Amerikai dzsigoló / American Gigolo (1980)
2014. június 18. írta: FilmBaráth

Amerikai dzsigoló / American Gigolo (1980)

amerikai dzsigoló.jpgJöhet a fiatal Richard Gere? Naná! Akkor is ha fizetni kellene érte? Hát...

Sohasem tartoztam a színész rajongói közé, aki nagy sztár volt egykor, ma már csak a válásával kerül be az újságokba, és azzal hogy hajléktalannak nézték, mert nem ismerték fel forgatási szünetben. A Chicago óta nem játszott érdemleges filmben, habár folyamatosan forgat. A Bérgavallér sajtóvetítésén döbbentem rá, hogy én még nem is láttam legendává vált dzsigoló szerepében. Nos, sajnos azt kell mondanom, hogy nem vesztettem sokat, rém gyenge a film, de azért akad benne néhány emlékezetes jelenet.

Julian (Richard Gere) az élet császára: gazdag, menő és ragadnak rá a nők. Akik fizetnek a szolgáltatásaiért. Merthogy a jóképű fiatalember dzsigoló, a legjobb a szakmában, az ügyfelek rendkívül elégedettek vele. De egyszer minden jónak vége szakad: egy asszonyt meggyilkolnak, eltűnnek az ékszerek is a házból, és amikor kiderül, hogy Julian aznap éppen nála "vendégeskedett", hamar ráterelődik a gyanú. Ráadásul elköveti a legnagyobb hibát, amit ebben a szakmában el lehet követni: beleszeret az egyik ügyfelébe, Michelle-be (Lauren Hutton). Darabokra hullik az élete, vajon van kiút ebből a végzetes slamasztikából?

Ígéretesen indul a film, azonban végül csak egy halovány thriller lesz belőle. Richard Gere sármja elég a figyelem felkeltéséhez, jól rá lehet csodálkozni, hogy milyen jól nézett ki fiatalon, de a forgatókönyv gyengeségeit nem tudták ellensúlyozni az akkoriban elég merésznek minősülő jelenetek. Megmarad a felszínen a film, ami önmagában nem lenne probléma, de egy thrillerhez kellene némi izgalom és váratlan fordulatok. Egyik sem található meg ebben a filmben, ami ettől függetlenül még mindig lehetett volna jó, ha Julian személyiségének összeomlását helyezik az előtérbe, de ezt is elmulasztották, így tényleg nem maradt más nekünk, mint Richard Gere-en legeltetni a szemünket. De ez önmagában kevés az üdvösséghez..

Legendává vált a film, Richard Gere gigasztár lett utána, ez elsősorban annak köszönhető, hogy nem túl sok film készül férfiprostikról, a színész pedig nem szégyenlősködött. A karakter azonban egyáltalán nem lett jól megírva, nem sikerül igazán bemutatni, hogyan teszi tönkre szépnek látszó életét a gyilkosság. Ahogyan az sem követhető, hogyan és mikor válik szerelemmé a kapcsolata Michelle-lel, ezért eléggé zavaros lesz a film vége. A többi szereplő alakját sem sikerült élettel megtölteni, azt a lehetőséget is elmulasztották az alkotók, hogy bemutassák a gazdagok életének felszínességét, az unatkozó idős dámák csillogó, de teljesen céltalan napjai is csak jelzésértékűen kerültek bemutatásra. Sokkal több volt ebben a filmben, de az igazán fontos dolgok felett elsiklunk, így egy látványos, de üres alkotáshoz van szerencsénk.

Abban viszont nagyon erős a film, hogy jól bemutat egy életstílust, a világhírű zene is sokat segít ebben. Érhető, hogy Julian-nek nagyon tetszik az a világ, amiben él, azonban a gyilkosság alapjaiban forgatja fel a mindennapjait, és rádöbben, mennyire sekélyes életet él, és igazából szerelemre van szüksége, nem pedig annak látszatára. Sajnos elmaradt ennek a pillanatnak a megragadása, ezért a látványos összeomlás sem teljesen érhető, ahogy az sem, Michelle érzelmei mikor fordultak komolyra. Kár, mert a történet nagyon jó volt, de sajnos nem sikerült kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

amerikai dzsigoló2.jpgRichard Gere jól, de nem kiemelkedően játssza Julian-t, sármos, de engem nem nyűgözött le igazán. Bárki eljátszhatta volna ezt a szerepet, hiányzik az a bizonyos plusz az alakításából, amivel meg tudott volna győzni arról, hogy több, mint egy átlagos színész. Lauren Hutton szintén teljesen közepes alakítást nyújtott, Hector Elizondónak sem ez a legjobb szerepe. 

Paul Schrader nagyon jó forgatókönyvíró (pl. Taxisofőr, A dühöngő bika), rendezőként azonban nem alkotott maradandót. Nem a legjobb írásából forgatott filmet, a színészvezetés nem túl acélos. Jó néhány erős jelenet van a filmben, azonban a párbeszédek sekélyesek, súlytalanok.

Harmatgyenge kultfilm, amit Richard Gere miatt egyszer érdemes megnézni.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr436087420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.18. 14:20:54

én tizenévesen láttam (nem, nem 80ban volt) és akkor nagyon tetszett a film, de azóta se néztem újra.

tisztapista 2014.06.18. 22:55:44

Az a baj, hogy egy filmje sem volt túlságosan kiemelkedő. A legutbbiak közül a Chicago volt a legjobb, azt edig a műfaj miatt nem szerettem.

Nekem azóta a villányi Gere jobban bejön. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.19. 08:19:02

@tisztapista: azért az edvard nortonos gyilkosos ügyvédes se volt rossz (a címe most nem ugrik be).

2014.06.19. 13:15:54

Gere jó színész. A szerepei ilyenek, mindig visszafogott, halvérű palikat játszik. A film azért gyenge, mert mai szemmel a 2000. előtti filmek már nézhetetlenek. Régen a filmezési technika és koncepció más volt. Ma már nem mereng a kamera órákig valakinek az arcán, vagy filmezik, miközben ellovagol a naplementében. Ma, ha nincs akció, már unalmasnak találják a filmet.

isssti 2018.02.11. 00:29:14

Végtelenül kiakasztóak ezek az önkényes, kinyilatkoztatás-szerű és ugyanakkor teljesen alaptalan-téves kritikák: hozzáértés zéró közelében, ellenben végtelen önbizalommal nyilvánít véleményt a kritikus.
A legabszurdabb, hogy miután teljesen lehúzza ezt az alapvetően messze átlag feletti filmet, a semmitmondóan pocsék zenéjét magasztolja - ez egy vicc, de komolyan.
A nevét persze nem vállalja hozzá - tisztelt "Filmbaráth", gratulálok! Remélem jól megélsz belőle!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.02.12. 17:39:18

@isssti: Várjuk az érveket, hogy a te véleményed miért nyom többet a latba. :)
süti beállítások módosítása