A háború császára / Emperor (2012)
2013. október 12. írta: FilmBaráth

A háború császára / Emperor (2012)

EMPEROR-Tommy-Lee-Jones.jpgBűnös kapjon büntetést? Hát persze! De kivételek mindig vannak. A második világháború végén a náci vezéreken példát statuáltak Nürnbergben. Azonban nem csak Európában zajlottak a harcok, hanem Ázsiában is, ahol csak 1945 szeptemberében került sor Japán kapitulációjára. Az uralkodót, Hirohito császárt soha nem vonták felelősségre a háborús bűnökért, élete végéig ült a krizantém trónon. Vajon miért? Ennek jár utána a film.

A háború a vége felé jár, Douglas McArthur tábornoknak (Tommy Lee Jones) Japánba érkezve szembe kell néznie azzal a kényelmetlen kérdéssel, hogy bíróság elé állítsa-e Hirohito császárt, vagy hagyja a trónon. Pearl Harbour felelős után kiált, azonban a japán nemzetet szakrális hagyományok kötik az uralkodóhoz, kultúrájuk egyik alapja az császár isteni lénye, vajon van-e joga a győzteseknek ahhoz, hogy leromboljanak mindent az emberek lelkében? Egy Japán-szakértőt, Bonner Fellers tábornokot (Matthew Fox) hívja segítségül, aki nyomozásba kezd annak kiderítése érdekében, hogy van-e bizonyíték arra, hogy a császár személyesen felelős-e a háborúért. Mivel a barátok nem akarnak segíteni, ezért az ellenségekhez kell fordulni annak érdekében, hogy megtudja a szükséges információt. Miközben nyomon követhetjük az amerikai katona felfedező útját a japán kultúra mélységeibe, megismerhetjük egy szép szerelem történetét is, hiszen egykor egy japán lányba volt szerelmes, akitől elválasztotta a történelem és a hagyomány. Vajon megtalálja-e a lány nyomát a háború poklában, és eljut-e a császár legbelső köreibe?


Történelemfüggő lévén nagyon kíváncsi voltam a filmre, de sajnos nagyot csalódtam. Rémesen unalmas, fárasztó, szétesett film született. Pedig lehetett volna egy izgalmas krimi (hiszen alapvetően egy nyomozást követhetünk figyelemmel), egy még izgalmasabb politikai thriller, esetleg egy történelmi köntösbe ágyazott szép szerelmi történet. De egyik sem lett sajnos.  Az alapvető probléma az volt, nem sikerült eldönteni, hogy miről szóljon a film, ezért kaptunk egy kis háborút, egy kis love storyt, egy kis kultúrtörténetet. És egy jó nagy katyvaszt, ugyanis a sok apróságból nem tud összeállni a film, széttöredezik a történet, túl sokat akar mondani, és éppen ezért végül nem szól semmiről.

Emperor-Movie-Review.jpgEzen túl a legnagyobb gond az volt, hogy nem sikerült jól megírni a főhős karakterét. Fellers sajnos nagyon unalmas alak lett, nem sikerül azonosulni vele, ezért nem is érdekli a nézőt a története, én fél óra után reménytelenül elkezdtem unni a filmet. Igazából csak teng-leng a történetben, nem alakítja az eseményeket, csak megfigyeli, szinte kívülállóként éli meg a saját életét. Ráadásul a szerelmi szál miatt ide-oda ugrálunk térben és időben, nem mindig jó ütemben, ez csak tovább növeli a zavart a néző fejében.

A színészi játék még megmenthette volna a filmet, azonban ez alkalommal sajnos ez sem jött össze. Matthew Fox alakítása megdöbbentően gyenge, fogalmam sincs, miért választották ki a szerepre, semmit sem tud kezdeni a figurával. A japán szerelmét alakító Eriko Hatsune vele ellentétben jól, de nem kimagaslóan oldja meg a feladatát, finom eszközökkel mutatja meg a fiatal lány tragédiáját, aki beleszeret a háború közepén az ellenségbe.

Tommy Lee Jones az egyetlen, aki miatt talán érdemes végigszenvedni a filmet, lubickol McArthur tábornok szerepében. Ezredik katonaszerepében sem unalmas az alakítása, megmutatja a háborús hős emberi gyengeségeit is, a zord felszín mögött az érző szívet, és a történelmi pillanatot felismerő értelmet is.

Peter Webber rendező nem lehet túlságosan büszke saját magára, sikerült egy közepes tévéfilmet rendeznie a második világháború egyik izgalmas történelmi szeletéből. Kár érte, mert voltak szépen fényképezett jelenetek, még szebben bemutatott japán hagyományok, azonban ez most nagyon kevés volt.

Felejtsük el gyorsan ezt a filmet, inkább nézzük meg újra Tom Cruise-zal Az utolsó szamurájt, mindenki jobban jár!

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr545562495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása