Tűzgolyó / Thunderball (1965)
2014. május 04. írta: FilmBaráth

Tűzgolyó / Thunderball (1965)

tűzgolyó.jpgMinden normális ember delfinekkel szokott úszkálni, James Bond naná, hogy cápákkal. Na, nem jószántából teszi, természetesen, az ok a szokásos: meg kell menteni a világot egy világuralomra törő őrülttől. Ezúttal a tenger mélyén zajlanak az akciódús események, búvárkaland de luxe! Csodálatosak a víz alatti felvételek, kár, hogy a film ennek ellenére is csak közepes lett.

Meglepő módon ezúttal egy temetésen kezdődik a történet, ámde őfelsége titkos ügynöke (Sean Connery) természetesen felismeri az özvegyben az ellenfelet, és ártalmatlanítja. Azonban kicsit leamortizálja magát közben, ezért gyógykezelésre szorul. Természetesen időt szakít gáláns kalandra is, és még természetesebben egy holttestbe is belefut. Mindeközben egy titokzatos csoport, a Fantom, némi arcplasztikát bevetve átveszi az uralmat egy repülőgép felett, ami két atombombát szállít. A tenger mélyére rejtik a bombákat, majd nagyon sok pénzt kérnek a brit kormánytól. Largo (Adolfo Celi) tipikus Bond - főgonosz lévén nemes egyszerűséggel világuralomra tör, ezt természetesen nem hagyhatja annyiban kedvenc ügynökünk, és a kötelező csinos segítővel mindent megtesz, hogy megakadályozza ebben...

Gyönyörűen fényképezett, látványos akcióorgia, amely azonban sajnos elég üresre sikeredett. Csak nyomokban fedezhető fel az előző rész kiváló karakteressége, semmi újat nem tudunk meg Bondról, a főgonosz ugyan nagyon menő hobbikkal rendelkezik (cápák a medencében, lövészet az udvaron, mélytengeri búvárkodás, luxusjacht, stb.), azonban ettől még nem lesz kevésbé középszerű és sablonos. A forgatókönyv nem használta ki igazán a kiváló alapgondolatot: arcváltás, repülőgép a tenger mélyén, atomfenyegetés stb. Megmaradt a felszínen, a külcsínre fókuszált, a belbecs elhanyagolásra került, és ez nagyon nem tett jót a filmnek. James Bond karaktere sem fejlődik, a főgonosz igazi motivációi is árnyékban maradnak. Kicsit túladagolták a cápákat, mindenki jobban járt volna, ha inkább írnak egy-két ütősebb párbeszédet (na jó, a klasszikus "amit tettem, azt a hazámért tettem, egyáltalán nem élveztem" mindent visz, de egyébként elmaradtak a vitriolos szópárbajok). De legalább megtudtuk, hogy a vidraszőr nyugtatja az idegeket, az is valami.

Nagyon jó ötlet volt, hogy a tenger mélyén zajlanak az események, übercool jelenet, amikor letakarják a tengerfenéken álló repcsit, a cápák is nagyon hatásosak, a víz alatti búvárcsata egyenesen fenomenális. Nem véletlenül járt Oscar díj az effektekért. De önmagában kevés az akcióorgia, nem ragad magával a történet, nem izgalmasak a karakterek, ezért felejthető lesz a film. Természetesen a kor csúcstechnikája jelenik meg a filmkockákon, bevetettek minden kütyüt, még repülő ember is akad, repülnek a szigonyok, premier plánban ragadoznak a cápák. Kiváló a vágás, az operatőri munka osztályon felüli. 

tűzgolyó2.jpgSean Connery szokásához híven most sem engedte, hogy kaszkadőröket alkalmazzanak, saját maga hajtotta végre az egyáltalán nem veszélytelen jeleneteket (ma már nem engednék meg neki ezt a produkció érdekei miatt, de az még egy másik kor volt). Hozta a szokásos szintet, de ezúttal nem sok új színt mutatott meg őfelsége legdögösebb titkos ügynökének karakteréből. Adolfo Celi (az én korosztályomnak a legendás Szandokán sorozatból - nagy rajongója voltam a maláj tigrisnek! - ismerős az arca) nem alkotott maradandót, csak epizód lett a James Bond univerzumban. Claudine Auger Domino szerepében szép volt, Luciana Paluzzi veszélyesen vezetett. Bernard Lee "M", Desmond Llewelyn "Q" szerepében szokás szerint nagyon jó volt.

Terence Young utoljára ült a rendezői székbe a széria történetében. Sokat köszönhet neki James Bond, ő alapozta meg a hosszú évtizedekig tartó sikert, azonban ezzel a filmmel azonban nem sikerült maradandót alkotnia. Természetesen ezúttal is kaptunk maradandó pillanatokat, a tenger alatti csatáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, de ennek ellenére nem érte el a film a korábbi részek színvonalát. A színészvezetés közepes, a jelenetek színvonala erősen hullámzik.

Látványos, de eléggé üres James Bond mozi, amit egyszer mindenképpen látni kell!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr806003532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása