Elrabolva / Taken (2008)
2014. június 04. írta: FilmBaráth

Elrabolva / Taken (2008)

taken.jpgAhogyan már többször kifejtettem, hidegen hagynak az akciósztárok, a jó színészeket szeretem. Nem vagyok sznob, ha olyan kedvem van, bármikor megnézek egy akciófilmet, de csak azért, mert egy általam kiválónak tartott  színész játszik benne, biztosan nem, hiszen őket inkább fajsúlyosabb szerepekben szeretem megnézni. Éppen ezért fel sem merült bennem,  hogy megnézzem ezt a filmet, egészen addig, amíg a 10 legjobb Liam Neeson film kapcsán megoszlottak a vélemények, hogy helye van-e a listán vagy nem. Kíváncsi lettem, és miután megnéztem, úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jól összerakott, de teljesen felejthető thriller, ami nem fér fel a 10-es listára.

Bryan Mills (Liam Neeson) nyugállományba vonult hírszerző, aki azért hagyott fel a munkájával, hogy a lánya, Kim (Maggie Grace) közelében lehessen. Habár jó a kapcsolatuk, de nem sikerül igazán közel kerülniük egymáshoz, a volt feleségével, Lenore-ral (Famke Janssen) is hűvös a viszony. Azonban Kim egy barátnőjével Párizsba utazik, és a lányokat elrabolják. Bryan természetesen elindul megmenteni a lányát, akit szinte lehetetlen megtalálni...

Nem indul túl érdekesen az alkotás, Liam szenved, a lány csitri, a volt feleség morcos. Nem mondanám unalmasnak a kezdetet, de nem is fogott meg a történet egészen addig a pillanatig, amíg a lány fel nem hívja az apját, amikor rátörnek az elrablói. Innentől kezdve pisszenés nélkül ültem végig a filmet, kiváló thriller lett belőle, kár, hogy a vége kicsit szirupos lett. Nagyon jól szórakoztam rajta, minőségi alkotás, nem is gondoltam volna, hogy  Liam Neeson - nak ilyen jól áll az akciósztárság.

A forgatókönyv jól sikerült, a karakterek jól meg lettek írva, habár nem léptek túl a műfaj kliséin (Kimnek "csak" annyi a dolga, hogy bájos legyen, látványosan féljen és még látványosan örüljön a papának, amikor megmenti, a volt feleség jól elhordja Bryan-t mindennek a múlt miatt és persze zokogva könyörög neki, hogy hozza vissza a lányukat), mégis sikerült az átlagosnál több színt vinni beléjük. Attól függetlenül jól működik a film, hogy hiányzik a karizmatikus főgonosz, nincs is igazán szükség rá, ez a film Bryan -ről szól, senki másról. A történet onnantól izgalmas, hogy a lányt elrabolják, feszes ütemű a film, mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, és akad benne néhány nem várt fordulat, az akciójelenetek látványosak, mi kell még?

Azért maradt hiányérzetem a film után, kevés az igazán emlékezetes jelenet, szakmunka, nem mestermű. Semmi különleges nincs benne, elsősorban a vágásnak, a zenének, az operatőri munkának és természetesen Liam Neeson-nak köszönhető, hogy kiemelkedik a tucatkrimik közül. Egyszer nézős jó kis film, semmi több.

taken2.jpgLiam Neeson kiváló színész, ezért még egy akciófilmben is képes teljes jellemábrázolásra, elviszi a hátán a filmet, hiteles aggódó apaként és az akciójelenetekben is (szerintem elég dögös dolog a nyugdíjhoz közeledve ilyen szerepet vállalni, és ilyen jól helyt állni benne, ez igen!). Maggie Grace bájos, Famke Janssen szokásához híven felejthető. Olivier Rabourdin-nek vannak szép pillanatai, a többiek azonban nem nyújtanak emlékezetes alakítást.

Pierre Morel jó, izgalmas, de elég gyorsan felejthető filmet rendezett. A színészvezetés jó (bár Liam Neeson-nal nem volt nehéz dolga), a jelenetek erősek, a párbeszédek nem túl ütősek, de hatásosak. Szórakoztató, jól szerkesztett, de nem maradandó alkotás.

Meglepően jó thriller, látványos akciójelenetekkel, Liam Neeson kiváló alakításával, egyszer mindenképpen látni kell!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr856178400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 08:33:28

az már igaz, hogy semmilyen top 10es listára nem való.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.06.04. 08:58:31

@doggfather: Top 10 legközépszerűbb akcióthriller? ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.04. 09:53:35

Ettől a filmtől kezdve Neeson nagyon ráállt az akcióthriller vonalra: Ismeretlen férfi, Taken 2, Non-stop. Gondolom a producerek rájöttek, hogy ez fickó eladható zeniten túllévő, de még mindig kemény akciósztárnak. Tényleg jól áll neki a dolog, csak nehogy benne maradjon a skatulyában...

Nyílméregbéka 2014.06.04. 14:12:52

Látszik is ebből az írasból, hogy nem értesz az akciónfilm műfajhoz. Inkább ne is írj róla! :)

FilmBaráth 2014.06.04. 14:46:42

@Nyílméregbéka: Akkor kinek tennél ilyen cuki megjegyzéseket?:-)

Nyílméregbéka 2014.06.04. 14:54:22

@FilmBaráth: Arra jó a többi kritikád is... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.04. 15:17:11

@FroG: Imádom, hogy imádod, hogy imádják egymást. #nohomo

Razzul 2014.06.05. 01:20:29

@danialves: Imádom, hogy imádod, hogy Frog imádja ahogy ők imádják egymást. #yeshomo

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.05. 08:44:31

Menjetek már szobára mindahányan. :D
süti beállítások módosítása