Sharknado - Cápavihar / Sharknado (2013)
2014. július 27. írta: FilmBaráth

Sharknado - Cápavihar / Sharknado (2013)

sharknado.jpgEleddig nem éreztem szükségét annak, hogy drága életem drága perceit Asylum-filmekre pazaroljam, azonban a Sharknado körül kialakult hihetetlen hype nem maradt hatástalan rám sem, nagyon kíváncsi lettem a TV filmek ezen gyöngyszemére. Az sem tartott vissza, hogy horrorutálatom kiváltó oka Spielberg cápája volt, melyet volt szerencsém túl fiatalon látni és olyan sokkot kapni tőle, melyet máig nem sikerült kihevernem.  Vagyis nálam jobban kevesen undorodnak a cápáktól, erre tessék, saját magamnak köszönhetően másfél órán keresztül mást sem néztem, mint ezeket az undorító szörnyeket olyan hihetetlen tömegben és helyzetekben, hogy csak ámultam és bámultam. És mivel egyáltalán nem vettem komolyan a filmet, meglepően jól szórakoztam rajta!

Békés mindennapi jelenet Kaliforniában: tengerpart, csinos lányok, jó pasik. Egy fiatal lány szörfölni indul, azonban egy cápa megtámadja. Kitör a pánik, ami csak fokozódik, amikor hirtelen irtózatos vihar kél, és szó szerint cápák potyognak az égből. Fin Shepard (Ian Ziering) a káoszban elindul a családjáért, néhány barát társaságában, nem kispályás cápairtás után be is gyűjti volt feleségét, Aprilt (Tara Raid), és a lányát. De egy fia is van, akiért át kell vágnia az egész városon, amelyet birtokba vettek az ocsmány szörnyek, akik mindenhol ott vannak, de szerencsére a fiúnak van egy terve arra, hogyan lehetne megszabadulni tőlük....

Amit Spielberg elkezdett egykoron, azt az Asylum befejezte. Pontosabban lefejezte, ráadásul láncfűrésszel (vagy valami hasonló alkalmatossággal). Először csak kamillázol, hogy ez most komoly-e, aztán rájössz, hogy nem, ennek köszönhetően lelazítasz, és istenien szórakozol ezen a Zs-kategóriás trash filmen.

Be kell látnom, nem hétköznapian eredeti ötlet a cápavihar, ekkora őrültség valószínűleg kevés forgatókönyvírónak jutott volna eszébe. De azért akadt egy (nevezetesen Thunder Levin), aki elszabadította a nem túlságosan fennen szárnyaló fantáziáját, és olyan szupergagyi szörnycunamit zúdított ránk, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Mindezen karakter és történetgyilkos alap kiegészül iszonyat rémes trükkökkel, irgalmatlanul alja színészi játékkal, és akkor arról még nem is szóltam semmit, hogy csak mutatóban van olyan jelenet, amely nem tér el gyökeresen az előzőtől mindenféle szempontból (fény, beállítás, stb. de egy egész gyereksereg is eltűnik egyik pillanatról a másikra a színről). A katasztrófafilmek kliséi köszönnek vissza erősen amatőr változatban, de ennek ellenére mégsem őrjöngsz ekkora hülyeség láttán, hanem kíváncsian várod, hogy mi lesz a történet vége. És attól tényleg falnak fogsz menni, mert ilyen finálét nem láttál még, az biztos! Nem lőném le a poént, de annyit megjegyeznék, a filmnek az a tanulsága, hogy cápavész idején ne hagyd otthon a láncfűrészed!

Meglepő módon egész vicces poénok is előfordulnak a filmben, bármilyen hihetetlen, némi jellemfejlődést is mutatnak a karakterek, igaz, nem teljesen világos, hogyan lesz a dögös pincérlányból böhöm nagy puskával játszi könnyedséggel bánó akcióhős, illetve szörfösből superman, aki mindenkit megvéd a bajtól, még azt is túléli, hogy felfalják, sőt még arra is képes, hogy hősi halottnak hitt szereplőt visszahozzon a filmbe. De ne problémázzunk ilyen jelentéktelen dolgokon, a cápákat se számoljuk, mert nem érdemes, ne lepődjünk meg semmin, csak dőljünk hátra, kapcsoljuk ki az agyunkat, és fogadjuk be azt a mértéktelen szupergagyit, amit az Asylumtól kapunk. És miután magunkhoz tértünk az utolsó jelenet után, alig várjuk a folytatást!

sharknado12a_zpse2e393d6.jpgCsak a film végére jöttem rá, honnan ismerős a főhőst játszó Ian Ziering (mentségemre legyen szólva, hogy nagyon régen volt már a Beverly Hills 90210, és a színész azóta nem sok érdemleges alkotásban fordult elő), akinek a játéka nem éri el a Shakespeare-i magasságokat, de legalább jól néz ki. Tara Reid kínosan rossz, de ehhez a filmhez pont ez kellett, Cassandra Scerbo legalább próbálkozik a színészi játékkal, John Heard valószínűleg maga sem tudja, mit keres ebben az alkotásban (pénzen kívül természetesen).

Anthony C. Ferrante olyan rossz fimet hozott össze, hogy az már jó, és a médiahisztinek köszönhetően nemsokára jön a második rész is, vagyis a cápakalandok folytatódnak, és nem irigylem a rendezőt, mert ezt az örökbecsű alulmúlni nem kis kihívást jelent, az biztos! 

Filmnek bűn rossz, szórakozásnak kiváló, ezt egyszerűen látni kell!

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr656545213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.27. 10:51:27

Meglepett, hogy horrorról írtál, és hogy pont erről :)
Én mérhetetlenül untam a filmet, még az epic jelenetek sem tudták velem feledtetni az übergagyi trash jelleget. Ha már ráálltál erre a trashes vonalra, ajánlom figyelembe a Zombie Hunter című 2013-as remeket, simán üti az Asylum-féle retteneteket.

FilmBaráth 2014.07.27. 11:04:43

@Werewolfrulez: Rossz hatással vagytok rám:-)
Köszi az filmajánlót, de én most ezen örökbecsű alkotás második részére vagyok nagyon kíváncsi:-)

Dr_utcai_arcos 2014.07.27. 13:50:25

"Eleddig nem éreztem szükségét annak, hogy drága életem drága perceit Asylum-filmekre pazaroljam," Na ITT hagytam abba az olvasást :PPPPP!!

Dr_utcai_arcos 2014.07.27. 13:51:39

@Werewolfrulez: Ó Mr Trejo back with a vengeance! Klasszikus mű! Kötelező!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.07.27. 14:26:02

Nekem nagy csalódás volt. Jó felmerül a kérdés, hogy mit vártam egy ilyen filmtől.

Nos valami vállaltan trash, agyatlan fun dolgot. Sok vér és csöcs főszereplésével. Ehelyett azonban egy baromi unalmas filmet kaptam, ahol azt éreztem, hogy az alkotók próbálják komolyan venni magukat. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a film nagy része unalmas, közhelyes, családi drámázás jellemtelen antiszínészekkel akiket komolyan kéne vennünk. Persze vannak over the top, meg poénos jelenetek, de kevés.

Ha már valaki ilyen filmet csinál, legalább lenne öniróniája.

Nyílméregbéka 2014.07.27. 16:00:43

Trasfilmet csak baráti társaságban érdemes nézni. A Sharknado2 hamarosan jön az Universum chanelre, mi kár készülnk rá, leszünk vagy tizenöten a teraszomon, megy majd a barbecue, grill, rengeteg sör, és projektorral vetítjük a házfalra a remekművet... :D

FilmBaráth 2014.07.27. 16:05:08

@Nyílméregbéka: én minden valószínűség szerint a kutyusom társaságában fogom megtekinteni, zabkeksz és víz kíséretében :-)

Nyílméregbéka 2014.07.27. 16:16:51

@FilmBaráth: Kutya nálam is lesz, van kettő is. :) A víz fürdésre való, a zabkeszet még értelmezni sem tudom a barbecue-ban, hat órán át lassan sütött omlós szaftos sertésoldalas kontextusában. :D

Dr_utcai_arcos 2014.07.28. 11:58:07

@FilmBaráth: Remélem szigorúan kukoricán térgyepelve!

Dr_utcai_arcos 2014.07.31. 22:11:29

És már itt is van az Universalon a 2.!Ha ma lemaradtál volna, holnap 23-tól ismétlik ;).

Kyria 2014.08.01. 15:22:22

Ez most komoly? Ilyen film tényleg van, hogy cápák potyognak az égből? Azta! Csak úgy belegondolok, milyen egy brainstorming lehetett ott (honnan, hát honnan a nyavalyából jöjjenek elő azok a k....(bocs) cápák?), mire valakinek eszébe jutott a tuti, a frankó, a mindent vivő ötlet. És emberek ezt megnézik, jaaAAAJJ!!!

Dr_utcai_arcos 2014.08.01. 16:28:46

@Kyria: Merem így ismeretlenül kijelenteni, hogy fogalmad sincs a műfajról. Javíts ki, ha másként van.

FilmBaráth 2014.08.01. 20:32:21

@Dr_utcai_arcos: Tényleg nem tudok hazudni, mert tényleg láttam a filmet, és ezt bizonyítani is tudom:-)

Kyria 2014.08.04. 09:36:35

@Dr_utcai_arcos: 100 %-ig igazad van, tényleg fogalmam sincs. Ez egy műfaj? Amikor ilyen - már bocsánat - de hülye ötletekkel készítenek egy öncélúan, "csak a vér folyjon" filmet? Vagy félreértem ezt is? Köszönöm szépen előre is:)!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.04. 12:01:47

@Kyria: Így van, de amire te gondolsz, az az exploitation, ez a film csak simán szar.

Dr_utcai_arcos 2014.08.04. 13:00:50

@Kyria: ( @danialves: )Persze ezzel a "simán szar" dologgal rengetegen vitatkoznának a világban, mert ez is egyfajta rétegnek szól. Vagyis inkább nem is az embereknek magának, hanem Halivúdnak, hogy hé, figyeljetek, tik beleöltök 250 millert és reszkettek, hogy visszajöjjön majd a kínai piacról (nem, itt valóban KÍNAI piacot értek) mi meg megcsináljuk 2 gombból a koppintást és majdnem olyan jó mint a tietek. Persze ebben az esetben eredeti "ötletről" van szó, mert kétlem, hogy Hollywood-ban akadna olyan épeszű ember, akinek ilyen eget verő baromság jutna eszébe :DDDD. Amit róluk tudni érdemes, hogy bár Sci-fi chanel és hozzá hasonló adóknak dolgoznak, de a legtöbb filmjük csak DVD-re készül -általában C kategóriától lefele listás sztárokkal- és a fennállásuk óta NEM készítettek veszteséges filmet. Ez azért megsüvegelendő, ha figyelembe vesszük, hogy nem 10-20 filmről beszélünk velük kapcsolatban. Tudom, furcsán néznek rám is az emberek, ha megemlítem, hogy imádom az Asylum szarjait -persze azt is megmondom, ha valami tényleg annyira rossz, hogy már én sem ajánlom- de az elmúlt 4-5 évben olyan színvonalat kezdenek bele pakolni a filmjeikben, hogy lassan kezdenek tényleges konkurenciává válni, csak két példával:az Apocalypse Earth és az Atlantic Rim tökéletesen élvezhető alkotások.

Dr_utcai_arcos 2014.08.04. 13:01:56

(Ja Dani kommentjével nem kell számolni, ha visszanézel egy két beszélgetést, simán látszik, hogy megélhetési blogger :P )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.04. 13:20:43

@Dr_utcai_arcos: Justin Bieber is egyfajta rétegnek szól, aztán mégis simán szar. ;)
Nem igazán látok értéket vagy legitim önmeghatározást egy olyan versenyben, hogy ki tudja ugyanazt a szart kevesebb pénzből összehozni. Akkor már lehetne beszélni valamiről, ha két gombból esetleg még jobb filmeket is készítenének. Nézd meg mondjuk a Fox Searchlightot, nekik ez megy, 10ből max. 1 produkciójuk veszteséges, mégsem látom, hogy az emberek többsége arra izgulna, hogy mikor jön a következő Fox Searchlight-film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.04. 13:24:30

@Dr_utcai_arcos: Valamint sznob vagyok, egyben egy bunkó fasz, akinek a csaja egy ribanc, szar az ízlésem és én írom a legtöbb kommentet a posztjaimhoz. (Bár ez utóbbiról egyelőre nem tudtam meg, hogy miért gáz.)

Kyria 2014.08.06. 16:33:27

@danialves: Most nagyon :)))))), mert véletlenül a Filmérték blogra keveredtem, ahol - nyilván az elsöprő sikerre való tekintettel - a Sharknado 2.-ről adnak hírt, mégpedig ezzel a mondattal (idézet a blog szerzőjétől, akit máris a szívembe zártam): "Kötelező, mert tehát igen."

Dr_utcai_arcos 2014.08.06. 17:48:20

@danialves: ó b+ :DDD, most elolvastam újra és megjelentek előttem az aggódó tömegek arcai akik elborzadva lesik a naptárt Messiásként várva a következő 20thCF filmet, ááááááááááááá

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.06. 18:40:11

@Kyria: Hibátlan logika, gondolom valami hasonló módon lehetne feloldani a blog neve és a poszt témája közti ellentmondást. :D

@Dr_utcai_arcos: Nem 20th Century Fox, hanem Fox Searchlight. Utóbbi az előbbi egyik divíziója, ami kifejezetten kis költségvetésű filmekkel foglalkozik, méghozzá igen jó darabokat hoznak ki. Nézz utána, érdemes közülük szemezgetni.

Dr_utcai_arcos 2014.08.06. 21:02:22

@danialves: No várjál... nem úgy volt, hogy átnevezték,mert ugye a 20. század okafogyottá vált??Ne már...a Gettós meg a 127-es meg a 12 év rabszolga ezek mind az övék. Ezeket nem mertem volna kis költségvetésűeknek nevezni. Ha nem ittam volna meg egy üveg bort, azt hiszem még inkább zavarodott lennék o.O.Hm, még vagyok annyira tiszta, hogy csak megnéztem, ezek 3-an alig érték el az 50 millert. Érdekes. Ezzel most megleptél ;).

Dr_utcai_arcos 2014.08.07. 20:58:30

Ééééés! Látjátok?Amíg a nagy stúdiók csak a szájukat jártatják, Asylum strikes again!! Holnaptól a mozikban a Mercenaries. Igen, az Expandables női változata!!Zoë Bell, Kristanna Loken, Brigitte Nielsen, Vivica A. Fox. usw.
süti beállítások módosítása