Blöff / Snatch (2000)
2014. július 17. írta: FilmBaráth

Blöff / Snatch (2000)

Snatch.jpgGuy Ritchie-nek kell lenni ahhoz, hogy ugyanazt még egyszer magasabb fordulatszámon sikerüljön előadni. A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső hatalmas sikere után a rendező ugyanazokat a paneleket hasznosította újra, a szereplők közül is több ismerős arcot lehet felfedezni, mégsem érzi úgy a néző, hogy felmelegített káposztát kapott, mivel sikerült emelni az amúgy is magas színvonalat. Hosszú idő után néztem újra, és az elmúlt évek nem fogtak a filmen, ismét sikerült betegre nevetnem magam rajta, és rácsodálkozni az utánozhatatlan stílusú szájkarate übercool voltára.

A Török (Jason Statham) üzlettársa, Tommy (Stephen Graham) társaságában kifejezéstelen arccal ül, és rezignáltan megjegyezi, hogy nem ért a gyémántokhoz. A film hátralévő részében megtudjuk, hogy az ismereteiben fellelhető ezen űr milyen kalamajkába keverte őket. Az egész úgy kezdődött, hogy a Török úgy érezte, hogy hiányzik az életéből egy lakókocsi, Tommy pedig úgy gondolta, hogy a cigányoktól célszerű beszerezni az alkalmatosságot, azonban Mickey (Brad Pitt) nem elég, hogy egy roncsot sóz rá, de még ki is üti egy "barátságos" házi ökölvívóversenyen a kíséretében érkezett Johnny babát, ami azért rém kellemetlen, mert egyébként abból élnek, hogy illegális mérkőzéseket menedzselnek. Azt a megoldást fundálják ki, hogy Mickey lépjen a ringbe, ő azonban nem az előre megbeszélt eredményt szállítja, és ezzel kimondottan véres események veszik kezdetüket...

Ezt a filmet nézve még inkább elkeserítő belegondolni, hogy mennyire középszerűvé és kiszámíthatóvá váltak a mozikban futó alkotások (tisztelet a kivételnek, természetesen!), nem nagyon tudnék ilyen fejbevágósan jó darabot mondani a mostani kínálatból. Hihetetlen, hogy sok évvel a bemutatása után is ugyanolyan friss és egyedi a film, mint egykoron! Guy Ritchie az első filmjében újraértelmezte a gengszterfilmet, a másodikban pedig csúcsra járatta az általa megújított műfajt. Aztán őt is elrontotta Hollywood és a Madonna-affér sem tett jót a karrierjének, a mai napig nem sikerült túlszárnyalnia ezt a filmet. 

A Guy Ritchie által elkövetett forgatókönyv a simán zseniális kategória. Egyrészt nagyon jól meg vannak írva a karakterek és jól vezetett a történet, másrészt leesett állal hallgathatjuk az agyeldobós szöveget, amely mára klasszikussá érett, gondolom, mindenki hosszan tudna idézni belőle (részemről abszolút kedvenc Vinnie Jones szózata az őt fenyegető amatőr gengszterpalántákhoz). Fordulatos, nem kiszámítható a cselekmény, a különböző szálon futó események sok gubanc után végül összefonódnak, a zárókép pedig igazi keretet ad a történetnek. Sok szereplőt mozgat a film, az a közös bennünk, hogy mindannyian piti bűnözők, akik sokkal menőbbnek mutatják magukat, mint amilyenek a valóságban, ugyanakkor mindenkinek megvan a saját útja, nem egy kaptafára gyártott töltelék-karakterekről van szó, mindenki egyéniség. Akad itt kozák maffiózó, akinek nem probléma, ha egy kar útjába akad, amikor egy táskát el akar vinni, amatőr gengszterek, akiknek egy fogadóiroda kifosztása is komoly próbatétel, pszichopata röfimániás helyi maffiafőnök, bunyóbajnok cigány, és bokszmenedzsereknek kinéző lúzerek, fehérgalléros bűnözök, piperkőc szerencsejáték - bolond ékszerfelelős, profi problémamegoldó, de az én abszolút kedvencem az Orson Welles-hasonmás Rózsabimbó. 

A filmben a kisszerű, lepusztult környezet és az ebben élő emberek bemutatása teremt egy olyan atmoszférát, ami igazán egyedivé teszi az alkotást. A védjeggyé vált lassítások, az alpári szöveg kiválóan festi alá a történetet, és akkor a zenéről még egyetlen szót sem ejtettem. Célszerű szinkronnal nézni a filmet, mert nagyon jól sikerült, Mickey érthetetlen hadovája pedig már filmtörténelem. Nincs mit tagadni, akad ebben az alkotásban erőszak és rasszizmus szép számmal, de mivel elsősorban humorforrásként jelennek meg, nem megbotránkoztató módon. 

snatch2.pngKöztudottan nem vagyok egy Brad Pitt-fan, de készséggel elismerem, hogy ebben a filmben bizony ő vitte el show-t. Teljesen belakta a karaktert, és az sem utolsó szempont, hogy a tökéletes kockahasán legeltethetjük a szemünket. Vinnie Jones egy isten, Jason Statham kiváló, Benicio Del Toro magához képest kissé halovány, Rade Serbedzija zseniális, Alan Ford szintén. 

Guy Ritchie kiváló filmet prezentált nekünk, nem lehet elégszer látni ezt az alapművet, nagyon vicces, szórakoztató, de nem felszínes alkotás, a színészvezetés kiváló, a jelenetek erősek, a szöveg zseniális. Talán egy-két poén túl lett pörgetve, kevesebb talán több lett volna, de ennél nagyobb "hibát" nem tudok felróni ennek a remekműnek.

Guy Ritchie legjobb filmje, kötelező darab!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr206512615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.17. 21:22:58

Egyetértek. Nagyszerű film. Egyetlen hibára hívnám fel a figyelmet: Brad Pitt hiába játszik kiválóan, a külsején nem tud változtatni, így ő számomra sohasem tudott autentikus roma karakter lenni. De ez azt hiszem csak a magyar nézőknek probléma. Érdekes, hogy az angolszász filmekben szinte soha nem tudnak valódi romának kinéző szereplőket prezentálni, lsd. a Sorvadj el "indiánjait".

blacker24 2014.07.18. 00:08:13

Kihagytad Dennis Farina-t, ebben a filmben is kiválót játszott.

FilmBaráth 2014.07.18. 05:22:02

@blacker24: Szerintem Serbedzija és Alan Ford jobb volt:-)

Razzul 2014.07.18. 07:57:47

Az idealizáló nosztalgiára, az alapművezésre és a kötelező darabozásra miért van szükség?

FilmBaráth 2014.07.18. 08:02:29

@Razzul: Azért mert ez a film egy alapmű, és kötelező darab :-) Az idealizáló nosztalgiát nem értem, nem baj:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 08:22:14

-és a nyuszi?
-a nyuszi baszhatja
-élesben, hátulról?

legnagyobb duma ever, heti 1x tuti elhangzik a családban/baráti körben.

Nicosta 2014.07.18. 08:39:21

@Werewolfrulez: Talán mert az angolszászoknál az Irish travellers (tinkers, gypsies) csoportot hívják cigóknak, nem a roma etnikumot.

greycup 2014.07.18. 08:48:13

Aki látott már egy Guy Ritchie filmet, az gyakorlatilag mindegyiket látta... :)

FilmBaráth 2014.07.18. 08:54:14

@greycup: De mivel Guy Ritchie-ből soha nem elég, ezért mindegyik filmjét megnézzük:-)

diszkriminans (törölt) 2014.07.18. 09:18:26

Én már azért néztem meg, mert mindenki dicsőítette, na ehhez képest nagyot csalódtam benne, pedig egyébként azért átlagon felüli film, ha nincs ez a kultusz, és így nem nagyok az elvárásaim, akkor egészen máshogy tekintenék rá.

@Werewolfrulez:
Az angolszász világban nem csak az etnikailag cigányt nevezik gipsy-nek, hanem az etnikailag többséghez tartozó, de lakókocsis, vándor életmódot élőket is, én ezért sem döbbentem meg, hogy a cigányok aztán nem voltak cigányok (nem csak Mickey nem volt az).

Viszont innentől kezdve ahhoz, hogy itthon magyar szinkronnal is érthető legyen mindez, vagy cigányos magyar hangot kellett volna adni Brad Pittnek, vagy nem cigányoknak nevezni őket. Aki feliratosan nézi, arról meg feltételezhető, hogy van fogalma róla, hogy mi mindent takarhat a gipsy szó náluk.

kaskala 2014.07.18. 09:33:59

@Werewolfrulez: Nem láttál még szöke cigányt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 10:22:27

félve merem megjegyezni, hogy ezt a filmet jobban csípem, mint a ravaszt. (főleg ezen a blogon) :D

@diszkriminans: a legnagyobb gondunk az legyen bármilyen filmmel, hogy a szereplők "szinte soha nem tudnak valódi romának kinéző..."-ek lenni, de eljátszani el tudják ilyen jól, nem?

Andie 2014.07.18. 10:33:31

Ja, mostanában megy egy sorozat valamelyik adón (TLC talán, tökmindegy), a bazinagy roma lagzi, my big fuckin gipsy wedding show, vagy mi, abban is ott parádéznak a hófehér, kékszemű Romulusok meg Romnyik meg minden fajta náccsálád, a hengeres, sőt, golyószerű menyasszonyaikkal, hatalmas élmény. És ott is kifejtik, hogy míg sokan - joggal - az indiai gyökerekkel rendelkező cigókra asszociálnak azonnal, van még jópár más fajta is, pl az irish vándor cigók, meg még ezer más. Ezek hol szeretik, hol utálják egymást (de ismerős?!), aztán ebből vannak a balhék.

Nade a lényeg, hogy a filmben jól lejött a stílus meg a viselkedés, nekem tökre nem hiányzott egy füstösképű, jó volt az úgy ahogy volt. És megkaptuk a dumákon túl a darabolást, a lövöldözést, balfaszoskodást, röhögést, mindent.
Mondjuk Pitt bácsi haskockáin legeltessék a szemüket a lányok meg a bu... szóval a lányok. :)

gumirocker 2014.07.18. 13:20:33

Mindkettő film zseniális.

És van még egy film, ami majdnem ennyire az - abban is játszik Brad Pitt és Geroge Clooney is... Égető Bizonyíték a címe. Persze az nem kizárólag miattuk jó, de az is egy hatalmas film.

k0Jack 2014.07.18. 13:22:41

na szóval, nem Tommy gondolta, hogy a cigóktól kell beszerezni a lakókocsit hanem Török, csak Tommy-t küldte maga helyett ;)

"a súly a megbízhatóság jele" meg a kedvencem: "összetévesztették a görög szűzt a héber hajadonnal..." vagy valami ilyesmi :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.18. 13:37:26

vagy amikor vinnie jones felveszi a telefont a kocsijában: bonzsúr. :D

-london?
-london, eső, rossz kaja, ötórai tea, kib.sott mary poppins, london.

Mournival · http://mournival.blog.hu 2014.07.18. 23:58:36

Az a baba George és nem Johnny... :-S

SergiSamper 2014.07.22. 10:29:36

Az egyik legjobb film, amit valaha láttam, imádom. Brad Pittet egyébként nem bírom különösebben, de ebben a filmben ő volt az egyik kedvenc szereplőm, hatalmasat alakított.

SergiSamper 2014.07.22. 12:00:28

@doggfather: Fogalmam sincs, egyszerűen nem szimpatikus, nem tudnám megmondani, miért. :D De a színészi képességeit természetesen elismerem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 13:49:50

@SergiSamper: csak mert keresni kell a gyengébb, vagy egykaptafás alakításait. :D Így meg nehéz "nem bírni", nem? ;)
süti beállítások módosítása