A szépség és a szörnyeteg / La belle et la béte (2014)
2014. július 22. írta: FilmBaráth

A szépség és a szörnyeteg / La belle et la béte (2014)

a szépségség és a szörny.jpgHol volt, hol nem volt, régi nóta száll, volt két idegen, aki hirtelen egymásra talált. Mindig ugyanúgy, édes-búsan szól, de új nap mindig jön, felszárad a könny. A Disney - film legszebb dala pontosan leírja, hogy mit várhatunk ettől a filmtől, amire nagyon kíváncsi voltam, hiszen, ha valaki, akkor Christophe Gans újra tudta volna értelmezni a mindenki által ismert történetet, de sajnos súlyosan csalódnom kellett: teljesen üres CGI - parádét kapunk, szép képekkel elbeszélt mese, látványosan kivitelezett matiné, semmi több.

Egy kereskedő tönkremegy, amit a családja érhető módon nem visel túl jól. Egyedül a lánya, Belle nem érezteti vele, hogy nem boldog új élethelyzetében. Aztán egy nem túl szép napon az apa egy kastélyban keres menedéket, azonban nagy hibát követ el, leszakít egy rózsát és egy nem túl vonzó szörnyetegnek (Vincent Cassel) tett ígérete miatt Belle (Léa Seydoux) a kastély foglya lesz. Kíváncsian elkezdi felfedezni új otthonát és lassan egyre közelebb kerül a rémes szörnyhöz. Azonban a lány apja haldoklik, fogva tartója ezért hazaengedi,  és a lány két bátyja néhány haramia társaságában elindul megkeresni és kirabolni a kastélyt...

Először még bizakodva néztem a gyönyörű képeket, azonban a lelkesedésem egyre csökkent, végül szomorúan letettem arról, hogy valami mélységet keressek a filmben, az ugyanis nincs benne. Olyan érzése van a nézőnek, mintha egy megelevenedett mesekönyvet látna, amivel az égvilágon semmi gond sincs, csak nem ezt várnánk a Farkasok szövetsége rendezőjétől. Tényleg nem tudott volna egy igazi szörnyeteget varázsolni a filmvászonra? Vincent Cassel-ből tényleg csak egy papírmasé herceget és egy matiné-csúfságot tudott kihozni? Léa Seydoux valóban csak arra lenne képes, hogy szép ruhákban szépen nézzen a kamerába? Nem luxus két ilyen jó színész tehetségét elpazarolni egy bájos, de teljesen felejthető mesére? 

Habár tobzódunk a földöntúlian szép képekben, azért a CGI - trükkök messze nem sikerültek tökéletesre. A szörnyeteg fején lehetett volna még dolgozni, nem hiszem el, hogy a gyönyörű virághalmok fontosabbak voltak, mint az egyik főszereplő fizimiskája, ugyanis finoman szólva sem sikerült túl kifejezőre a rémes fő kivitelezése. A kutyusok már a Disney-rajzfilmben is csak a csapót tarthatták volna, annyira bárgyúra sikeredtek, tényleg nagyon idegesítő, hogy a tökéletesen felépített mesevilágban csak a fontosabb karakterekre nem sikerült figyelmet fordítani. Az sem igazán érthető, hogy dramaturgiai szempontból miért van szükség a mese a mesében kerettörténetre, a narrációnak nem sok értelme van, nem hordoz olyan tartalmat, ami miatt indokolt lenne az alkalmazása. Dögunalom a történet, a szöveg sem tudott lázba hozni, vagyis a forgatókönyv nem igazán sikerült, a rendező nem igazán tudta, hogy mit akart kihozni a meséből.

A Farkasok szövetsége nagy kedvencem, és őszintén szólva azt vártam volna a rendezőtől, hogy egy igazi rémregényt tár elénk, nem csajhorrort, hanem azt, hogy az igazán velőig hatoló gonoszságot, az emberi lélek legmélyebb bugyraiban megbúvó sátáni erőt helyezi előtérbe. De nem, ez csak egy szépen fényképezett mese, semmi több. A karakterek felszínesek, a képek a szemnek tetszetősek - a kosztümök gyönyörűek - , de teljesen üresek, nem érint meg a történet, nincs igazán félelmetes főgonosz, a szépség és a szörnyeteg kapcsolatának alakulása sem rejt semmi érdekességet, pedig a két magányos, és teljesen más világban élő lélek lassú egymáshoz közeledésének bemutatása rengeteg lehetőséget rejtett volna magában. Ehhez képest kapunk egy CGI - turbóval ellátott tökéletesen érdektelen élőszereplős Disney-filmet. Dühítő.

la-belle-et-la-bete-1.jpgVincent Cassel kiváló színész, de ezúttal neki sem sikerült maradandót alkotnia, ami elsősorban nem az ő hibája, de azért kicsit többet vártam volna tőle. Léa Seydoux sem tudott mit kezdeni a szerepével, egyszerűen csak szép a filmben, de nem tudott életet lehelni a figurába. André Dussolier-nek Belle apjaként van néhány szép pillanata, Yvonne Catterfeldnek a hercegnő szerepében szintén, de a többi szereplő teljesen felejthető.

Tényleg nem értem Christophe Gans-t, akart valamit mondani ezzel a történettel, vagy csak kedve támadt egy kis CGI-bajnokságra? A látvány valóban lenyűgöző, de tartalmat nagyítóval sem találni benne, ez azért szomorú, mert a rendező írta a forgatókönyvet is, és tőle azért nagyon kevés. Súlyos csalódás ez a film, akárhogyan is nézzük. 

Gyönyörű, de teljesen üres, lélektelen CGI - parádé, matinénak tökéletes, de sokat ne várjunk tőle.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr596527555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2014.07.23. 11:21:51

Én is. Egy jó lehetőséget szúrtak el, de totálisan.
süti beállítások módosítása