A végső megoldás: Halál / Alien 3 (1992)
2013. szeptember 07. írta: danialves

A végső megoldás: Halál / Alien 3 (1992)

Alien-3-the-alien-films-20141564-1249-578.jpgAzt hiszem, ha valakit megkérdeznénk, hol romlott el az Alien-franchise, szinte biztosan a 3. részt mondaná. A mai sorozatgyártással ellentétben az Aliens után 6 évnek kellett eltelnie, hogy (immár James Cameron nélkül) összehozzák a következő filmet, de ennek ellenére valami nagyon félresikerült. A legdurvább rémtörténetek nem is a történetben szerepelnek, hanem a forgatás kapcsán születtek: David Fincher rendezőnek gyakorlatilag forgatókönyv nélkül, egy előző, visszadobott szkripthez épített díszletek között kellett nekiállnia a munkának. Ehhez képest még akár tiszteletre méltó is lehet az, hogy csak ennyire sikerült elrontani a végeredményt.

Már az alapötletben sikerült teljesen félreértelmezni azokat az elemeket, amelyek naggyá tették az előző két alkotást. Itt még nem is arról van szó, hogy szükségszerűen fenn kellett maradnia még egy arctámadónak (elvégre a folytatások mindig valamilyen hasonló erőszakolt megoldás nyomán jönnek létre, jobb esetben eleve nyitva hagynak kiskapukat, mint a Godzillában), hanem az ezt követő evakuálásra, amelynek nyomán egy börtönben köt ki Ripley hadnagy. A sci-fi műfajának megvan az a remek tulajdonsága, hogy kellő ügyességgel bármilyen elvetemült ötletet el lehet adni, de mi jut az alkotók eszébe? Egy börtön, amiben semmi futurisztikus elem nincs. Ennyi erővel játszódhatna a film 1980-ban is. Ráadásul az összes kreatív megoldás, mint a rabok hite, a hiányzó fegyverek egyszerre erőltetettek és szükségtelenek. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a befejezésre az egyetlen ötletük a Terminátor pofátlan nyúlása volt.(Egyébként ez a börtönös-hívős végeredmény Vincent Ward és David Twohy ötleteinek összemixeléséből született, csak éppen amíg mindkét koncepció önmagában kellően érdekes volt, ebben az összeállításban sehogyan sem működtek.) Nem túlzok, ha azt mondom, hogy BÁRMI jobb lett volna ennél.

ALIEN3_DISC2-1.jpgRáadásul az írók még ezt a környezetet sem tudják rendesen felhasználni. Az első két film olyan helyszíneket kreált, ahol a bezártság érzete egyre csak növelte a feszültséget és az izgalmakat, itt pedig kapunk egy komplexumot, ami 25 négyzetkilométer alapterületű. Persze az Alien űrhajóját is a furcsa és funkciótlan üres terek és hasonló minimalista industrial design jellemezték, de ott legalább nem az embereknek kellett üldözniük az idegent, hogy végre összeakadjanak. Ráadásul még arra az apróságra sem fordítottak figyelmet, hogy legalább a bolygó levegője ne legyen lélegezhető, így a soványka -40 fok az egyetlen magyarázat arra, hogy miért nem húz el onnan rögtön mindenki a fenébe. Mert Ripley-nél még érthető az előző két kaland nyomán kialakult Messiás-komplexus, de ennél kicsit nehezebb megmagyarázni, hogy a rabok miért maradnak neki segíteni, illetve mitől mászkálnak olyan bátran a börtönben. Így tehát az idő nagy részét az tölti ki, hogy a messzire bóklászó rabok hogyan esnek áldozatul az Aliennek, és földönkívülink már javában gyilkol, mire egyáltalán Ripley hajlandó foglalkozni vele.

A megmagyarázhatatlan dolgok egyike az is, miért hallgat főhősünk meglehetősen sokáig arról, hogy mire gyanakszik, elvégre ő tudhatná a legjobban, hogy itt valami olyan dologról van szó, amitől jobb félni, mint megijedni. Természetesen erre szükség van ahhoz, hogy ki lehessen tölteni az első 30-40 percet, elvégre elég nehéz lenne filmet forgatni arról, hogy 2 órán keresztül vadásznak hőseink erre a szörnyre, azonban jelen megoldás kétségkívül egy átgondolatlan válasz erre a problémára. Clemens "megmondanám, miért vagyok itt, de inkább mégsem" szövege is hasonlóan erőltetett plot device, bár ez nem csoda annak fényében, hogy egyetlen értelmes párbeszédet nem lehet találni az egész forgatókönyvben. Irreleváns háttértörténetek, konfliktusok és szövegek szegélyezik végig ezt a szkriptet, ahogyan haladunk előre az időben.

Alien-3-B.jpgSzegény David Fincher tehát ezzel állt szemben, de küzdött hősiesen, a temetési jelenet összekombinálása a chestburster születésével például egészen zseniális lett és az utolsó fél órára is sikerül felvenni egy egészen izgalmas tempót. Közöttük pedig lelkesen igyekszik másolni a bevett horrorfilm-kliséket a különböző szereplők halálával. De mindezek ellenére a végső verzióban rengeteg változtatást hajtottak végre a hozzájárulása nélkül. Nem csoda, hogy amikor megkérték, hogy rakjon össze egy rendezői változatot, azt mondta, hogy ahhoz el kéne égetni az összes kópiát, és újrakezdeni a forgatást. Ettől függetlenül született tőle függetlenül egy úgynevezett Assembly Cut, amely (elvileg) többé-kevésbé egyezik Fincher elképzeléseivel. (Akit érdekel, itt képkockáról képkockára össze van hasonlítva a mozis verzióval.)

Ezek alapján nem túlzás kijelenteni, hogy az Alien 3 a hollywoodi filmgyártás állatorvosi lova. A minden elképzelés nélkül, feleslegesen erőltetett folytatástól a végleges koncepció nélkül elkezdett forgatáson át (ehhez képest a mostanában rendszeresített átírások és hetekig tartó újraforgatások sehol sincsenek) a rendező kreatív szabadságának teljes megkurtításáig szinte elkövettek minden hibát, amivel el lehet rontani egy filmet. Egyedül Finchert dicséri, hogy még így sem teljesen értékelhetetlen a végeredmény.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr725496479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.07. 09:35:16

Asszem ideje megnéznem ezt a Special Editiont :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.07. 10:49:50

A 3. résszel még nincs olyan nagy probléma. A story jó, viszont a CGI förtelmes, és hányni lehet tőle. Látszik, hogy siettek és szartak az egészre. Az alienek közelről szépek, de amikor a falon másznak stb, akkor Paint-es grafikával oldották meg.

Én szeretem a 3. részt, viszont a folytatás az, ami végleg kivégezte a franchiset.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.07. 12:37:13

@REMY: Hát 1992-ben örültek, hogy tudták mi az a számítógép. Ez nem sietség kérdése, hanem akkor ennyi pénzből ilyet tudtak csinálni. Nem volt csúnyább, mint mondjuk a Total Recall marsi CGI-vágóképei. Közelről meg persze, hogy szépek, mert azokat még hagyományos technikával csinálták (ld. kép, ahol Fincher néz vele farkasszemet).
@lisztes: Nemtom megér-e egyáltalán egy nézést, a linkelt írást elolvasva azért annyira nem tűnt másnak, bár kétségkívül egy értelmesebb film áll össze belőle. Én speciel Fincher verziójára lennék kíváncsi, ami ugye nem készülhetett el, mert ez is inkább csak olyan, hogy "áldását adta rá".

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.07. 12:43:50

@danialves: első rész 11 millió, a második 18 millió, míg ez 63 millióból készült, és a technika az első kettőnél magasan jobb, mint a most említettnél. Sietség és beleszarás ez, semmi több.

63 millió még most is szép összeg.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.07. 12:48:42

@REMY: szép összeg, de igaza van danialvesnek, '92-ben nagyon is kezdetleges cipőben járt még a számítógépes technika, Cameronék jártak vele az élen a Terminátor 2 kapcsán.
@danialves: Az esedékes toplistám miatt amúgy is meg akartam nézni, de most, hogy tudom, hogy van ez a másik verzió, inkább azt teszem magamévá :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.07. 12:57:08

@REMY: Mondjuk az elsőben pl. egy 220 centis srác flangált beöltözve. A chestburster egyenesen röhejes volt. Össze sem lehet hasonlítani egy falon mászó Aliennel, nem egészen egy bajnokság a kettő. Kb. 5 éve jutottunk el oda, hogy motion capture nélkül normálisan le tudnak animálni valamit.
A 63 millióba meg számold bele a posztban leírt baszakodás költségeit. Díszleteket építettek, mielőtt lett volna kész forgatókönyv, utólag újraforgattak egy csomó mindent stb stb.
Mellesleg ne az előző részekkel hasonlítsd össze, hanem a kor blockbustereivel: 1990 Total Recall - 65 millió
1991 Terminátor 2 - 102 (!) millió
1993 Jurassic Park - 63 millió

Nem volt ez a pénz olyan horribilis összeg, főleg, hogy kb. 50-55 milliós büdzsével számolhatunk a fentiek miatt.
@lisztes: Ja azt hittem már láttad a filmet. Akkor természetesen az Assembly Cut-ot nézd meg. (Bár mondjuk egy toplistánál nem feltétlenül fair egy félhivatalos verziót nevezni :D)

Amúgy az jutott az eszembe, hogy az Alien-franchise-t a mai napig sújtja ez az átok, mert a Prometheusból az Extended Fan Cut (ugye hivatalos bővített verzió nem volt, ezért valaki belevágta a filmbe a kimaradt jeleneteket) fényévekkel jobb volt, mint a TC.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.07. 12:59:54

@danialves: Láttam már, csak régebben, és írni akarok az összes filmről, mielőtt összeállna a lista.

Nekem amúgy a 4-es jobban tetszik egészen addig a pontig, amíg az a rémes elevenszülő alien meg nem jelenik benne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.07. 13:01:05

@lisztes: Én a 4-et már végképp nem szeretném megnézni, most már teljesen elhiszem azokat a véleményeket, akik szerint 2 jó Alien film volt összesen.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.07. 13:07:01

@lisztes: A 4. rész egy paródia. Amikor Ron Perlmanék megjelennek, akkor már rég vége az egész komolyságnak. Néhol persze jópofa, de az Alien franchise ennél jóval többet érdemel.

Olyan egy kicsit, mint a Schumacher féle Batmanek. Az első még nem is lenne rossz, de mégsem jó. Sok sebből vérzik és nem lehet komolyan venni, de még csak felhőtlenül se lehet rajta szórakozni.

Elhiszem amit írtok az összegekről, meg a technikáról, de én annak a híve vagyok, hogy az egyszerűbb sokszor jobb. Persze akkoriban sok film szeretett volna nagyot lépni a CGI-vel, de a kezdeti státusz miatt nem mindig lehetett, és nem jött be mindenkinek. Persze valahol el kellett kezdeni. De nálam az első 2 akkor is nagyobbat szólt, még ha az alienek egyszerűbbek is voltak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.07. 13:37:32

@REMY: Ha mindenki az "egyszerűbb jobb" alapon állt volna hozzá a filmvilágban, szerintem elég sok korszakalkotó filmmel szegényebbek lennénk. :)
Például
"Á, faszom, minek verekedjenek súlytalanságban, azt macerás megcsinálni." - mondta Nolan
vagy
"Minek a mesterséges CGI-környezet, kimegyünk Hawaiira forgatni két hetet, azt jóvan. Kék űrlényeket meg akar a halál, inkább használok ewokokat, azok olyan aranyosak." - James Cameron az Avatarról.

Szóval azért én személy szerint örülök, hogy vannak ambiciózus emberek, még ha nem is minden próbálkozás sikerül jól.

hambig 2014.07.11. 11:57:52

Az extended jobb , mint a tc.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.01.15. 09:36:13

Én azt nem tudtam sosem megbocsájtani/megérteni hogy vajon miféle megfontolásból dobták ki az előző rész karakterinek, helyzeteinek, meg egyáltalán lehetőségeinek jó 90%-át az első öt percben az ablakon?

Az Aliens nyomdokain (James Cameronnal, vagy egy hasonlóan jó rendezővel) remek harmadik részt lehetett volna csinálni, és erre megkaptuk ezt az innen-onnan összehányt szXrt ráadásul úgy hogy a normális folytatás lehetőségét is sikerült egyszer és mindenkorra elcseszniük.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.18. 17:57:20

Azért az dicséretes a filmben, hogy az Alien-témát megpróbálta egy AIDS-metaforában feloldani. Börtön-összezárt fickók-homoszexualitás-halálos vírus... Miután utánaolvastam a mozinak, már jobban tetszett. :)
süti beállítások módosítása