A vörös szőnyeg ára
2013. szeptember 09. írta: FilmBaráth

A vörös szőnyeg ára


20120116-legy-trendi-a-legszornyubb-es5.jpgMost ért véget a velencei filmfesztivál és javában zajlik a torontói, sorban jelennek meg a fotók a szebbnél szebb, vagy rondábbnál rondább ruhakölteményekben pompázó sztárokról. Mosoly, jókedv, vidámság, mindenki happy és cool. Boldogan mosolynak bele a színészek a kamerába, még boldogabban mesélik el, hogy milyen fantasztikus volt az aktuális filmjük forgatása, kedvesen válaszolnak az újságírók kérdéseire, a fotók kedvéért látványosan megcsókolják aktuális barátnőjüket / barátjukat, aki vagy modell, vagy szintén színész(nő), majd elmennek egy hatalmasat bulizni.

Irigykedsz? Jó lenne ezt az életet élni, ugye? Azért gondold ezt meg jól.

A vörös szőnyeges bevonulás egyszer-kétszer tényleg hatalmas élmény lehet, de vajon megéri? A színészek élete közel sem olyan szép, jó és könnyű, mint  amilyennek a bulvársajtó beállítja. A legrosszabb ezen a pályán az, hogy teljesen bizonytalan, és 90%-ban a szerencsén múlik a siker, nem a tehetségen.

Először is tisztázzuk: ahhoz, hogy a színészi pályán hosszú távon sikert érjen el valaki, ahhoz vagy kiemelkedő tehetségnek kell lennie, vagy nagyon jó testi adottságokkal kell rendelkeznie. Az előbbiekből lesznek a nagy színészek (jó esetben persze), az utóbbiakból az akciósztárok/tucatszínésznők.

Tehetséges hősünk/hősnőnk elvégez egy színészképzőt, hogy megtanulja a szakma alapjait. A képzés ideje alatt, ha esze van elkezd meghallgatásokra (castingokra) járni, és szerez egy jó ügynököt, mert anélkül nem fog működni a karrierje, az biztos. Rengeteg meghallgatásra megy el, tegyük fel, hogy egyszer szerencséje lesz, és kiválasztják egy tévésorozat szerepére. Ha jól teszi a dolgát, bekerül a szakma vérkeringésébe, ha sikeres lesz a sorozat, amibe bekerült, nagyobb eséllyel vesz részt egy másik sorozat szereplőválogatásán, és hatalmas mázlival megkap egy főszerepet. Még hatalmasabb mázli, ha az a sorozat is sikeres lesz, és ezáltal néhány filmproducer is felfigyel a delikvensre, aki így bekerülhet egy filmbe, ami, ha sikeres lesz, az bizony az A listás sztárok közé röpítheti.

Ugye, hogy milyen sok a ha? Semmi garancia nincs a sikerre, nagyon jól kell állnia a csillagoknak ahhoz, hogy mindez sikerüljön, igazi szerencsejáték ez, nem több. Fanatikusan hinni kell a sikerben, a család támogatása sem árt, tele kell lenni önbizalommal (ami rengeteg elutasítás után azért nem könnyű, lássuk be). Minden egyes castingon meg kell győzni mindenkit, hogy te vagy a legalkalmasabb a szerepre. Azért ehhez kell egy idegrendszer szerintem, ráadásul a művészek ugye jóval érzékenyebbek, mint az átlagember.

Nem tehetséges, ámde jól kinéző hősünk/hősnőnk más utat jár be: jöhet a sportvilágból, mint pl. The Rock, Arnold Schwarzenegger, a modellszakmából, vagy bárhonnan, ahol fontos a jó külső. Mert neki az a dolga, hogy jól nézzen ki, semmi több. Ő is lehet sztár, de soha senki nem fogja komolyan venni színészként (még szép). Ha ezzel valaki tisztában van, boldogon élheti a maga kis felszínes életét a csillogó (ál)világban. Megdöbbentően sokan tartoznak ebbe a kategóriába, és megdöbbentően kevesen a tehetségesek közé.

Szóval, hősünk/hősnőnk akárhogy is, de befut. Hirtelen rászakad a hírnév, a média rászabadul. Ami először fantasztikus, hiszen ki ne szeretne fürödni a népszerűségben, a magazinok címlapján mosolyogni, fényűző partikon részt venni, fogadni a rajongók hódolatát. Öröm, boldogság, pénz, csillogó partik, rajongók hada.

Az első film még buli, aztán jön a mókuskerék: egy évben több film, használódik az idegrendszer, elhasználódik az arc. És a forgatás igenis kemény munka (már persze annak, aki komolyan veszi): akár napi 16 óra koncentrálás, lelki és fizikai próbatétel. A színésznek abban a néhány percben kell a maximumot nyújtania, amíg a kamera veszi, hoznia kell a karaktert, meggyőzően kell játszania. Percre ki van számolva az ideje, és bár persze jókat is lehet nevetni a forgatásokon, azért mégsem leányálom. Magánélet semmi, egy szállodai szoba várja a nap végén, a családdal maximum telefonon tud beszélni a hosszú hónapok alatt, amit egy filmstúdióban tölt, ahol mindig megmondják neki, hogy mit csináljon, kevés a lehetőség az improvizációra. És persze az annyira irigyelt ágyjelenetek felvétele sem túlságosan izgalmas, hiszen előre leírt forgatókönyv szerint kell tenni  a dolgunkat, ráadásul mindezt megannyi kamera és figyelő szempár kereszttűzében.


negy.jpgAz aranyélet csak addig tart, amíg hozni tudod a nyereséget. Mert csak egy árucikk vagy a (filmes) piacon, semmi több. Egy - két komolyabb bukta után bezáródnak az ajtók, és nincs több filmszerep, nincs több ajnározás. És ilyenkor szoktak jönni a drogok, vagy az alkohol. És innen nagyon nehéz visszakapaszkodni a csúcsra (Robert Downey Jr.-nak sikerült, de általában nem ez a jellemző). Az alkohol és a drog akkor is jöhet, ha valakinél hirtelen jött a siker és nem tudja feldolgozni. A vége ebben az esetben is az, hogy annyi a karriernek.

Egy színész piaci értéke a filmes bevételen túl a rajongók számától is függ. És a rajongók bizony nagyon szeszélyesek, és nem jellemző rájuk a hűség. Nagyon okosan kell(ene) kezelni őket, ami nem lehet könnyű, ha annyi lány sikítozik utánad, ír szerelmes levelet,stb, mert még a végén tényleg elhiszed, hogy ennyire különleges vagy, és ez neked jár. Pedig nem, mert jön a következő film, a következő színész(nő), téged megunnak és őket kezdik el isteníteni. Ez egy ilyen játék, ezért kéretik saját értékén kezelni a jelenséget.

A partik sem olyan izgalmasak egy idő után, rájössz, hogy mindenki csak azért jár ezekre a helyekre, hogy újabb szerepet kapjon egy másik filmben, érdekből mosolyognak, beszélgetnek veled. Igaz barátokra nem fogsz lelni ebben a környezetben, ahogy igaz szerelemre sem. Egy  szép napon ráébredsz arra, hogy egy szépen csillogó, de felszínes világnak lettél a tagja, és ha normális életet szeretnél élni, akkor meg kell találnod az egyensúlyt a való élet és e között. Nem könnyű ez, keveseknek szokott sikerülni.

A színésznél kiszolgáltatottabb ember nincs a filmvilágban. A rendező kénye-kedve dönti el, hogy benne lesz-e a filmben, max. 30%-ban múlik rajta a siker, gyakorlatilag nincs beleszólása a folyamatokba, egy fogaskerék a gépezetben, nem több. A bőrét viszi a vásárra, és bizony egyetlen film nemcsak az égbe röpíthet, hanem a mélybe is taszíthat (lásd pl. Sharon Stone és az Elemi ösztön vs Elisabeth Berkley és a Showgirls). És ezen a helyzeten a csillogó körítés sem változtat semmit.

Na, még mindig irigykedsz? Tényleg kell neked az a vörös szőnyeg? Naná, hogy kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985495521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.09. 20:00:01

"A színésznél kiszolgáltatottabb ember nincs a filmvilágban. A rendező kénye-kedve dönti el, hogy benne lesz-e a filmben, max. 30%-ban múlik rajta a siker, gyakorlatilag nincs beleszólása a folyamatokba, egy fogaskerék a gépezetben, nem több."
Most ha belegondolok abba, hogy hogyan zsarolnak ki 20-30 milliókat egy producerből, hogy az első adandó alkalommal producerként is belerakatják magukat a saját filmjükbe (pont a "kedvenced" híresült el nagyon a Plan B-vel), nem egészen ez a kép áll össze. Persze ehhez azért kell egy név is, de azért ezekre a vörös szőnyeges sztárokra nem mondanám, hogy kiszolgáltatottak.

FilmBaráth 2013.09.09. 20:27:42

@danialves: Néhány kivétel persze van, de az "átlag" színészre akkor is ez a jellemző. Egyszer - kétszer lehet zsarolni a producert, de egy-két filmes bukta, és senki nem fogja komolyan venni azt a bizonyos színészt. Vagyis én nem tudom elítélni az olyan színészeket, akik kihasználják a piaci értéküket, és visszaélnek a helyzettel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.09. 20:29:51

@FilmBaráth: jó, de az átlag színésszel nem is cserélnék helyet, világsztárnak viszont tényleg nem olyan rossz lenni :D

prolee 2013.09.09. 22:49:59

Nem kell nekem halibudi film sem, meg "csillogás" sem.

gerberus 2013.09.10. 05:50:13

Szerintem eleve nem szabad nagy dolgokat várni ettől, kipróbálja magát színészként, aztán lesz ami lesz, de ha nem fut be, hát istenem Így kell felfogni a dolgokat, és akkor max csak pozitívan csalódhat, ha mégis sikerül. A legtöbben nyilván azt hiszik ilyenkor, hogy körülöttük forog a világ, de ilyenkor is észnél kell lenni, bármennyire is nehéz, hogy ez valóban csak a felszín, ahol én is árucikk vagyok és semmi több. Aki ezeket nem téveszti szem elöl, annak az élete is jobb lesz színészként, vagy leendő színészként.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.10. 07:56:05

Szegény szinészek, szegény Angyélika Dzsoli.... brühühü... jajistenem ne írjatok már ilyen szomorúkat, mert felvágom az ereimet bánatomban... :((((((((

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.09.10. 13:03:56

mindenesetre jobb mint búcsúban egy pofon...

Szerintem a igazán nagy probléma, a gyorsan jött életszínvonal váltással van. A színészek jelentős része ha bejön egy A kategóriás filmszerep, annyi pénzt kap érte, mint korábban 5-6 évnyi munkáért összesen. Ebből aztán hirtelen olyan életvitelt alakítanak ki maguknak, amelynek a fenntartása elképesztő állandó költségeket igényel. Ezzel aztán egy lépéssel olyan állandó szorongás harapófogóba kerülnek, amiből nem ritkán valóban a seggfejjé válás, vagy a drogok jelenthetnek átmeneti enyhülést.
Azok akik fokozatosan építkeznek, majd több lábon kezdenek el állni, tökéletesen elvannak.
Példaként egy átlagos, nem különösebben gigászi yacht kikötői díjai, a személyzet fenntartása, a beletankolandó üzemanyag stb. éves szinten olyan pénzmennyiséget tud felemészteni, amelyre a tapasztalatlan, a pénzhez nem értő színészek nincsenek felkészülve. Egy ilyen yachton adott parti pedig csak fokozza ezt..és akkor még nincsenek autók, ruhák, óra, nyaralás, ház berendezve, botox kezelések, éhes rokonok, befektetéseket kínáló "barátok" stb...
süti beállítások módosítása