Villámkritikák - Halálhegy - A Gyatlov-rejtély (2013); Ideglelés Csernobilban (2013)
2013. október 30. írta: FroG

Villámkritikák - Halálhegy - A Gyatlov-rejtély (2013); Ideglelés Csernobilban (2013)

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb horror-zsánereleme az a kézikamerás felvevési mód volt, amely még anno a ’90-es évek végén, az Idegleléssel került igazán a központba, valódi reneszánszát azonban a 2007-es Paranormal Activity óta éli. Mai két alanyom is ezen a vonalon próbál elhelyezkedni, azonban egyik film sem óhajtja belátni azt, ami nyilvánvaló: ennek a stílusnak leáldozott.

dyatlov.jpgHalálhegy - A Gyatlov-rejtély (2013)

A Gyatlov-rejtély korunk egyik leghátborzongatóbb megmagyarázatlan esete, amelyben 9 hegymászó tűnt el, majd halt meg érdekes körülmények között. (Bővebben itt) A film egy amerikai fiatalokból álló kutatócsoportról szól, akik megpróbálják felderíteni Gyatlovék titkát, azonban olyan dologra bukkannak, amelybe egyikünk sem szívesen ásná bele magát. A film alapsztorija több, mint rendkívül ígéretes. A rejtélyes szinopszis köré egy kielégítő forgatókönyvvel egy rendkívül jó alkotást lehetett volna építeni, azonban a gyenge rendezés és a szkript hanyagsága miatt az egész lehetőség odavész. Ennek ellenére egy nézést talán megér a film, viszont félni egyáltalán nem fog rajta az egyszeri néző, és a papírmasé karaktereknek köszönhetően még a feszültség is csak epizódszereplő marad.

chernobyl_diaries_a_l.jpgIdeglelés Csernobilban (2013)

Az Ideglelés Csernobilban picit kivételt képez a fenti állításom alól, hisz a film nem igazán kézikamerás, már a szó szoros értelmében véve. Ennek ellenére az operatőr az állandó rángatózással, és a szereplők szemszögéből való felvételekkel operál. A film ugyanakkor minden téren felülmúlja a Gyatlov-rejtélyt, még úgy is, hogy ezzel együtt is csak egy gyenge-közepes produkciót kaptunk a kezeink közé. Ez pedig azért a legfájóbb, mert a helyszín és Oren Peli neve (ő bábáskodott a felvezetésben említett PA. felett) egy izgalmas, rémisztő és jó horrorral kecsegtetett. Ehelyett azonban egy-két valóban erős pillanat mellé számos blőd és átgondolatlan fordulatot kapunk, ami a film amúgy is ingatag forgatókönyvét gyakorlatilag a nullával teszi egyenlővé. Ennek ellenére egyszer bőven nézhető, hisz az alig 80 perces játékidő alatt egy pillanatra sem unatkoztam.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr665605310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.30. 00:37:53

Lehet, hogy a horrorban leáldozott ennek a stílusnak, de a többi műfaj még csak most kezdi felfedezni magának, és pl. az End of Watchban vagy az Europa Reportban kifejezetten működött a dolog.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.10.30. 09:59:10

Ha jól emlékszem, a csernobilra annak idején kemény 1 pontot adtam, valami borzalmasan gyenge volt, tulajdonképpen semmi értékelhetőt nem találtam benne.
A Gyatlovot meg pont tegnap néztem, hát sokkal jobb az se volt, de legalább a vége vicces.
Egyedül a VHS széria tartja még a lelket ebben a stílusban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.30. 14:19:13

@Dr.Jones: A Csernobilosból ki lehetett volna hozni valami fasza kis filmet, de nem ezt tették...

A VHS-t meg régóta tervezem, de utálom ezt a stílust :S kézikamera....

kotelhuzas 2013.10.30. 20:36:12

Tegnap néztem meg a Halálhegyet. A történet érdekes, mert megtörtént, de a film nagyon rossz lett. Szerintem

jacques francois 2013.10.30. 22:15:46

huh basszus én nagyon kezdek igénytelen lenni :D én mind a két filmet "élveztem"... megyek, rá is térdepelek egy marék kukoricára...
süti beállítások módosítása