X-Men: Az elsők / X-Men: First Class (2011)
2014. május 21. írta: danialves

X-Men: Az elsők / X-Men: First Class (2011)

x-men-first-class-movie-photo-03.jpgA legenda úgy szól, hogy a trilógia befejeztével a Fox nem akart már több filmet a csapattal, hanem inkább az egyes tagok eredettörténetét bontotta volna ki a további részekben. Azonban a Magneto-film sehogyan sem akart összeállni (a Farkas meg láttuk, milyen lett), így végül kompromisszumként megszületett ez a darab. Nagy bánatomra azonban meglátszik rajta, hogy ez Magneto-eredettörténetként sokkal jobban működött volna, mint jelen formájában.

1962. Sebastian Shaw (Kevin Bacon) mutánsokból álló csapatával arra készül, hogy a III. világháborút előidéző konfliktust robbantson ki. Vele szemben a CIA-ügynök Moira MacTaggert (Rose Byrne) próbál fellépni, méghozzá úgy, hogy Charles Xavier (James McAvoy) segítségével szintén egy mutánsalakulatot állít fel. Közéjük pedig sikerül megnyerni Erik Lensherrt (Michael Fassbender), akinek a világmentés helyett sokkal egyszerűbb motivációi vannak: édesanyja halálát szeretné megbosszulni.

X-Men-First-Class-3.jpgMatthew Vaughn rendezői tehetsége nélkül talán feleennyit sem érne ez a film, azonban hála neki, egy sokkal stílusosabb alkotásról beszélhetünk, mint a trilógia bármely darabja. Ezen felül pedig bámulatosan építi fel az egyes jeleneteket és szekvenciákat, különösen, ami Magneto szálát illeti (érdemes megnézni, hogy ugyanaz a nyitójelenet mennyivel feszesebb, mint a Kívülállók elején). Vaughn-nal együtt pedig jött kedvenc zeneszerzője, Henry Jackman is, neki köszönhetően pedig végre egy jellegzetes soundtrack is emeli az egyes jelenetek fényét. A remek színészek közül is messze kiemelkedik Michael Fassbender, aki lubickol a szinte rá öntött Magneto-előtörténetben, de a majdnem ennyire erős szálakat kapó Nicholas Houltra vagy Jennifer Lawrence-re sem lehet panasz.

Mondhatni, minden adott lenne a tökéletességhez, ha a történet nem akarna ennyire frappáns lenni. Viszont a kézenfekvő előreutalgatások (Magneto sisakja, Professor X sérülése) csak az ellentmondásokat gyártják a korábbi részekkel kapcsolatban, de ezek nagy része eleve elkerülhető lett volna, ha nem akarják valamilyen számomra érthetetlen okból a kubai rakétaválságot beleerőltetve 1962-be helyezni a sztorit. A történelmi kikacsintgatások nem hogy feleslegesek, de ezen a szinten legalább annyira idióták, mintha két nyolcadik osztályos ökörködne egy töridolgozatra készülve. Ugyanis a forgatókönyvet író 4 db ember fejéből csupa olyan dolog pattant ki, mint hogy mindkét oldalról egy-egy darab pártfunkcionárius alapos megijesztésével már ki lehet robbantani egy világháborút. Kevin Bacon pedig ugyan rutinból kihozza a főgonoszt, de más lehetősége nincs is, lévén, hogy elfelejtettek neki karaktert írni. Az ilyen elnagyolt elemek pedig egészen komolytalanná és súlytalanná tudják tenni a filmben megbúvó tartalmat és karakterfejlődéseket, így végül a körítés inkább elvesz a történetből, mint hozzátesz.

Ettől függetlenül kétségkívül egy nagyon stílusos és hangulatos alkotásról beszélhetünk, amely az X-Men filmes univerzum egyik legerősebb történetszálával rendelkezik. Mindezek mellé viszont időről-időre olyan érzését kelti az embernek, mintha egy gyerekeknek szánt oktatófilmet nézne a hidegháborúról, és sehogyan sem fér a fejembe, hogy erre miért volt szükség. (Kommentekben el lehet magyarázni, ha valakinek van.) Ismét elsüthetem tehát a közhelyet: a kevesebb több lett volna.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr766188407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 12:16:19

Ezzel a filmmel is az a bajom, mint a rozsi eredettel, hogy 1 filmmel akartak eljutni az x-men első részéig.

Nyugodtan kihagyhatták volna a prof lebénulását egy "második" osztályos filmhez.

Bacon miért pont shaw lett az se világos, Mr Sinister sokkal jobban hasonlított rá a képregényben, mint shaw.

Mármint a története a genetikus mutánskutató. A képessége rendben volt, de, hogy minek kellett két gonoszt így összemixelni?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 12:23:57

@doggfather: Abszolút, bele akarták tenni az összes ilyen fontos előzményt, mert az ugye milyen poén egy prequel-ben, csak ez egy ilyen franchise-nál elég rövidlátó gondolkodás. Kíváncsi leszek majd, hogy a DoFP hogyan tudja feloldani ezeket az ellentmondásokat.

Amúgy a képessége kapcsán pont az a poén, hogy amennyire legyőzhetetlen volt, annyira egyszerűen intézték el a végén. Igazából sok jelentősége nem is volt annak a filmben, hogy mi a képessége. (Olyannyira, hogy mielőtt újranéztem volna, én már nem is emlékeztem rá, hogy egyáltalán volt képessége :D)

Mr.Treeger 2014.05.21. 12:36:06

OK, van benne pár hiba, mégis ennek a legjobb a hangulata az összes X film közül.
Lehet, hogy a 60-as évekbeli feeling, de nekem jobban működött.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 13:06:38

@danialves: hiába volt bacon jó, mégse sikerült sajnos jóra írni ez tény. :S

Értem én, hogy bennük volt a félsz, hogy mi van ha bukik a cucc és nem lesz rozsi eredet 2, vagy 1st class 2 akkor mi lesz a "lukakkal", de a trilógia mégis csak ismert és elismert volt már akkor is.

Illetve a 1st class-ra már túl voltunk 4 filmen, simán gondolkodhattak volna egy legalább 2 részes folytatásban, nem?!

Én is kíváncsi vagyok, hogy mennyire sikerül összefésülni a trilógiát, de minimum az ellenállás végét (a csapattagok alapján a trailer szerint azt kapcsolják össze) a 1st class-al. Holnap kiderül, akkor megyek és megnézem én is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 13:16:16

@doggfather: Én nem próbálom védeni őket, szerintem is balfaszok voltak, hogy képtelenek voltak előre gondolkodni. Bár fene tudja, ez a mentalitás igazán csak az elmúlt 1-2 évben terjedt el, hogy minden filmet úgy kell megírni, hogy legalább 4 folytatást és 3 spin-offot lehessen készíteni belőle...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 14:02:20

@danialves: azért már a mátrix 2-3 meg a karib 2-3 is 2 filmre lett megírva. és az régebben volt. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 14:07:33

@doggfather: "legalább 4 folytatást és 3 spin-offot lehessen készíteni belőle..."
vö.
"2 filmre lett megírva"
;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 14:33:28

@danialves: jól van nah...

de a rozsi kezdet i meg a 1st class is lehetett volna 2 részes így már 4 filmről beszélünk. ;)

plusz a folyamatosan tervezett deadpool ,meg gambit filmek. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 14:38:31

@doggfather: Hú, hát abban a "rozsi kezdet"ben azért nem volt annyi tartalom, meg igazán ebben sem. Ezért kellett ide is ez a hidegháborús marháskodás, mert a Magneto-origins nettó 70 percnél nem lett volna több. (Ugyanakkor az simán 10/10es darab is lehetett volna.)
Szóval az egy dolog, hogy hülyeség volt ennyire elvarrni a szálakat, de ebből a sztoriból bajosan jött volna ki két film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 15:10:17

@danialves: rozsi életének 200 évét tolták el 2 óra alatt. ;) Azért lett volna ott még mit mesélni...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 15:12:44

@doggfather: Ez tény, én szigorúan csak az eredettörténetre gondoltam most (adamantium + Stryker). Mondjuk egy 1920-ban játszódó Rozsi film meg lehet, hogy poén lett volna, csak az X-Menhez nem lett volna túl sok köze.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 15:15:33

@danialves: az x-menhez a tavalyi japános rozsinak se lett semmi köze, és nem amiatt lett szutyok, mert nem volt x-menes...

De nem is feltétlenül kellett volna, hogy köze legyen egy origins filmnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 15:23:36

@doggfather: Részben az a film szerintem azért is lett szutyok, mert nem volt semmilyen stílusa, hangulata.
De félreértesz, nem mondanám, hogy attól ne lehetne jó, hogy nem X-men-szerű, csak egyszerűen az már akkor valami teljesen más dolog lenne.
Ld. F&F 6 (ha jól emlékszem, abban eléggé egyetértettünk)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.21. 15:26:11

@danialves: abban, hogy más mint az eddigiek abban biztosan, hogy ez jó e már nem biztos, mert ha jól emlékszem szted jót tett neki a váltás, sztem meg nem. (f&Fről van most szó.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 15:29:01

@doggfather: Akkor olvasd el azt a kritikát még egyszer ;)
A reboot tett jót a Tokyo Drift után, de ez gondolom nem is kérdés, viszont ahova a 6. részre elvitték, annak már semmi köze az eredeti F&F-hez, és nagyon rosszul is működik emiatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.21. 15:34:51

@doggfather: Ok, csak tudom mekkora fos tud néha lenni a blog.hu kereső, ilyenkor előny, hogy az adminban is tudok posztot keresni
süti beállítások módosítása