Sorozat: The Honourable Woman 1x01-1x02 (2014)
2014. július 13. írta: FilmBaráth

Sorozat: The Honourable Woman 1x01-1x02 (2014)

The-Honourable-Woman-FT-779x400.jpgAz a szégyen esett meg velem, hogy csak második olvasásra tűnt fel az Emmy-díj jelöltjei között Cumberbatch és a Sherlock, és egyáltalán nem azért drukkolok, hogy eddigi kedvenc sorozatom kapja a szobrokat. Nem, Ben nem lett rosszabb színész, továbbra is ő a kedvencem, de a helyzet az, hogy a Sherlock 3. évadát nagyon elrontották Moffat-ék (ez nem akadályoz meg abban, hogy nagyon várjam a folytatást), és Billy Bob Thornton sokkal erősebb alakítást nyújtott a Fargoban, neki és a kiválóan összerakott Coen-produktumnak jár jogosan az elismerés idén szerintem. Szerencsére nagyon felpörgött a tévés műfaj, sok új és érdekes sorozat indul mostanában, ezek közül az én érdeklődésemet most a Maggie Gyllenhaal főszereplésével készült történet keltette fel, kíváncsian néztem végig az első két részt, és azt kell mondanom, hogy közel sem zseniális, de minőségi sorozat, amit érdemes figyelemmel kísérni!

Nessa Stein bárónő (Maggie Gyllenhaal) és öccse, Ephra (Andrew Buchan) apját a szemük láttára öli meg egy pincérnek öltözött merénylő egy étteremben. Sok évvel később ugyanabban az étteremben jelenti be Nessa, hogy jelentős összeget fordítanak fejlesztésekre Palesztinában. Azonban az ünnepséget beárnyékolja egy haláleset, a politika és az üzleti érdek összefonódása odáig vezet, hogy ismeretlen elkövetők elrabolják Ephra fiát, Kasim-ot...

Nagyon erős kezdés, jól dramatizált, hatásos képeken követhetjük figyelemmel, hogyan nézik végig a gyerekek apjuk halálát. A palesztin üzletember halála is sokkolóan jó, az pedig simán zseniális, hogy utána azt mutatják, hogy az ünnepségen üresen marad a széke. Ezután hiába az ünnepélyes pillanat, már tudjuk, hogy tragédia közeleg, amelynek csak kezdő lépése az üzletember halála. Döbbenetes látni, hogy a felszínen sikeres életet élő Nessa mekkora árat fizet ezért: folyamatosan veszélyben van az élete, sehová sem mehet testőrök nélkül, az éjszakát egy pánikszobában tölti, egyedül természetesen. Magányos, de mindent megtesz azért, hogy az általa kitűzött célokat elérje, becsületes maradjon az üzleti életben a palesztin-izraeli ellenétek ingoványos talaján. Ephra nem foglalkozik pénzügyekkel de ő sem boldog, ő is magányos a házasságában. 

Az első rész eleje és vége fejbe vágósan jó, azonban a közte lévő időben nem sikerül mindvégig fenntartani az érdeklődést. A második rész határozottan gyengébb, de ebben az is szerepet játszik, hogy a kezdő epizódban a fő karaktereket ismerhetjük meg, míg a folytatásban egyszerre több szálon is elkezd bonyolódni a történet. Nem hiányoznak a meglepő fordulatok, a képek fantasztikusan erősek, a forgatókönyv profin szerkesztett, de nem mestermű. Biztosra mentek az alkotók, ez nem a kísérletek sorozata, minőségi thriller, de hiányzik belőle a zsenialitás.

A politikai háttér teszi igazán izgalmassá a történetet, amelyben látszik a potenciál, de lassan bomlanak ki a karakterek, az események sem viharsebesen zajlanak, ezért még nem látható igazán, hogy "csak" egy jó, vagy egy határozottan érdekes és izgalmas sorozat lesz belőle. A színészi játékon és a szövegen van a hangsúly, és az atmoszféra teremtésen, kevés külsőséggel nagyon sokat tudnak elmondani az alkotók, az érdeklődést sikerült felkelteni, meglátjuk, tudja-e tartani a színvonalat a továbbiakban a sorozat.

The-Honourable-Woman-014.jpgMaggie Gyllenhaal telitalálat volt a főszerepre, személyében ismét egy kiváló színész igazolt a filmtől a tévébe. A karakter minden mélységét megmutatja nekünk, egyetlen jelenetben teljes emberábrázolásra képes (már azért a képért, amikor nyugovóra tér a pánikszobában, megéri megnézni az első részt), elviszi a hátán a sorozatot. Öröm újra látni Stephen Reát egy hozzá méltó szerepben, Andrew Buchan felejthető, Katherine Parkinson alakítása erős, Lubna Azabal még nála is jobb.

Összességében egy minőségi thriller-hez van szerencsénk, jól indult a sorozat, nem földhöz vágósan erős dráma, inkább kamaradarab, vannak nagyon is maradandó pillanatai, főleg az első részben, jól össze lett rakva, nem váltja meg a világot, de különleges és szórakoztató, érdemes adni neki egy esélyt!

Jó, de nem zseniális sorozat Maggie Gyllenhaal kiváló alakításával, nézős darab!

8/10

A The Honourable Woman teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr216505055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása