Az éhezők viadala / The Hunger Games (2012)
2014. március 17. írta: !Márk!

Az éhezők viadala / The Hunger Games (2012)

Korábban Dani és Frog is írt Az éhezők viadala második részéről (itt és itt tudjátok őket elolvasni) viszont a 2012-es első film kritikája még hiányzik az oldalról. Dacára annak, hogy mennyire népszerű és világszerte ismert franchise ez, én azért kicsit többet vártam volna. Kicsit kezdem úgy érezni, hogy a tiniregények filmadaptációi esetében kezd a mennyiség a minőség rovására menni.

The-Hunger-Games.jpgIgaz, hogy regényadaptációról van szó, de a sztori szerintem nagyon ígéretes, annak ellenére is, hogy elég erősen visszakacsintanak ránk a 2000-es Battle Royale sajátosságai. A lehetőségek adottak voltak és érezni is lehetett, hogy van munka a dolog mögött, de az összkép mégsem akart egy tartalmas egésszé összeállni. Oké, értem én, hogy ez futurisztikus társadalomkritika, ahol a gazdag és gyarló emberek gondolkodásmódját, valamint az osztályok közötti különbségeket akarják kihangsúlyozni, de őszintén szólva ettől én már nem tudom eldobni az agyam. Próbál sokat mondani, megfogni minket, de ugyanakkor a kommerszebb, tinifilmes vonalaktól sem tud elszakadni, a kettő pedig finoman szólva sem jár kéz a kézben. Tulajdonképpen a színészi játékoktól sem voltam annyira elájulva, mindenki megelégszik azzal, hogy tud mutatni egy visszafogott, de korrekt alakítást. (Talán Woody Harrelson volt a legüdítőbb kivétel).

A fő probléma tehát az, hogy nincs meg az aranyközépút. Hol ebből kapunk, hol abból, pedig lehet jobban jártunk volna, ha inkább csak az egyik ábrázolásmódra fókuszálnak rá a készítők. A rendezői székbe is kerülhetett volna rutinosabb direktor, mint Gary Ross, akinek mindössze ez a második alkotása és 1998 óta nem vezényelt le mozifilmet. A zenék viszont nagyon jók, ahogyan a látványvilág is, és maga a viadal is kellőképpen izgalmas. Lehúzó kritikának tűnik, pedig nem egy rossz film ez, egyszerűen csak arról van szó, hogy sokat markol, de keveset fog. Sok benne a sablon, a logikai buktató, de bőven nézhető kategória és a maga módján még szórakoztató is. De semmiféleképpen sem tartom jobbnak az erős középszernél.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr845808746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása