A feláldozhatók 3 / The Expendables 3 (2014)
2014. augusztus 21. írta: Werewolfrulez

A feláldozhatók 3 / The Expendables 3 (2014)

1.JPGMég anno pisis korunkban a suli udvarán rengeteget játszottuk azt a képzeletbeli játékot, hogy az egyikünk Rambo volt, a másikunk meg a Terminátor, és fegyverként tartott botokkal, géppuska hangokat imitálva irtottuk a láthatatlan ellent, vagy éppen egymást. Mire felnőttünk, született egy mozi, amely éppen az efféle, a 80-as és 90-es évek akciófilmjei iránt érzett gyermeki rajongásra apellálva készült. Ez volt a 2010-es keltezésű A Feláldozhatók, amelynek idén már – hogy repül az idő! – a harmadik részét kapjuk az orcánkba. No, lássuk csak, mi újság a retro akciófilmek világában!

Egy ilyen alkotásnál a történet huszonkettedik rangú dolog, de azért írok néhány szót a sztoriról is, hátha érdekel valakit. Barney Ross (Sylvester Stallone) és kicsiny csapata szokás szerint járja a világot, hogy titokzatos kormányközeli megbízójuk (Harrison Ford) parancsára rázósabbnál rázósabb akciókban vegyenek részt. Ezúttal azonban úgy tűnik, emberükre akadtak: a mostani célpont, egy halottnak hitt fegyvernepper, Conrad Stonebanks (Mel Gibson) jól ismeri a Feláldozhatók csapatát. Nem elég, hogy kicsúszik a csapat karmai közül, de súlyosan meg is sebesíti az egyiküket. Barney úgy dönt, hogy nyugdíjazza öreg bajtársait, és egy fiatal csapattal próbál meg túljárni a rutinos Stonebanks eszén. Az események azonban nem pontosan a tervei szerint alakulnak…

Ennek a filmnek az elkészülte (mint ahogy a korábbi két részé is) örömünnep a bennünk, férfiakban lakó kiskrambó számára, aki mindig is nagy puskákat lóbáló, kigyúrt akcióhős szeretett volna lenni. Ha a csapatostul felbukkanó egykori akciósztárok okozta eufóriához még azt is hozzávesszük, hogy a rendezés és a történet is igyekszik a „régimódi” akciófilmek talaján maradni (nincs lassítás, nincsenek rendhagyó kamera beállítások, a fegyverekből nem fogy ki a golyó, és a fizika törvényei sem mindig működnek), valóban megsüvegelendő a készítők jó szándéka. Stallone és társai ismét egy ízig-vérig retro stílusú akciófilmet készítettek.

3.JPG

Ahogy az X-men egyes részeiben mindig a különböző, képregényekből megismert mutánsokra várunk, úgy az Expendables-filmekben az újabb és újabb hajdani akcióhősök felbukkanását lessük a legizgatottabban. Ezúttal a régi cimborák (Stallone, Statham, Lundgren, Schwarzenegger, stb.) mellett Wesley Snipes, Mel Gibson, Antonio Banderas és Harrison Ford jelentik a „friss húst”, már amennyire átlagban ötvenes urak esetében lehet frissességről beszélni. Természetesen mindegyikük kapott némi teret a forgatókönyvíróktól, hogy emlékezetessé tehessék a karakterüket. Snipes figurájától az elején kissé megijedtem, mert rögtön a megjelenésekor az előző rész Chuck Norrisos, kontextusból kilógó, parasztvakító poénját idéző kikacsintással nyit. A későbbiek során aztán csendesen belesimul a csapatba, nincs vele gond. Mel Gibson kiválóan hozza az atom főgenya figuráját, így, öregkorára van benne valami kifejezetten ördögi. Többször kellene negatív alakokat játszania, mondhatni a „vérében van” a dolog. Banderas nagyon fura szerepet kapott, idegesítő különcöt alakít eléggé ripacs módon, nem voltam vele kibékülve, bármennyire is szerethető lett a végére a karaktere. Ford kissé öregurasan, de jól hozza a tőle elvárt szintet.

Ha már a figuráknál tartunk, először meglepett az új, fiatal csapat szerepeltetése, arra gondoltam, hogy „ezek csak elveszik a játékidőt a klasszikus akciófazonoktól”, de később rájöttem, hogy jelenlétüknek komoly indoka van. Azzal, hogy az öreg, baltával faragott harcosok tökéletes ellenpólusát képezik, nagyszerű dinamikát adnak az eseményeknek. Az ifjú titánok nem csupán ráncfelvarrást, hanem újfajta, kifinomultabb, másabb („trendibb”) hozzáállást is hoznak a képletbe. Összességében jó döntés volt a szerepeltetésük, annak ellenére, hogy megfelelő műsoridő és kidolgozottság hiányában kifejezetten papírmasé karakterek maradnak mindannyian.

4.JPGEzúttal a trilógia legelső etapjához hasonlóan viszonylag finomra sikerült belőni a humort, még a végjáték sem fullad olyan idióta és erőltetett poénkodásba, mint ami a második részt (főleg a legvégét) jellemezte. Az egysorosok nem mindig ütnek, de mondhatjuk, hogy kellemes hangulatot teremtenek a golyózáporok közepette.

Bár alapvetően pozitív élmény volt számomra film, még mindig megvan bennem az a csalódottság, ami minden Feláldozhatók-mozi megtekintése után elfog. Szerény véleményem szerint a tökéletességhez (tehát a definitív ’80-as évek akció esszenciához) a következő alkotóelemeken kellene csiszolni a folytatásban:

  1. Hagyni kellene francba a CGI-t, mert iszonyat bántóak a már-már Asylum-szintű, bénácska trükkök (lsd. helikopter vagy felrobbanó tető a fináléban) ebben a környezetben. A régi idők akciófilmjeiben valódi robbanások voltak, és kézzel fogható, súllyal rendelkező tárgyak repültek a levegőbe. Hiába olcsóbbak a számítógépes effektek, ha egyszer tönkrevágják az illúziót!
  2. Több teret kellene engedni az egyes karaktereknek, hogy minden akcióhősnek meglehessen a maga nagy pillanata és személyes kis küzdelme. Lehet tanulni szépen a Bosszúállókból! Nagyon nagy pazarlásnak érzem, hogy egy Jet Li szintű harcművész ebben a filmben nem is verekszik, csak egy újabb arcot alakít a nagy fegyver mögött.
  3. Valljuk be férfiasan, hogy azért öregszenek már ezek a legendás hősök. Nem csupán a plöttyedő izomzatra és a gyülekező szarkalábakra gondolok. Snipes és Banderas esetében pl. nagyon kilóg a lóláb, hogy hol ugrándozik a kaszkadőr, és hol lép be maga a színész. Ügyesebb koreográfiával, átgondoltabb forgatókönyvvel minimalizálni lehetne ezt a zavaró tényezőt is.
  4. A feláldozhatók retro jellegének nagy hátulütője, hogy akciójelenetek frontján pont a múltidéző koncepció miatt nem képes felvenni a versenyt a mai, modern filmekkel. Hiába a sok neves tesztoszteron huszár, ha pl. egy Raid 2-höz képest az akciójelenetek nagyon sablonosak és súlytalanok. Sajnos ezt a csorbát csak úgy lehetne kiküszöbölni, ha a készítők szakítanának az alapvető koncepciójukkal.

5.JPG

Egy tökéletes Expendables-mozi 10/10 pontot érne, de mivel a mostani rész négy aspektusában is elmarad a tökéletességtől, 6/10-re értékelem a filmet. Na jó, egye fene, adok még egy fél pontot, mert valahol legbelül még mindig a suli udvarán rambózó pisis kölyök vagyok…

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr526599403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiver23 2014.08.21. 17:05:02

A borzalmas CGI-vel egyet értek, ezek az odarajzolt robbanások és helikopterek olyan módon kilógnak a filmből én nem is értem hogy kaptak az ilyen jelenetek zöld lámpát hogy "akkor jól van srácok így jó lesz"???
Felül értékelted a filmet, nem beszélve arról hogy a közepén simán leül egy fél órára, unalmassá válik, szerintem itt kéne abbahagyni mert ez már lassan Segal féle DVD szint lesz minőségben...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.21. 18:10:53

@shiver23: hmmm... és én még azt hittem, hogy ütni fogják az oldschool fanok a fejemet, hogy meg mertem szentségteleníteni a Feláldozhatók-trilógiát :D

Dr_utcai_arcos 2014.08.21. 18:28:20

Mennyivel hitelesebb lett volna egy önirónikus visszatekintés, ahol a régiek már mindent elb..nak, mellélőnek, elbotlanak, lihegnek az erőlködéstől és ennek ellenpólusaként jönnének a fiatalokkal a vérciki 1986-os Hahotás poénok, mint pl a B+..ezek kengurut reggeliztek? és társaik. Sokkal szimpatikusabb véget lehetett volna adni így a 3lógiának!

cenzuratroll bosszanto 2014.08.22. 11:28:26

Banderas helyett kell kaszkadőr, ő színész.
Snipes esetében már árnyaltabb a helyzet, ő azért profi harcművész, ha láttad, hogy hol van kaszkadőr helyette, akkor csak azért mert az gyengébb lehetett. Az sem lehetetlen, hogy előírják helyette a kaszkadőr kötelező szerepeltetését, mivel az könnyebben "cserélhető" ha gond van. Lásd Ford bokája, a teljes forgatást kellett átszervezni.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.22. 15:02:38

@cenzuratroll bosszanto: a kaszkadőr sokkal vékonyabb volt, mint Snipes, ezért volt látványos a különbség. A jelenetben magasban kellett ugrálni, ami nem feltétlenül tartozik hozzá a harcművész-léthez.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.08.22. 16:42:28

Még nem láttam a filmet, de Banderas számomra alapból kilóg. Pedig bírom, csak valahogy nem érzem a csapatba valónak.

Azzal viszont egyetértek, hogy Mel Gibson a genyó szerepek állnak jól így öreg korára. A Machate gyilkolban is pazar volt szerintem.
süti beállítások módosítása