Couch Surf (2014)
2014. február 26. írta: danialves

Couch Surf (2014)

couchsurf.jpgÚgy érzem, kicsit korai lenne még bármit is elkiabálni a magyar filmek kapcsán, csak mert van egy kilobbizott Oscar top9-ünk, az egy fecskeként funkcionáló Isteni műszak, és az elmúlt évek termésének fényében egész értékelhetőnek tűnő vígjáték. (Na meg A berni követ.) És mintha csak ezt akarná megtámogatni, érkezik Dyga Zsombor, aki újra a régi idők színvonalát és stílusát idézi alkotásával. Más kérdés, hogy összességében mégis csak Vajnáék fognak feltűnni jó színben, ugyanis a Filmalapnak ehhez a darabhoz most semmi köze. (A 4. jelenetet megnézve az is kiderül, miért.)

A mű 10 db egy jelenetes rövidfilmből áll, amelyek kivétel nélkül egy kanapé két méteres körzetében játszódnak. Van ezek között szatirikus rendszerkritika, örkényi groteszk, könnyed humor, de még akár pszichológiai thriller is. Ezek között van néhány kreatív, és sok kevésbé kreatív, de nehéz is úgy igazán ütős és ötletes sztorikat összehozni, hogy az összes tulajdonképpen két (néha három) egymás mellett ülő ember beszélgetéséből áll.

couch.jpgAlapvetően ezeknek a történetnek sok közük sincs egymáshoz, néhányban éppenséggel a kanapé helyett egy fadarab is szerepelhetne. Másodlagos összekötő elemként pedig a különböző párkapcsolati szituációk sem követik végig a filmet. Viszont sajnos ezek a rövidfilmek eléggé megszenvedik azt, hogy sokszor egy mindennapi beszélgetésbe kell teljesen életszerűtlen módon belefűzniük a háttértörténetet, máshol viszont pont ennek hiányában lesz nehezen érthető és kifejtetlen a sztori.

Azonban jellemzően a háttértörténeteknél is irreálisabbak sok helyen a párbeszédek, ennek szemléletes példája, amikor egy átlagos tinilány vagy éppen Nagy Zsolt nyilvánvalóan nem értelmiségi karakterének írtak olyan szófordulatokat, ami még egy 60 éves bölcsésznek is csak erős gondolkodás után jönne a szájára. Hasonlóképpen a színészek sem mindig a leghitelesebbek, talán ők is érzik, hogy gáz, amit elmondatnak velük, ebből a szempontból talán a párizsi szkeccs sikerült a legjobban.

Összességében azt mondható el, hogy a Couch Surf az egyes jelenetek szintjén is erősen középszerű, nagy egészként pedig egyszerűen nincs értelme, és nem is működik. Megkockáztatom, ha véletlenszerűen kiválogat valaki 10 rövidfilmet az interneten és sorban végignézi őket, nem fog rosszabbul szórakozni. Ráadásul azokért még fizetni sem kell.

5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1005832829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása