Mennyei királyság / Kingdom of Heaven (2005)
2014. február 03. írta: FilmBaráth

Mennyei királyság / Kingdom of Heaven (2005)

kingdom-of-heaven-400-80.jpgIsten akarja. A keresztes háborúk során  ezzel a jelszóval taposták sárba a lovagi erkölcsöt, mivel ez a mondat feloldozást jelentett minden gaztettre, hiszen Isten nevében cselekedtek mindent, ezért ez nem lehetett bűn. Pedig olyan szép eszmények érdekében indult a Szentföld felszabadítsa (mármint a felszínen..), és milyen rútul ért véget.

Ridley Scott gyengéje mindig is történelem volt, ezért amikor Gladiátor sikere után a mennybe ment, várható volt, hogy előbb-utóbb visszatér kedvenc műfajához. Ezúttal a keresztes háborúk, Jeruzsálem visszafoglalása szolgáltatott okot számára a látványos csatajelenetekhez és a hősi frázisok pufogtatásához.

Balian (Orlando Bloom), a patkolókovács felesége öngyilkos lesz. Érhető módon teljes letargiában leledzik, amikor hirtelen megjelenik egy keresztes lovag (Liam Neeson), aki közli vele, hogy ő az apja, egyébként Ibelin bárója, és jöjjön vele Jeruzsálembe. Először nem akar menni, de aztán végül mégis úgy dönt, hogy belevág a nagy kalandba. A családegyesítés sajnos nem tart sokáig, az apa hamar elhalálozik, így a fiúra vár a feladat, hogy elfoglalja a tisztét a jeruzsálemi keresztesek között. A naiv ifjú hamar a politikai intrikák kellős közepén találja magát, bátran helytáll a csatákban, ezért a leprás király, Balduin (Edward Norton) a bizalmába fogadja, azonban az uralkodó sajnos meghal, és utána húgának, Sybillának (Eva Green) férje, az aljas és rémesen korlátolt Guy de Lusignan (Marton Csokas) lesz a király, melynek következében a keresztes lovagokat lemészárolják a Szaladin vezette muzulmánok, így Jeruzsálem és a királynő védelme Balian feladata lesz.

Történelemfüggő lévén időnként dühöngtem a filmen. Ugyanis a valóság finoman szólva sem fedi teljes egészében a történetet. Ez még nem lett volna baj, de a látványos csatajelenetek ellenére rémesen unalmas volt a film, főként azért, mert a forgatókönyv rém gyenge volt. A karakterek nagyon felszínesre sikeredtek, például nem igazán érhető, hogyan lett az egyszerű patkolókovácsból rekord gyorsan kiváló hadvezér  (biztos a gének, de azért egy kis tapasztalat is kellett volna hozzá...), és minek köszönhető a magas erkölcsi szintje, ami kiemeli őt a többi lovag közül. A rosszak nagyon rosszak, a jók nagyon jók, semmi izgalom, nincs kinek drukkolni, csak nézzük a kilassított lovas vágtákat és egyéb harci jeleneteket, amíg bele nem fájdul a szemünk. Hősi pátosz tartalom nélkül, látványos, de üres képsorok.

kingdom of heaven 2..jpgEgy jó főszereplő még megmenthette volna a filmet, azonban Ridley Scott ezúttal nem Russel Crowe-val forgatott, hanem Orlando Bloommal, ami több szempontból is nagy hiba volt. Bloomból nem csak mindenki kedvenc Gladiátorának karizmája, hanem a tehetsége is hiányzik. Semmit sem tud kezdeni a figurával, teljesen súlytalan az alakítása, rossz nézni. Eva Green szintén nem vette magának a fáradtságot, hogy az egyébként viszonylag jól megírt karakter mélyére ásson, mintha ott sem lenne a vásznon. Jellemző módon a két legjobb alakítás epizódszerephez kötődik: Edward Norton a leprás király szerepében lenyűgöző alakítást nyújt, Jeremy Irons szintén a keresztes lovagok vezetőjeként. A magyar származású Marton Csokas Lusignan - ként a karakter rengeteg színét mutatja meg nekünk, Liam Neeson-nal pedig az az egyetlen probléma, hogy kevés jelenetben szerepelt.

Ridley Scott nem tudta megismételni a Gladiátor sikerét. Hiányoztak az abban szereplő frappáns mondatok, az izgalmas történet, a szerethető főszereplő. Kliséhalmaz lett a forgatókönyv, szép, de üres történelmi tabló sikeredett, pedig a keresztes háborúk és a legendás keresztes lovagok sokkal többet érdemeltek volna. Teljesen szétcsúszott a film, a történetnek nem volt íve, a jelenetek nagy része sajnos nagyon gyenge. Kevesebb sokkal több lett volna.

Hosszú, unalmas és súlytalan. Mindenkinek azt ajánlom, hogy hagyja ki ezt a filmet az életéből, inkább nézze meg újra a Gladiátort,sokkal jobban fog szórakozni.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr525639438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.03. 14:53:57

"Ridley Scott gyengéje mindig is történelem volt... "

Ez gyönyörűen kétértelmű mondat. :)

Igen, a gyengéje (értsd: szereti nagyon) csinált is ilyesmi filmet nem is egyet.

Igen, a gyengéje (értsd: nem igazán ért hozzá) látszik is a filmjein, sajnos tegyük hozzá. :)

Ezért a mondatért terjeszteni fogom ezt a kritikát. :)

Nyílméregbéka 2014.02.03. 17:05:23

Én a mozis verziót láttam anno, teljesen egyetértek a leírtakkal, de állitólag létezik egy újravágott változat is, ami jobban sikerült, de ezek után nem éreztem késztetést, hogy beszerezzem. Ebből ennyi elég volt, pedig a téma megérne egy jó filmet...

Dr_utcai_arcos 2014.02.03. 17:17:31

Tetszett. Nem vagyok történész :).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 08:46:01

@Dr_utcai_arcos: én se, sőt, de nagyon látszik, hogy a készítők között se volt egy se még szakértőnek se. :S

_Rorschach_ 2014.02.04. 09:21:03

@Nyílméregbéka: Ajánlom a rendezői változat beszerzését, kb 40 perccel hosszabb, lényeges szálak vannak benne, amik sokat hozzátesznek az egészhez.

nyugoggyale 2014.02.04. 12:23:58

A Gladiator ennek a filmnek a nyomaba sem er.

Harald Blåtand 2014.02.10. 09:23:51

@Nyílméregbéka: Mindenképpen rendezői változatban kell nézni, nekem teljesen más lett a filmről a véleményem. Sok pluszt és mélységet is adnak a kimaradt dolgok, de pár ponton értelmet is (pl. a mozikban leadott változatnál én őrjöngtem, hogy micsoda baromság már, hogy az elején a püspök pár csatlósa csak úgy meg mer támadni keresztes fogadalmat tett, tehát védelem alatt álló embereket - na ez például a rendezői változatban értelmes, csak össze kellett vágni.)

William Kidd 2014.02.10. 11:32:30

Nekem tetszett ez a film, erdekes a tema es egeszen egyedi hangulata van, Orlando Bloom alakitasa is jo. Hianyoznak a szokasos hollywoodi klisek, a szirupos cukormaz, ami jellemzo a Gladiatorra is, ezert kapunk egy a szokasostol eltero atmoszferaju filmet, ami nem is gond. A tortenelmi hitelesseget meg kar vesezni, mert az altalaban mindenhol hagy kivanni valot maga utan.

Szerintem jo film es egyszer mindenkepp erdemes megnezni.
süti beállítások módosítása