Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005)
2013. szeptember 27. írta: FilmBaráth

Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005)

kiss kiss bang bang.jpgAz idei nyár második legjobb filmje szerintem a Vasember 3. volt (az első naná, hogy a Star Trek). Shane Black és Robert Downey Jr. kétségkívül remek filmet hoztak össze. Már másodjára. Az első közös munkájuk 2005-ben a Durr, durr és csók volt, aminek köszönhetően Downey Jr. megkapta a második esélyt a tehetségének megfelelő karrierre (amivel élt is, ráadásul okosan, melynek következtében hatalmas vagyonra és hírnévre tett szert, megérdemelten. Lassan lejár a szerződése a képregényfilmekre, alig várom az értékesebb alkotásokat). Már régen kíváncsi voltam a két lenyűgözően tehetséges fenegyerek első filmes találkozására, most pótoltam ezt a hiányosságomat. És milyen jól tettem! Nagyon jó, üdítően eredeti filmhez volt szerencsém.

Harry Lockhart  (Robert Downey Jr) egy tipikus hollywoodi buli kellős közepén találja magát. Nem hétköznapi körülmények között került oda. Éppen tisztes polgári foglalkozását űzi (=piti tolvajként egy kisebb boltot fosztott ki), amikor megszólal a riasztó, menekülniük kell, egy harcias amazon lelövi a barátját, neki el kell rejtőznie a rendőrök elől, és teljesen véletlenül egy casting kellős közepébe csöppen, ami olyan jól sikerül, hogy azonnal próbajátékot ajánlanak neki egy filmben, ahol zsarut kellene alakítania. És máris az álomgyár rettenetesen cool, látványos és nem kevésbé üres és  felszínes partiján találja magát. Naná, hogy összefut egy bájos, ámde nem túl ismert színésznővel, Harmonyval (Michelle Monaghan) naná, hogy szétvereti miatta a képét és naná, hogy a lány barátnője oldalán ébred másnap reggel. Amiért a lány hangyányit megorrol rá, ezért a bimbózó románc véget érni látszik. Közben a leendő film producere a hiteles színészi játék érdekében megbíz egy meleg nyomozót, Perryt (Val Kilmer), hogy megmutassa neki, milyen a rendőrök élete. Nos, a közös munka nem indul túl jól: a megfigyelt személy látványos körülmények között elhalálozik, akárcsak a szeretett nő. A halott lány eltüntetésre, Harmony megsiratásra kerül. Azonban a sikerben nem túl gazdag színésznőről kiderül, hogy  mégis él, viszont a tényleg megölt lány a húga volt. Ideje kinyomozni, hogy miért is kellett meghalnia...

kiss-kiss-bang-bang-2005.jpgA forgatókönyv egyszerűen zseniális. Pörgős, tele meglepő fordulatokkal, ragyogó párbeszédekkel. A legjobb szövegek a narrációban találhatók, eredetiek, ütősek, viccesek, öröm volt hallgatni. Szórakoztató, mégsem felszínes alkotás született, talán csak a végére fogyott el kicsit a szufla, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. A karakterek nagyon jól meg lettek írva, a főszereplő szerethető, folyamatosan drukkolunk neki, hogy kikeveredjen abból a hihetetlen slamasztikából, amibe került. Egy igazi őrült ámokfutás tanúi lehetünk, mely alkalmat ad Balck-nek arra, hogy megmutassa Hollywood sötétebb arcát is. 

Robert Downey Jr. lubickol a szerepében, ami nem csoda, hiszen annyi B és Zs film után végre kapott egy jó forgatókönyvet és jó rendezőt, tudta, hogy még egy ilyen esélye nem lesz arra, hogy bebizonyítsa azt, amit azóta már mindenki tud: nemzedékének legjobb színészét tisztelhetjük benne. Val Kilmer méltó játszótárs volt, sajnálom, hogy mostanában ritkán látom a filmvásznon. Michelle Monaghan-ről sajnos ez már nem mondható el, nem sikerült maradandót alkotnia ebben a filmben. 

Shane Black első rendezésében kiválóan vette az akadályt. A filmben szinte végig fenn tudja tartani az intenzitást, meg tudja lepni a nézőt. Jó kezdés után azonnal magával ragad a történet sodrása, képtelenség szabadulni tőle, igazán jó film kerekedett belőle. 

Nem filmtörténeti mérföldkő, "csak" egy szemérmetlenül jó és szórakoztató alkotás. Kötelező darab, mindenkinek látnia kell!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr175513533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.27. 11:30:56

"Lassan lejár a szerződése a képregényfilmekre, alig várom az értékesebb alkotásokat"

Mi volt a baj a képregényfilmek értékével??

Jobb ha angol ponyva klasszikusokat (holmes, ugyi) értelmeznek át?!

FilmBaráth 2013.09.27. 11:48:47

@doggfather: Semmi baj sincs a képregényfilmekkel, én is imádtam a Bosszúállókat, és a Vasember filmeket, de Robert Downey Jr. túl jó színész ahhoz, hogy csak ilyenekben játsszon.
Hardcore SH fanként azt kell mondanom, hogy Guy Ritchie filmjeink az égvilágon semmi köze sincs az angol "ponyva" klasszikushoz, de azt is át lehet értelmezni nagyon magas színvonalon, lásd Sherlock c. sorozat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.27. 12:00:53

@FilmBaráth: megint volt egy csak, mintha nem tudnának olyan értéket képviselni,m int egy másmilyen film. ;)

Permélem nem kezd el romkomokban játszani, vagy valami horrorban.

mojoking77 2013.09.27. 12:10:24

"... -Tudod, mi van a szotarban a hulye kifejezesnel?
-Igen, tudom a fenykepem...
-Nem, ott a hulye kifejezes leirasa van, de te meg ahoz is hulye vagy, hogy ezt tudd...."

Az egyik kedvenc filmes parbeszedem ever...

kamarti 2013.09.27. 13:24:18

örök kedvenc, van a végén is még pár meglepetés, pl. az a kis dalocska, RDJ előadásában és ő a szerzője is
és szinkronosan is érdemes nézni, mert úgy is jó (a Fekete Ernő-Kamarás Iván páros is lubickol :))

AlexWolf 2013.09.27. 14:00:23

Én ott pisáltam be a röhögéstől, amikor éppen ki akarják vallatni a fickót a parkolóban és RDJ revolverbe berak egy skulót, hogy orosz rulettezni fog a fickóval...na ott tényleg ki kellett kapcsolnom a filmet vagy 5 percre.

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2013.09.27. 14:16:41

Csatlakozom, ez a film egy mélyen alulértékelt kincs, láttam már vagy ötször, de még annyiszor meg fogom nézni, az tuti. :)

Mocsár 2013.09.27. 14:57:26

Az egyik kedvencem RDJ-től. Kiváló alkotás!

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.09.27. 21:39:09

Újra kéne néznem, hatalmas film.
süti beállítások módosítása