Vissza a jövőbe III. / Back to the Future Part III (1990)
2014. december 16. írta: FilmBaráth

Vissza a jövőbe III. / Back to the Future Part III (1990)

vissza_a_jovobe_3.jpgWestern és Delorean - nincs ennél jobb párosítás! A műfaj szerelmeseként nem tudom leírni azt az örömet, amit éreztem, amikor a második rész végén világossá vált, hogy a Vadnyugatra fog időutazni a nagy páros a következő felvonásban. Szerencsére nem kellett túl sokat várni, egy év múlva érkezett a folytatás, amely nem okozott csalódást, de mindent összevetve jókor hagyták abba a sorozatot, mert ez a rész már elmarad az első kettő színvonalától, de még nem olyan mértékben, hogy nagyot csalódnánk a moziban. 

Marty (Michael J. Fox) azt az utasítást kapja egy veretesen megírt levélben a Dokitól (Christopher Lloyd), hogy ne menjen vissza érte 1885-be. Ámde kiderül, hogy a levél megírása után néhány nappal elhalálozik a múltban, ennek megakadályozása érdekében a jelenben élő doki segítségével mégis a Vadnyugaton landol a Delorean-nal. A tragédia megelőzése elméletben nem lenne nehéz, azonban a tudománynak élő különc feltaláló váratlanul szerelmes lesz, és ez mindent megváltoztat...

A befejező rész már egyértelműen a dokira épül, Marty sincs elhanyagolva, az ő kettősük verhetetlen, de azért érezhetően eltolódtak az arányok az első részhez képest. Akkor a doki még csak egy mellékalak volt, de olyan jól sikerült a karakter, annyira szeretni valóan őrült alak volt, amelyből Christopher Lloyd kihozta a maximumot, hogy egyre nagyobb szerepet kapott a történetekben. A második részben már teljesen egyenrangú figura volt Marty-val, a harmadikra pedig már-már elorozta a show-t Michael J. Fox-tól. De összességében a Vissza a jövőbe filmek védjegye mindig is a Marty-Doki-Delorean szentháromság maradt, nélkülük semmit sem érne a trilógia, amelyet szerencsére időben hagytak abba ahhoz, hogy klasszikussá érjen viszonylag rövid idő alatt.

A harmadik részre már otthonosan mozgunk a történetben, azt gondoljuk, már semmin sem lepődünk meg, főleg, ha a tér-idő kontinuum-ról van szó. De azért Zemeckis még mindig tud újat mutatni, adunk a westernfeeling-nek (abszolút kedvenc, amikor hat ló vágtázik a Delorean-be fogva), nem túl gyenge nyitásként mindjárt beleszaladunk az indiánokba. Olyannyira tiszteleg a rendező a Vadnyugat legendája előtt, hogy nem elég, hogy ebben a korban Clint Eastwood-nak nevezi magát Marty, de még a híres filmsztár legendás filmjét, az Egy maréknyi dollárért címűt is megidézik egy jelenet erejéig. Vagyis a magamfajta westernmániásnak ajándék a film minden kockája, de a még mindig kiváló szórakozást nyújtó alkotás már nem hozza teljes mértékben azt az élményt, mint az első két rész, marad egy kevés hiányérzet. A poénok továbbra is ülnek, de a Doki-féle szerelmi szálat nem igazán sikeredett jól kibontani. A legnagyobb probléma az, hogy véleményem szerint erősen félrecastingolták a tudós szerelmét, Clara Clayton-t, Mary Steenburgen nem tud felnőni Lloyd alakításához, másrészt pedig a karakter is elég haloványra sikeredett, nem igazán meggyőző, hogy ez az összességében nem túlságosan különleges tanárnő rabolja el a zseniális doktor szívét. 

Habár továbbra is halálra nevettük magunkat a filmen, azért egy idő után már kezdett feltűnni, hogy mintha ezeket a jeleneteket már láttuk volna korábban is, a kreativitás már nem szárnyalt olyan fennen, mint korábban. A forgatókönyv még mindig jól működött, a történet sem volt unalmas, a karakterek azonban láthatóan kezdtek elfáradni. A rajongók megkapták, ami járt nekik, a Vadnyugat minden kliséjét felvonultatták, jól, de nem zseniálisan, és ez a Vissza a jövőbe alkotóitól nem elfogadható! Alan Silvestri zenéje továbbra is a felejthetetlen kategória, és a szemfülesebbek még a ZZ TOP zenekar összetéveszthetetlen szakállzatú tagjait is felfedezhették a báli jelenetben. 

vissza_a_jovobe_iii.pngMichael J. Fox hozta az előző részekben tőle megszokott színvonalat, Mary Steenburgen nem tudott mit kezdeni a szerepével, Elisabeth Shue, Lea Thompson méltatlanul kevés jelenetben szerepelt, Thomas F. Wilson volt már jobb, James Tolkan kiváló seriff volt, de a show-t szokás szerint Christopher Lloyd vitte el.

Robert Zemeckis trilógiájából a végére kicsit kifogyott a szufla, de ettől még mindig kiváló vígjátékról van szó, a jelen, a múlt és a jövő szálai végképp elvarrásra kerültek, a happy end kicsit sziruposra sikeredett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, a látványos zárókép pedig mindent vitt. A rajongók megkapták az alkotóktól minden idők legjobb vígjáték trilógiáját, amelyen nem fogott az idő, kiváló szórakozást nyújt még ma is!

A trilógia befejező része jó, de nem zseniális film, amely összességében méltó módon zárta le a rendkívül sokrétű idősíkon játszódó történetet!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr296979705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.16. 07:45:01

"nem igazán meggyőző, hogy ez az összességében nem túlságosan különleges tanárnő rabolja el a zseniális doktor szívét."

Bocs, de nincs igazad. Külsőre talán nem annyira szép nő, de nem is lenne reális, hogy a doki éppen egy merilinmonróba szeressen bele, illetve, hogy egy merilinmonró viszonozza a szerelmét... És ne felejtsük el, hogy a tanárnő is imádja a természettudományokat, teleszkópja van, kedvenc írója Verne Gyula...
Szóval éppen, hogy ez passzol a dokihoz.

Sokkal nagyobb gond, hogy hogy sikerült mégis csinálnia egy időgépet 1888-ban... oké, hogy ottmaradt a légdeszka, benne csipekkel... de akkor is...

FilmBaráth 2014.12.16. 09:02:41

@Hoppácska: Félreértettél, alapvetően tökéletesen passzolt volna a hölgy a dokihoz, csak a karaktert nem sikerült túl jól megírni szerintem, sokkal több volt benne:-)

A nép fia 2014.12.16. 09:09:29

Már rosszul indul: 1955-ös Doki segítségével utazik vissza.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.16. 09:28:12

@FilmBaráth:
Ja értem.

Hát, több volt benne, de amellé, hogy "hogy gyorsíjjuk fel a kocsit 88-ra", meg "hogy ússzuk meg Tannent" már nem nagyon fért bele egy full "love story" is...

FilmBaráth 2014.12.16. 09:36:30

@A nép fia: tényleg elvesztem kicsit az időben:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.16. 09:59:23

Amennyire csípem az első kettőt ezt annyira nem. Nem jött át ez a western vonal nekem igazából.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.16. 10:02:01

@doggfather:
"Amennyire csípem az első kettőt ezt annyira nem. Nem jött át ez a western vonal nekem igazából. "

Pedig valójában az első az egy darab film, a második-harmadik meg együttesen egy darab.

Spidermike 2014.12.16. 12:13:47

Szerintem ez is nagyon jó rész volt, semmiben nem maradt el az előzőektől. Sőt, azzal értek egyet, hogy ezt teljesen egyben kell kezelni a második résszel!

A kreativitás pedig éppen abban érhető tetten, hogy teljesen más környezetben láthatjuk az eddigi jeleneteket, nálam ez sem hibaként jelentkezik. A kedves szerző pedig ötször (összeszámoltam!) írja le, hogy mennyire jó, de mégsem annyira :)

A ZZ Top-ot pedig első dolgom lesz kikockázni, amint hazaértem :)

hdnctrl 2014.12.16. 15:18:52

Miután Marty odaért, miért nem veszik elő 1885-ben azt a Deloreant, amit a Doki a bányába rejtett el (E.L.B.)?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.12.17. 00:13:39

valahol @dogggather álláspontján vagyok, bár a harmadik résszel is elvoltam/vagyok

titan 2014.12.17. 10:16:18

@scuynat: emlékszel még ugye, hogy mi lenne, ha időparadoxonba kerülnének? Márpedig ha elviszik azt a Deloreant, amit a Doki a bányában hagyott, akkor Marty nem tud visszamenni érte. Ez esetben ismét meghal, ismét a bányában marad, és a kör bezárult, kész a klasszikus "megölöm a nagyapám" időparadoxon,

Túrós (törölt) 2014.12.17. 12:11:10

az időparadoxonokat fölösleges vitatni, a film valóban a széria leggyengébb része

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.17. 13:02:08

@titan:
"Márpedig ha elviszik azt a Deloreant, amit a Doki a bányában hagyott, akkor Marty nem tud visszamenni érte."

Azt nem mondta senki, hogy vigyék el, csak azt, hogy szívják ki belőle a benzint...

Mondjuk lehetséges, hogy a doki, amikor elrejtette a bányában, akkor kiengedte belőle (főleg ha nem is volt benne sok), és valójában üres tankkal álldogált ott a járgány...

Mondjuk az is érdekes, hogy lehetséges-e feladni a postán olyan levelet, ahol az a címzés, hogy "x évtized múlva egy városszéli üres utcában, álldogálni fog egy srác, neki adják át"...
süti beállítások módosítása