Still Mine (2013)
2014. március 20. írta: danialves

Still Mine (2013)

STILL-MINE-570.jpgLehet, hogy csak nekem tűnik így, de az utóbbi időben független filmes körökben meglepően népszerű téma lett az elmúlással küzdő idősek ábrázolása. Az Amour vagy a Nebraska sikere is azt mutatta, hogy bizonyos szempontból egy nagy űrt töltenek be ezek az alkotások. A mai darab is hasonló koncepcióból indul ki, de kellő eredetiséggel tölti meg ezt a keretet.

Craig Morrison (James Cromwell) 87 éves korában is kiváló egészségnek örvend, és kizárólag az idők változása miatt nem tudja fenntartani a farmját. Felesége, Irene (Geneviéve Bujold) mentális állapota azonban egyre romlik. Craig viszont még a saját gyerekeitől sem hajlandó segítséget elfogadni, és elhatározza, hogy új házat épít, amelyben majd sokkal kényelmesebben élhetnek. A probléma csak az, hogy főszereplőnket egy cseppet sem érdekli a bürokrácia, így az építkezésből egy hosszas háború válik az engedélyeztető hatóságokkal.

stillmine2.jpgMint már említettem, sok hasonlóság látszik a Nebraskával, azonban ez az alkotás sok mindent jobban csinál: itt főszereplőként nem egy üresen bambuló, szenilis öregembert tologatnak össze-vissza. Márpedig egy cselekvő főhős köré sokkal könnyebb egy karakterdrámát és konfliktusokat felépíteni. Craig szemén keresztül sokkal erősebben éljük meg azt a fájdalmat, amit felesége folyamatos szellemi leépülése jelent, és a küzdelmet, amit azért folytat, hogy bebizonyítsa saját alkalmasságát.

A forgatókönyv pedig remek érzékkel bontja ki ezt a történetet, azonban nem akar hatalmas érzelmeket kifacsarni a nézőből. Igazán szíven ütni nem is fog senkit, de minden visszafogottsága mellett is kellően hatásosak az eszközei. Ehhez egy valódi, cselekvő főhős mellett az élettel teli fényképezés, a két főszereplő játéka, és a kiválóan összeválogatott zene is hozzáteszi a magáét, de szinte nem tudnám olyat elemét említeni ennek a produkciónak, ami lefelé lógna ki a sorból.

Ebből a filmből nem lesz nagy klasszikus, talán nem is fogjuk sokáig emlegetni, és tulajdonképpen nincs annyira kiemelkedő aspektusa, ami miatt megérdemelné. Azonban ezt az egyetlen dolgot leszámítva egy nagyon jó alkotás, amely bőven elegendő tartalommal és stílussal szolgál ahhoz, hogy teljesítse, ami egy hasonló kaliberű produkciótól elvárható.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr845860176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása