Másodvélemény: A hobbit: Smaug pusztasága / The Hobbit: The Desolation of Smaug
2014. március 21. írta: danialves

Másodvélemény: A hobbit: Smaug pusztasága / The Hobbit: The Desolation of Smaug

hobbit_1.jpg(Filmbaráth kritikáját erre találjátok)

Nem akartam előre ítélkezni, amikor mások már jó előre kongatták a vészharangokat, hogy a nem túl izmos történetből az eleve ambiciózus 2 helyett 3 rész fog készülni. Az első részt még ez a döntés nem érintette, azonban most eljött az igazság pillanata. Peter Jackson pedig nem tudott rácáfolni a kritikákra. Ugyanis A hobbit második felvonása pont úgy néz ki, mint egy mesterségesen felduzzasztott és kettévágott film első fele.

Ha a Catching Fire-re azt mondtam, hogy egy 2 és fél órás átvezető videó, akkor itt ez a jelenség hatványozottan érződik. Jelen esetben nem feltétlenül úgy, hogy egy nagy fináléra gyúr folyamatosan a film (sőt, a mostani eseményekből nem is igazán fog egy nagyszabású finálé kinőni), hanem úgy, hogy igazából semmi nagy horderejű nem történik benne. A történet gyakorlatilag egy rakás (egyébként elég pofás) menekülős-kardozós jelenet, amit az innen-onnan feltűnő mellékszereplők félig befejezetlen mellékszálai kötnek egybe.

hobbit-desolation-smaug.jpgPersze rögtön mondhatjátok, hogy gyakorlatilag az első rész is ugyanez volt, és valóban, a most méltatlanul parkoltatott Azog előli futás tette ki a játékidő ca. 60%-át, de legalább volt ezek mögött egy koherens szerkesztés. És bármennyire is nem tartottam nagyra a prezentált konfliktusokat és karakterfejlődést, annyival előrébb járt az a produkció, hogy ott legalább voltak konfliktusok és karakterfejlődés. Ráadásul sokkal kellemesebb és élvezetesebb környezetbe tudták helyezni őket.

Érdekes megfigyelni, hogy az első rész humoros-meseszerű hangulata is hogyan vált itt egyik pillanatról a másikra egy sötét fellegeket gyűjtő és halált ígérő atmoszférává, mintha csak A két torony-t néznénk. (Nagyjából úgy, ahogy a zöldellő Bakacsinerődőből kiérve két perc alatt jégtáblák között gázolnak hőseink...) Ez pedig nem feltétlenül áll jól ennek a történetnek, és valami hasonló disszonancia figyelhető meg a meglehetősen műanyagszerűre sikeredett látványban: amikor éppen nem az új-zélandi tájat fényképezik, szinte az arcunkba ugrik a greenscreen az egyes jelenetekben.

Sorozatepizódként semmi baj nem lenne ezzel a filmmel: ott még szinte elvárás egy rakás megoldatlan mellékszálat egymás mellé felskiccelni, majd aztán egy "nesze semmi, fogd meg jól" cliffhangerrel már a következő hétre készülni. Természetesen jelen esetben ez a következő hét csak idén decemberben lesz, és őszintén szólva nem látok túl sok pozitív előjelt arra nézve, hogy A hobbit utolsó lezárása egy sokkal koherensebb alkotás lesz, mint ez volt.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr295870454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.21. 12:26:42

mikor kijöttünk a moziból azt mondtam, hogy jobb, mint az első rész (az nálam naaaagyon leszerepelt), de így pár hónapra rá már csak arra emlékszem, hogy legolas hízott vagy 10 kilot fejre a LoTR óta. :S

Boyzndahood 2014.03.21. 12:53:38

@doggfather: arra jó volt hogy elaludjak rajta, pedig az első rész tetszett.

2014.03.22. 06:44:49

Az első részt is érintette a három filmre való áttérés. Eredetileg ott lett volna vége, ahol elszöknek a tündéktől a hordókban. A Lego meg is csinálta a készleteket az első részhez, a bakacsinerdei pókokkal és a hordós szökéssel, de az utolsó pillanatban kénytelenek voltak a már legyártott készletek dobozait ellátni egy "Special The Hobbit Trilogy Preview Set" felirattal.

Alapvetően az a baj a Hobbit filmekkel, hogy az eredeti könyv nem fantasy, hanem gyerekeknek szánt mese, szerintem kissé túl komolyra vették a figurát. Noha sokan panaszkodnak a filmekre, én nem látok óriási különbséget Peter Jackson teljesítményében, inkább csak az alapanyagban. (Na jó, én is belealudtam az első részbe, ahol a törpök énekeltek Bilbó házában, de mivel mindenki azt mondja, hogy elaludt rajta, már ciki bevallani, hogy én tényleg aludtam vagy 5-10 percet.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.22. 09:57:11

@nemorino: Erről van valami forrásod?
Mert amúgy elképzelhető, én csak abból indultam ki, hogy ugye forgatni csak tavaly nyáron forgattak hozzá, szóval nagyon átalakítani nem tudták az elsőt.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.22. 16:32:06

az első részt nem láttam, de annyira nem is bánom, a sztori részletek belemerülése nélkül tökre gyűrűk ura, csak egy fiatalabb csapattal
süti beállítások módosítása