Godzilla (2014)
2014. május 15. írta: NY124

Godzilla (2014)

Godzilla-2014-Roar.jpgHogy mik voltak az elvárásaim az óriásgyík idén esedékes újjászületésével kapcsolatosan? Bevallom, relatíve magasra tettem a lécet. Arra számítottam, hogy azok közé a szuperprodukciók közé fog csatlakozni, amelyek a hihetetlen profizmuson túl még kicsit komolyak is, ötletesek és meglepően jók. Nem ok nélkül tettem ezt, az előzetesek valami komor hangvételű, feszültséggel teli élményt ígértek. Láthattuk, hogy egyszerre akar imponálni a régi filmek kedvelőinek, Godzillát kerekebbre faragták, és szívesen vonzaná be a laikusokat az akcióval és a hatalmas pusztítással. Egyszerre keleties és nyugatias.  Látszik, hogy ebbe könnyű belebukni, mert így a film már azzal is alulteljesít, ha simán biztonságira játszik, azaz csak egy sima popcorn mozit szállít semmi extrával.

Természetesen nem a történeten van a hangsúly, meg eléggé homályosan, maszatolósan van a sztori felvázolva, ám jó összefoglalni: Godzilla egy ősi szörny, aki a természet pusztító képviselője. Egy ásatás során Bányászat közben fedezik fel, de mire bármit is tehetne az emberiség, hogy felkészüljön rá, a lény elpusztít egy atomerőművet. 15 évvel az események után valami ismét készülődni kezd a mélyben, és lehet, hogy egy sokkal nagyobb (és számszerileg is több) akadállyal kell, hogy szembenézzen kicsi és jelentéktelen fajunk, mint gondolná.

godzilla-2014-the-tiny-roar-begi-500x300.jpgSajnos azt kell, hogy mondjam, a 2014-es verzió nem tudott felérni az elvárásaimhoz. Azt nem állítom, hogy biztonsági játékot játszana, és nem mer bevállalni olyan dolgokat, amelyek elsőre ökörségnek tűnnek a nyugati szemlélőnek, mert igencsak ötletes. De azt kijelenthetem, hogy a meglepetésszerű elemeket nem meri teljesen összegyúrni az egyszerű, sablonos, monumentális katasztrófafilmes összetevőkkel. Így az egyik oldalon egy nagyon király, lehengerlő szörnyes harcokat felvonultató filmet kapunk, ami audiovizuális tekintetben maradéktalanul teljesíti a kor igényeit. Emellett pedig újszerűen színes és misztikus atmoszférával egészíti azt, érdekessé válik, plusz megteremti a fordulatoknak az alapot, mivel a főszereplő Godzilla tartogat egy-két trükköt a tarsolyában. Feszültséggel teli és magával ragadó.

A másik oldalon viszont nem sikerült az „emberi” tényezőt összecsiszolni a fentiekkel. A dialógusok nagyrészt közhelyesek és unalmasak, egy-két részt hang nélkül is nézheti bárki, nem lesz nehéz tartani a lépést a cselekménnyel. A történetvezetést nem a logika hajtja és nem a koherencia tartja össze, hanem a szereplők nagyrészt sodródnak az árral és mindig ott tűnnek fel, ahol épp a fontos események történnek. Azt, hogy teleportáltak-e oda, szándékoztak-e egyáltalán odajutni, sokszor nem is tudjuk meg, a helikopterek és a hajók sokszori mutogatása lehet a megoldás. A rendezés megáll a Barátok közt szintjén, a parancsnokok fontoskodnak térképek és képernyők fölött, a tudósok szintén, a fiatal férfi megment pár gyereket, az anyuka aggódik. Ha megjelennek a szörnyek mindenki kollektíve tátja a száját.

godzilla-watanabe(2014).jpgA komolysággal kapcsolatos reményeimet pedig feladtam akkor, amikor már a sokadik tragikus helyszínen sem lehetett látni egy csepp vért sem. A tudományos, vagy csak simán ésszerű háttérnek általában örülni szoktunk, de nem verjük az asztalt, ha nem kapjuk meg. Most sem tesszük. A színészi játékot tekintve sajnos egyetlen pozitív momentumot sem tudok kiemelni. Szomorú látni, ahogy az elegendő alapanyag híján kárba vész az olyanok tehetsége, mint Ken Watanabe vagy Bryan Cranston. Aaron Taylor-Johnsonnál meg nem tudtam eldönteni, hogy ennyire semmirekellő vagy csak ő is belátta, hogy a semmivel nem lehet mit kezdeni. A többieket csak röviden: CJ Adams nem lett tipikus idegesítő kisgyerek, de a karaktere kimerül abban, hogy „dinoszaurusz” és „jól van”. Elizabeth Olsen pedig nagyon aranyos, szerencsére nem a tipikus dísz, de a már említett aggódáson és a könnyeken túl nem maradt meg tőle más.

Összességében tehát a fent leírtak alapján a Godzilla nagyon felemás lett. Lepontozni semmiképp sem akarom, mert a vége felé valóban látszik, hogy próbálkoztak beleszuszakolni valami tanulságot és értelmet, illetve a keleti mitologikus stíluselemeket olykor valóban sikerült megfelelően keverni a nyugati kultúránkkal. Az egy-két merész ötlet sem volt bugyuta vagy erőltetett. De ez nem feledteti azt, hogy nem felelt meg teljesen az igényeknek. Az, hogy ez mennyire Gareth Edwards felelőssége, csak találgatni tudom. Teljes szívből csak azoknak merem ajánlani, akik csak jól szeretnének szórakozni két óra erejéig egy óriásgyíkos őrületen. Az 1998-as verzió gyengeségeire pedig az mutat rá a legjobban, hogy Roland Emmerich még ebből is tanulhatna egy kicsit, hogy hogyan kell filmet csinálni.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1006168156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boyzndahood 2014.05.15. 07:06:43

Az a baj, hogy te mindig túl magasra teszed a lécet.. ;D Mit fogsz kapni...megint! ;)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.15. 08:47:06

@Boyzndahood: 5-6 pontot azért én nem tartom annyira kevésnek. :D Remélem ez másoknak is le fog esni. :D A sintoizmussal kapcsolatos részek, meg az a cseppnyi mondanivaló, no meg úgy az egész, erre elég. :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.15. 08:48:29

@Boyzndahood: Egy picit én is úgy érzem, hogy szigorú voltam, de akkor is csak hat pontot adnék. :)

nandras01 2014.05.15. 14:15:17

aki elmúlt már tizenkét éves és hajlandó megnézni, pláne bármit is várni az ilyen baromságoktól, az egyéb szörnyűségekre is képes :)

Razzul 2014.05.15. 16:36:53

@nandras01: A remény hal meg utoljára. =)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.15. 18:52:30

így még talán nem is értettem egyet NY124 kollégával :D leszámítva azt hogy én nem vártam ettől semmit, már 1998-ban is totál fölöslegesnek érzetem ezt, nem lehet komolyan venni egy óriásgyíkot, és nem! Emmerichtől tanulhatna ez a kutyaütő Edwards, mert az a német barom legalább azt tudja mi kell egy jó katasztrófafilmhez.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.15. 20:35:03

@scal: Remélem nem jön el az apokalipszis. :) Emmerich szerintem alapból nagyon sablonosan és egy kaptafára készíti a filmjeit. Bár technikailag ő is profi. De én most inkább örülök, hogy valamin közös nevezőre jutottunk. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.15. 22:50:35

@NY124 (Darvas Tamás): Emmerichnek én nagy fanja voltam a 90-es években, a Csillagkapu nagyon jó, az ID4 meg egy megkerülhetetlen filmtörténeti mérföldkő :D még a Holnapután elment, de amit azután elkövetett, rossz nézni mivé vált a 2000-es években bár ott a szellemi örökségét már alapvetően Michael Bay vette át

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.05.15. 22:59:22

"Egy ásatás során fedezik fel, de mire bármit is tehetne az emberiség, hogy felkészüljön rá, a lény elpusztít egy atomerőművet."

Mivan? Megnézte a kritikus a filmet? Vagy kétféle verzióban vetítik a mozik?

Én egy olyan verziót láttam, ahol az ásatás egy bánya, a felfedezett lény pedig nem Godzilla.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.15. 23:02:02

@Rezsicsökkentő Hapcibenő: Igen, megnézte. :) Ahogy én láttam együtt fedezik fel a kettőt (hármat). Mint írtam, a sztori meglehetősen maszatolósan van felvázolva.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.15. 23:05:53

Nagyon akartam szeretni ezt a filmet, de csak nem sikerült. Abszolút közepes látványmozi, ami se túl sok feszültséggel, se épkézláb karakterekkel nem tudott szolgálni, és a kb. 2 órás játékidő is csak úgy, ahogy döcög el a maga kis medrében. Bár egy ilyen filmnek nem "illik" felróni, nekem hiányoztak azok a karakterek, akik elvihették volna a sztorit a hátukon, akikért lehetett volna szorítani. Így viszont csak egy teljesen kiüresedett látványmozit kaptunk, amiben tényleg semmi nincs, ami az átlag fölé emelné. A színészek meg külön "megrovást" érdemeltek ki: Watanabe bár az egyik kedvencem, itt csak üresen néz ki a fejéből végig, Taylor-Johnson csak próbál érzelmes játékot mutatni, Cranstonnak meg sajnos nem jut elég levegő.

gizmo26 2014.05.15. 23:42:42

Walter White-nak, nem lett volna szabad ebben játszania. Ez a film nem méltó hozzá.

ügyfélszolgálatos 2014.05.16. 00:03:44

@NY124 (Darvas Tamás): Hát akkor nem nézted valami alaposan ezt a filmet te gyökér. Már a felvezetőben látszik hogy Godzilla a Bikini szigeteknél sertepertél, a barlang az meg jóval később történik és teljesen máshol. Így nézed a filmet és írsz róla "kritikát"... Szánalom.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.16. 00:24:43

Bújj el Tomi, egy szánalmas gyökér vagy! De legalább nem paraszt. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.16. 00:37:00

Kurvajó volt, és pont. Ja, és Godzilla nagyon aranyos :D

igazi Ténytár 2014.05.16. 05:30:39

@scal: " már 1998-ban is totál fölöslegesnek érzetem ezt, nem lehet komolyan venni egy óriásgyíkot, és nem!"

Miért a 2008-as CLOVERFIELD ugyan miben más?!

Dettó copy-paste Godzilla+Blair Witch, még mondanivalója sincs szimpla aztán hogy elalélt tol mindenki, hogy mekkora durranás... huuu ez a JJ Abrams mekkora zseni.

Razzul 2014.05.16. 07:45:54

@FroG: "A színészek meg külön "megrovást" érdemeltek ki: Watanabe bár az egyik kedvencem, itt csak üresen néz ki a fejéből végig, Taylor-Johnson csak próbál érzelmes játékot mutatni, Cranstonnak meg sajnos nem jut elég levegő."

Szerintem Watanabénak meg Cranstonnak nem is volt ennél több feladatuk. Ez inkább a forgatókönyv mint a színészek hibája.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.16. 10:17:34

Mekkora egy gyökér, aki ezt a posztot írta, nem elég, hogy olyan igénytelen paraszt (tessék @FroG: ), hogy egy Godzillával foglalkozik, ráadásul úgy fikáz, hogy meg sem nézte a filmet rendesen. Csak azt nem értem, hogy miért nem adta oda akkor a jegyet valaki másnak, aki szívesen elment volna rá...
Szégyen, remélem kirúgjátok a blogról...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.16. 10:43:09

@Razzul: Mint ahogy írtam, Cranstonnak nem jutott elég játéktér, de Watanabe még a karaktere alapvető jellemvonásait se tudta hozni, pedig ő vitán felül egy zseniális színész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.18. 08:29:52

a trailerek és poszterek alapján az én elvárásaim is nagyon, de naaaaaaaaaagyon magasak voltak. Nah ennek nem sikerült megfelelni, de ettől függetlenül egy nagyon jó kis szörnyfilm lett a végeredmény.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.22. 21:09:08

Emmerich tanulhatna egy KICSIT? Emmerich baromi sokat tanulhatna, Edwards valami olyan zseniális munkát végzett, hogy ha nem egy idióta írta volna a forgatókönyvet, gyakorlatilag egy újhullámot teremtett volna a katasztrófafilmekben.
Csak sajnos maga Max Borenstein is annyira figyelt oda a sztorira, mint te a moziban... :P
Ha kerítenek egy normális írót a második részhez, nekem nincsenek kétségeim, hogy hatalmas film lesz.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.22. 21:22:12

@danialves: Egyetértek az általad leírtakkal, már csak ezért is nem értem, hogy mire írtad azt, hogy nem figyeltem a moziban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.22. 21:23:20

@NY124 (Darvas Tamás): Arra, hogy "nem nézted valami alaposan a filmet, te gyökér". ;)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.22. 21:28:16

@danialves: Elnézést, Daniloser, de menj vissza a a Cosmo ruci és celeb rovatához vagy a Borshoz trollkodni. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.22. 21:36:07

@NY124 (Darvas Tamás): Mit is vártam, te már Justin Biebert is leszóltad, pedig azt sem tudod, min ment át...

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.22. 21:51:25

@danialves: Utoljára kérlek, hogy ne provokáld a jóérzésű, filmszerető, normális embereket.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.22. 22:00:30

@NY124 (Darvas Tamás): Az ilyen fikázómajmok miatt tart itt ez az ország!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.22. 22:39:24

@NY124 (Darvas Tamás): TE NYOMORULT ÁLL.. ja nem, az én voltam.. :'(

Dr_utcai_arcos 2014.08.23. 10:55:10

Nem volt ez olyan rossz, nekem talán még a másiknál is jobban tetszett, a szörnyek -bár kicsit elnagyoltnak tűntek- elmentek, a rombolásfaktor tökéletes volt, az utolsó harcot tehették volna kicsit látványosabbá, nyugodtan lehetett volna nappal.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.24. 00:55:44

Emberek, ez nálam borzasztó nagy csalódás volt! Szinte MINDEGYIK szörnyes akciójelenet vagy éjszaka, a töksötétben játszódik, vagy csak részleteket látunk belőle egy tévés híradó adásban. Ennél pl. a Pacific Rim sokkal látványosabbra és követhetőbbre sikerült. Én egy Godzilla-filmtől hatalmas, lehetőleg egymást csépelő rémeket várok, erre csak villanásokat meg foltokat kapok. Azt tudom, hogy napfényben szarabbul néz ki a CGI, de azért ne legyünk már ennyire spórolósak, a fene egye meg!

A karakterek semmilyenek, sablonhalmaz az egész csapat. A katonagyerek vagy teljesen hülye (mééééééér nem megy már haza az asszonyhoz?!), vagy a legnagyobb szerencsétlen a világon (5-ből 5-ször szörnyekkel találkozik, BÁRHOVA is utazik a világban... nanemá...).

A történet iszonyat, semmi logika nincs benne (Godzilla pont úgy nem használja a legerősebb fegyverét a végéig, mint ahogy a Pacific Rimben sem használták a kardot), a katonaság robbantani akar - jaj, de nem ott, amott, jaj, hát nem akartunk, nem így akartunk, majd én hatástalanítom, de aztán mégsem, jajajajaj, szánalom a köbön.

Nálam 4/10 a film, és ezt is csak azért kapja, mert a sugárzásevős-EMP csapásos ötlet, és a "Godzilla az emberiség megmentője"-megközelítés tetszett, meg a zene is korrekt volt.
süti beállítások módosítása