District 9 (2009)
2013. augusztus 15. írta: FroG

District 9 (2009)

d9.pngNeill Blomkamp 2009-ig nem számított túlzottan nagy névnek a rendezők körében; csak vizuális effectusokkal és rövidfilmek direktorálásával foglalkozott. Ekkor azonban a fiatal dél-afrikai származású rendező atombombaként robbant be a köztudatba, és a District 9 nem csak anyagi elismerésben részesült, hanem a kritikusok az egekig marasztalták. Nem érdemtelenül.

A történet középpontjában egy Johannesburg fölött hajójával megjelenő idegen kolónia áll, amelynek megbetegedésének köszönhetően az emberek kizsákmányoló és lenéző viselkedését kellett elviselnie. 28 évvel később azonban a Rákokat (az emberek így nevezik az űrlényeket) ki szeretnék toloncolni a külvárosi gettóból, ekkor érkezik meg a telepre Wikus Van Den Merwe (Sharlto Copley) aki egy szempillantás alatt életveszélybe kerül.

A 2009-es év egyik nagy slágere volt a District 9, - mint ahogyan azt a felvezetőmben is mondtam – nem véletlenül. Blomkamp filmje a szatirikus és a sci-fi elemek vegyítésével egy olyan ál-dokumentum filmet hozott létre, amelyet garantáltan még évek múltán is a legjobbak között fogunk emlegetni. Ezt az érdemet pedig nem csak a mini-büdzsé ellenére fantasztikus látványával éri el, hanem a szavatos és évszázadokra visszanyúló mondanivalójával. Blomkamp nem csak a társadalmat, de magukat az embereket is kritizálja, pökhendi, lenéző , önző és kizsákmányoló létformának ábrázolja fajunkat. A film az űrlények idegensége nélkül is helytállna, hisz a Rákok csupán metaforái a társadalom által kirekesztett, meg nem értett és elnyomott idegen kultúráknak, bevándorlóknak vagy vallási közösségeknek.

d92.pngA District 9 a belső mondanivalóján kívül a külső filmnyelvében is nagy érdemeket tudhat magáénak. A már említett látvány egy-két megbicsaklással együtt is nagyszerűen muzsikál, Copley végig szimpatikus és kimért játékot mutat, az akciók pörgősek, a forgatókönyv szép ívben felépített, és végig leköti a film nézőit, Christopher (az űrlény főszereplőnk) karaktere pedig annak ellenére összetett és szerethető, hogy csak egy CGI teremtményről beszélünk..

Fontos film lett tehát Neill Blomkamp rendezése, mely tükörképet tart az emberiség számára, amely nem megérteni, hanem használni akarja az idegeneket és azok fegyvereit. Elgondolkodtató mű ez, amely garantáltan még évekig élni fog a nézőközönség gondolataiban.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr285458901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.15. 18:57:38

Ez a mini-büdzsé egy népszerű városi legenda, én is sokáig azt hittem, hogy ez valami kisköltségvetésű film, de a valóság az, hogy 30 milliót költöttek rá. Az Alive in Joburg (ugye ennek az eredetije) viszont még tényleg elég low-budget alkotás volt.
Amúgy én magától az űrlények-nyomornegyedek párhuzamtól nem voltam elájulva, talán mert (mint sok más szatíránál) túlságosan szájba van rágva, de ettől függetlenül kétségkívül jó film, nekem is nagy kedvencem.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.15. 20:29:27

@danialves: A 30 millió a mai számítások szerint mini-büdzsé, pláne egy olyan filmben amiben baromi sokat számít a látvány.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.15. 20:45:05

@FroG: Na most azért, mert van évi 10 db film, amire kiadnak 200 milliót, még általánosságban bőven közepes büdzsé ez a 30 millió. Jó, ha évente 50 produkcióra szánnak ennyit. Amiből a Paranormal Activity készült, na az az igazán mini-büdzsé.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.16. 00:04:50

@danialves: Akkor kérlek mondj még egy olyan filmet, ami 30 millióból hasonló látványvilágot hozott össze :D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.16. 00:53:29

@FroG: Pandorum példának okáért
De én mindenesetre tartózkodnék attól, hogy mini-büdzsének hívjam attól még, hogy relatíve kis pénzből hoztak ki egy ilyen filmet.

bloodhound v2.0 2013.08.21. 22:19:51

Utoljára gyerekkoromban volt ennyire torokszorítón izgalmas filmben harcot nézni, nekem már önmagában emiatt az egyik kedvencem sci-fi vonalon. :)
süti beállítások módosítása