Halálfutam / Death Race (2008)
2014. december 13. írta: !Márk!

Halálfutam / Death Race (2008)

dr2k83ef3.jpgA "szándékosan elkövetett" B-filmekről alapjaiban véve nincs túl jó véleményem. Sorozatban készülnek, méghozzá úgy, hogy az újdonság és a frissesség nagyon hiányzik belőlük. Ám néha, egy fárasztó nap után jólesik a tiltott gyümölcsöt megkóstolni, főleg akkor, ha a választott filmünk olyan szórakoztató, mint Jason Statham 2008-as autóskalandja.

Filmünk egy olyan világban játszódik, ahol a börtönök túlzsúfoltak, ezért bizonyos időközönként megrendezésre kerül az úgynevezett Halálfutam, ahol egyes rabok tehetik próbára versenyképességeiket. Viszont ez cseppet sem könnyű móka, a rendezvény elnevezése előrevetíti, hogy itt a játék tényleg vérre megy. A friss rab, Jensen (Jason Statham) ultimátumot kap a börtönigazgatótól: versenyzői múltjára való tekintettel helyettesítenie kell a versenysorozat sztárját, aki a legutóbbi versenyen életét vesztette. Győzelem esetén pedig szabadlábon távozhat.

death_race_-_cartier.jpgMost azokhoz szólnék, akik még nem látták a filmet: hátast ettől a produkciótól senki nem fog dobni. A fordulatok rém egyszerűek és kiszámíthatóak, sablonos karakterekből és jelenetekből sem szenvedünk hiányt, de az alapkoncepció bármennyire is elborultnak, logikátlannak, megkérdőjelezhetőnek tűnik, minden előítélet ellenére működik. Igaz a látottak befogadásához kell egy bizonyos alfa állapot, de ha az ember agytekervényei kitombolták magukat egy komolyabb művészfilm vagy dráma nézése közben, akkor levezetésnek tökéletes választás a Halálfutam.

Egy ilyen projekt megvalósításához Paul W.S. Andersonnál megfelelőbb embert aligha húzhatott volna elő a tarsolyából Hollywood. Ő a B-filmek koronázatlan királya, ez az ő igazi játszótere, ahol kedvére tombolhat. És Anderson e téren teljesíti is az elvárhatót. Tudja miből mennyi kell, ráadásul a forgatókönyv is az ő fejéből pattant ki, ezzel abszolút kézben tartva a dolgokat. Sokat nem is tököl a film, rögtön bepillantást nyerünk a futam milyenségébe, de a felfokozott tempó a játékidő egésze alatt érezhető. Akciódús zúzda ez, melynek figyelése közben észre sem vesszük a két óra elteltét.

dr_1080_1_large.pngJason Statham sosem volt a szívem csücske sőt, kifejezetten rossz színésznek tartom. Ennek ellenére el tudta nekem adni magát. Erőlködés nélkül hozza a vérprofi macsót, ami őszintén szólva jól is áll neki. Maguk a futamok tényleg elég brutálisak, az összetákolt, felfegyverzett járművek kreativitása pedig erősen eszembe juttatta a Flúgos futam-Re Volt-szerű árkád autóversenyes élményeket. Negatívumként egyértelműen a karakterdrámákat (van belőlük bőven) illetve a filmzenét tudnám felhozni. Egyik téren sem kapunk semmi emlékezeteset, vagy újszerűt. Drámázás nélkül tökéletesen meglettünk volna, a zenéről pedig annyit, hogy nagyon illett volna a film stílusához egy ütős soundtrack. Jól eltalált dallamok akadnak ugyan, de összességében felejthető.

Ha az ember élvezni akarja ezt az alkotást, akkor jó időzítéssel kell megnéznie. A végletekig képes elszórakoztatni, a jól megkoreografált akciójelenetek és a korrekt operatőri munka miatt pedig kifejezetten ajánlom is megnézésre azoknak, akiknél kimaradt. Persze csak ha túl tudjátok tenni a temérdek ostobaságon és kínos egysoroson.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr116976639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 08:20:11

ez az első rész még csak hagyján, a második levessel elmegy, de a harmadik már borzalom. Azokról is lesz írás?

Dr_utcai_arcos 2014.12.13. 10:05:58

@doggfather: Kíváncsian várjuk :P! Ez a rész minden esetre egész jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.13. 12:31:25

@Dr_utcai_arcos: az egész jó a megfelelő szó... de a témában (börtönös menekülős harcolós) vannak sokkal jobb filmek.

Nebelraser 2014.12.13. 20:14:42

Szerintem is viszonylag jó volt ez. Viszont láttátok a Death Race 2000-et? David Carradine, Stallone... a verseny alapötlete onnan származik, ha jól tudom. Mondjuk nem volt valami nagy szám, sőt időnként kifejezetten röhejes, de szórakoztató :)

A nép fia 2014.12.14. 12:42:23

Azt hiszem, kedvem támadt egy agyatlan B-filmhez, aminek semmi értelme. Valami Transformers 4 a címe... Elindítom és elalszom rajta. :)

Dr_utcai_arcos 2014.12.14. 22:08:28

@doggfather: Engem ebben a szereposztással nagyon megfogtak, Statham, McShane, Gibson, nem rossz ez. Persze "az" ilyen filmek királya mindig is Snake lesz, de nyugodtan sorolhatjuk a többször nézős kategóriába. Ami a 2-3-ról már annyira nem mondható el. Persze technikailag azok is hozzák a szintet, én többet nem is vártam el tőlük, és ha nézzük, hogy 16-ra már a 4. rész is ki van tűzve...;).
süti beállítások módosítása