A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája / Michael Kohlhaas (2013)
2014. augusztus 02. írta: danialves

A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája / Michael Kohlhaas (2013)

o-michael-kohlhaas-facebook.jpgVan valami egészen visszataszító azokban a filmekben, amelyek képtelenek ugyan rá, de mégis eredetiek akarnak lenni. Michael Kohlhaas történetének legújabb feldolgozásával is pontosan ez a helyzet: nem mond többet vagy újabbat, mint a hozzá hasonló alkotások többsége, ennek ellenére kétségbeesetten küzd azért, hogy valamilyen módon felhívja magára a figyelmet.

Michael Kohlhaas (Mads Mikkelsen) lókereskedőként éli életét a 16. századi Franciaország déli részén. Amikor egy alkalommal a vásárra tart, a helyi földesúr vámként magával viszi két lovát. Kohlhaas azonban megtudja, hogy a hatályos törvények szerint nem lehet vámot szedni, így visszakéri (azóta erősen leamortizálódott) jószágait. A lovak állapotát látva viszont úgy dönt, bíróság elé viszi az ügyet, de mikor a báró kapcsolatainak hála ez is sikertelen próbálkozásnak bizonyul, főhősünk arra jut, fegyvert fogva ő maga tesz igazságot.

michael-kohlhaas_475354_37605.jpgTulajdonképpen ez a sztori röviden összefoglalva nem más, mint egy kissé átdolgozott Robin Hood-legenda, amely a sík egyszerű igazságosztás helyett próbál egy kicsit az ehhez kapcsolódó elvi kérdéseken is elgondolkodni. Sajnos ezzel pont az író-rendező Arnaud des Palliéres nem volt tisztában, ugyanis végeredményben egy olyan produkciót hozott ki, amely ettől többnek akarja láttatni magát. Nem sorolnám be művészfilmnek az alkotást, mert ahhoz túlságosan is egyszerű, de a direktor szinte minden elemmel ilyen irányba szeretné elmozdítani az összképet.

Az egész művet síri csend lengi be, a szereplők alig szólnak egymáshoz, de még a csatajelenetek is csöndben futnak (ráadásul itt a legnagyobbat egy nagytotál sarkából nézhetjük meg). Gyakorlatilag több dolog történik vásznon kívül, mint a vásznon, amely a szokott módon azt eredményezi, hogy néhány félmondatból kell elkapnunk, mi történik, de legalább közben nagyon unatkozunk. Ehhez hozzáteszik még a magukét az elnyújtott snittek és néhol a szándékosan nem a jelenet tárgyára fókuszáló kamera, valamint az olyan apró amatörizmusok, mint hogy a hatalmas hadsereget nem tudják 20-30 lovasnál többel megjeleníteni. Az időnként beszúrt néhány bölcselkedő dialógus ezek után már nem tud sokat tenni azért, hogy a filmből egy igazán tartalmas és elgondolkodtató darab váljék, a karakterdráma élét pedig pont a szándékosan szétszórt történetmesélés veszi el azzal, hogy képtelen oda fókuszálni a cselekményt. 

Pedig ez utóbbi gondolat azért jelzi, hogy az alapanyagban benne volt egy érdekes gondolatkísérlet lehetősége elvekről és az igazság természetéről, azonban már ez önmagában is annyira lázba hozta a készítőket, hogy a megvalósítása valahogy útközben elmaradt. Ennek megfelelően pedig igyekeztek mindent megtenni, hogy alkotásukból ne egy B-kategóriás Rettenthetetlen-parafrázis szülessen. De történetesen akár még azzal is jobban jártunk volna, mert pont ez az igyekezet az, ami teljesen kigáncsolja a produkciót.

4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr726567241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.08.03. 01:41:14

Ez nem egy Sütő András színdarab? Ha jól emlékszem Egy lócsiszár virágvasárnapja volt a címe és Juhász Jácint játszotta benne Kolhaas Mihály lókereskedő szerepét. Több mint húsz éve láttam, de detto ez volt a története, és nekem nagyon tetszett, ezért is emlékszem rá...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.03. 01:59:28

@Nyílméregbéka: Ez eredetileg tényleg egy legenda, amiből egy Heinrich von Kleist nevű német író írt egy könyvet a 19. század elején. Azóta azt meg kismilliószor feldolgozták, pl. filmből is van egy 1969-es változat.
Szóval ez eredetileg nem egy Sütő András-színdarab, de ettől függetlenül jó eséllyel ezt láttad. ;)

Nyílméregbéka 2014.08.03. 02:15:25

@danialves: Igen, közben furdalt a kíváncsiság és utánakerestem a guglin, és tényleg Kleist regényéből írta Sütő a színdarabját. Gondolom ez valami Robin Hood, vagy Tell Vilmos szerű legenda lehet, hogy ennyien feldolgozták. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.03. 17:02:44

Madsen játszik benne, ilyen szar nem lehet. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.03. 17:52:06

@doggfather: Madsen nem játszik benne, Mikkelsen játszik benne. :P
És lehet. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.03. 19:22:05

@danialves: mads mikkelsent akartam írni csak nem sikerült. :D
süti beállítások módosítása