Cowboyok és űrlények / Cowboys & Aliens (2011)
2014. szeptember 09. írta: FilmBaráth

Cowboyok és űrlények / Cowboys & Aliens (2011)

cowboys and aliens.jpgVan az úgy, hogy egy filmhez elvileg minden összetevő megvan a sikerhez, mégsem jön össze a korszakalkotó mű, sőt, csúfos kudarc lesz belőle. Ez az alkotás a legjobb példa erre, sajnos. A néző azt gondolja, hogy ha Spielberg, Jon Favreau, Daniel Craig és Harrison Ford tehetsége összeadódik, abból valami ütős kis film lesz, ehhez képest kapunk egy jól induló, de egyre inkább rémálommá váló űrwestern-szerű valamit, amit éppen elég egyszer végigszenvedni.

A sivatag közepén tér magához egy nem túl  jó bőrben lévő férfi (Daniel Craig), aki láthatóan nem tudja, hol van és azt sem, hogy ő kicsoda. Azért még ebben az állapotban is el tud bánni a rátaláló nem túl barátságos cowboyokkal, és ellovagol a következő településig. Habár nem keresi a bajt, mégis gyorsan az események sűrűjébe kerül, a seriff (Keith Carradine) és a helyi bandavezér (Harrison Ford) készül rendezni a vitáit egymással, amikor hirtelen megjelenik egy űrhajó, amit megtámadja őket, és már éppen veszni látszik minden, amikor a titokzatos idegen karján lévő szerkezetről kiderül, hogy gyilkos fegyver. Ezzel elkezdődik a halálos csata cowboyok és űrlények között...

Nem sikerült feltámasztani a Vadnyugatot, a műfaj sajnos nem fér össze az alienekkel, legalább ez kiderült a filmből. Pedig nagyon jól kezdődik a történet, hitelesen idézi meg a régi klasszikus westernfilmek hangulatát, egészen addig a percig, amíg meg nem jelenik az alien a történetben teljes valójában. Egyrészt nem sikerültek túl meggyőzőre a földönkívüli lények, mondhatnám fapadosak lettek, pláne az alkotóktól elvárható szinthez képest. Egyszerűen nem értem, hogy a Vasember rendezője hogyan adhatta a nevét ilyen B-szörnyekhez és űrhajókhoz? Spielbergről nem is beszélve, hihetetlen, hogy ketten együtt nem tudták, hogy 2011-ben milyen látvány kell egy ütős mozifilmhez. 

A legnagyobb probléma a filmmel, hogy nem sikerült megtalálni a műfajok arányát, így westernnek és látványos blockbusternek is kevés lett a végeredmény. Amíg a vadnyugati feeling tökéletes, a sci-fi élmény csak nem akar jönni, már csak azért sem, mert az idegenek csak zúznak, láthatólag nem sok intelligencia szorult beléjük, akkor mégis hogyan igáztak le több világot is? Nem ez az egyetlen logikai bukfenc a történetben, de az igazán nagy gond a karakterekkel van. A gonosz űrlényeket hagyjuk, ők tényleg csak azért vannak, hogy legyen kiknek szétrúgni a hátsó fertályát, de főszereplők figuráját sem sikerült túl jól megírni. Jake-kel nincs nagy gond, ő a hallgatag vadnyugati hős klisés, de nem unalmas megtestesítője, de az ezredes alakja valami rémesen el lett hanyagolva. Pedig lett volna lehetőség a karakter kibontására (apa-fia konfliktus, a kegyetlen, de valójában nagyon is sebezhető egykori katona stb, stb), de nem éltek az írók a lehetőséggel, sajnos (valószínűleg mindenki jobban járt volna, ha kevesebb szakembert szerződtetnek a feladatra, de ez most már mindegy). Jellemző, hogy például néhány  mellékkarakter, nevezetesen a dokié, a seriffé vagy a prédikátoré sokkal jobban sikerült. De ami még nagyobb baj, az az, hogy a humor szinte teljesen hiányzik a filmből, amely túlságosan komolyan veszi magát. Így hiába jönnek a cowboyok, az indiánok, és mindenki aki a környéken él és mozog, hogy szembeszálljon a gonosz űrlényekkel, mégsem tud igazán magával ragadni a történet. Az egészséges irónia jót tett volna a filmnek, egységesíteni tudta volna a stílust, amely így összességében egy látványos, de tökéletesen feledhető blockbuster lett, semmi több.

Az alapötlet jó volt, a szereposztás briliáns (kivéve Harrison Fordot, szerintem őt erősen félrecastingolták, ez a szerep nem neki való volt, engem ebben a kalapban túlságosan Indy-re emlékeztetett, ezért mindvégig megvolt a hiányérzet, hiába hozta a kötelezőt a színész, végig csak azon járt az eszem, hogy Indiana Jones nagyon megöregedett). Már csak egy jó forgatókönyv, jól megírt karakterek és kicsit hatásosabb űrlények és űrhajók kellettek volna a sikerhez, így viszont méltán merült feledésbe ez a nem túl jól sikerült műfaji kísérlet. Kár érte, mert ebben az alkotógárdában benne volt a klasszikus lehetősége, ez most sajnos nem jött össze, ezért nagyon tud fájni a pocsékba ment rengeteg munka és tehetség. 

Cowboys-and-Aliens-Movie-Trailer.jpgDaniel Craig tökéletes választás volt a főszerepre, Mr. Bond cowboyként is hiteles, igazi vadnyugati (anti)hős, remekül hozta a figurát, a szeme olyan hidegen acélos kék, amilyennek lennie kell,  és nem utolsó sorban ismét legeltethetjük a szemünket mi lányok, a tökéletesen kidolgozott izmain. Harrison Ford sajnos nem alkotott maradandót, Olivia Wilde hozta, amiért szerződtették, vagyis szép volt. Sam Rockwell simán zseniális, Keith Carradine-nek vannak szép pillanatai, Paul Dano is hozta a tőle elvárható színvonalat.

Jon Favreau a Vasemberrel beállított egy olyan szintet, amit ez a film sajnos közel sem ér el. Tipikus egyszer nézős alkotás, amelyben sokkal több volt, mint ami lett belőle. Látványos, de nem kicsit üres alkotás, amelyből sajnos nem viszünk magunkkal sok maradandó pillanatot, és jellemző módon azok is a vadnyugati képekhez kötődnek. 

Sajnos nem sikerült túl jól a western és a sci-fi műfaj keresztezése, kár érte!

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr376678417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.09. 14:10:49

még egy ilyen érdektelenül unalmas sz.rt nagyon nehéz találni. :S

Dr_utcai_arcos 2014.09.09. 15:46:43

Sokáig hevert a polcon, mert én azt hittem ez egy scfifivesztern vígjáték. Aztán egy nap gusztusom támatd egy scifivesztern vígjátékra, amikor is döbbenten vettem észre, hogy itt keményen ölik ám az embereket :D. Nekem tetszett (de meglepő lett volna, ha nekem nem tetszik ;) )!

Globetrotter2014 2014.09.09. 16:00:35

öhm, "Mr. Bond cowboyként is hiteles", maradjunk annyiban hogy Mr Craig tökéletes kidobóember, fogdmeg, bérgyilkos, pitiáner bűnöző (layer Cake, ott zseniális). És persze cowboy. Ellenben alkalmatlan a kifinomult személyek, titkosügynök, vagy pl szerzetes (!!!) megformálására.

Nyílméregbéka 2014.09.09. 18:21:36

Az egyik leginkább várt film volt ez nálam annak idejen, mikor az első híreket hallottam a film készültéről. A rendező, a casting, és az alapsztori alapján azt hittem ez lesz az évtized egyik legjobb filmje. Hát nem lett. Tökéletesen egyetértek a kritikával, egyszernézős közepes alkotás. 6/10 (egy újabb pipa az excel táblázatba... :D)

bukszindeksz 2014.09.09. 20:03:05

Számomra most derült ki, hogy a szebbik nemet képviseled. Így viszont még érdekesebb, ahogyan megközelíted a filmeket. +1 rajongó (értsd: rendszeres olvasó), jegyezd fel magadnak

Micellás Zsizell (törölt) 2014.09.09. 22:35:39

Nekem tetszett. Ilyen abszurd párosítás ritkán van.

paráznabillegető 2014.09.10. 08:58:23

egyetértek, nem lett jó film. bár már a nulladik lépésben elbukott, az egész forgatókönyv kuka, totális újragondolást igényelne.

ennél még az is izgalmasabb lett volna, ha pár alien vagy predátor bukkan fel. vagy valami totál amorf forma, tendálva a horror felé.
kár érte.

aki scifi vígjátékot akar, nézze meg a nagy kereszteshadjáratot (the high crusade) vagy a jégkalózokat (the ice pirates).
oldies but goodies.

tjunior 2014.09.10. 10:48:49

Az egész filmből nekem annyi maradt meg, hogy aki ilyen rettenet ruhákba öltöztette Olivia Wildot, azt nagyon el kellene verni.

Dr_utcai_arcos 2014.09.11. 13:00:36

@tjunior: Olivia W-t egy zsákban vagy egy tekercs wc papírban is órákon át tudnám bámulni.....(mármint rajta lennének nem rajtam).

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.09.11. 15:01:05

Nekem bejött, bár azzal egyetértek, hogy több volt a témában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.11. 17:24:06

@Dr.Jones: neked (IS!) tudnak olyan szutykok tetszeni, hogy arra szavak nincsenek. :D
süti beállítások módosítása