Tökéletes katona: A leszámolás napja / Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)
2013. augusztus 05. írta: FroG

Tökéletes katona: A leszámolás napja / Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

us1.pngA Tökéletes katona – "szériát" sosem követtem igazán figyelemmel, ennek oka az első rész okozta óriási csalódás volt, ergo a második és harmadik rész egyáltalán nem érdekelt anno. Ezek után az sem csoda, hogy az új felvonás előkészületei és visszhangjai sem igazán foglalkoztattak, azonban egy unalmas délutánon belevágtam A leszámolás napja alcímmel rendelkező, hazánkban csak DVD-n megjelenő, ötödik produktumban.

John (Scott Adkins) a kórházban ébred, miután családja lemészárlását követően őt is helybenhagyták a házukba betörő bűnözők. Mint az kiderül, főhősünk családjával Luc Deveraux (JCVD) , az egykori nagyszerű katona, és egy jelenlegi radikális csoport vezetője végzett. Nincs mit tenni,. John véres bosszút forral, és elindul megkeresni az egykori tökéletes katonát.
Kezdeném a lényeggel: A leszámolás napja az idén általam látott filmek közül az egyik legnagyobb meglepetést szolgáltatta, annak ellenére is, hogy a sztoriját 4-5 mondatban tökéletesen körül lehetne írni. A film legpozitívabb pontja mindenképp az, hogy egy-két érzelgősebb vagy mélyebbnek szánt jelenetet kivéve teljességgel tisztában van önmaga határaival, a faék egyszerű forgatókönyvét pedig a 80-as – 90-es évek akcióorgiáihoz hasonlóan bunyókkal, lövöldözésekkel, autósüldözésekkel , adrenalinpumpáló tempóval és dinamikus vágással ellensúlyozza. Ezt pedig nagyon stílusosan teszi: a verekedések látványosak (a stábban több korábbi vagy jelenlegi harcművész foglalt helyet), a fényképezés a lehetőségekhez képest igencsak szépnek mondható, főhősünk karaktere meg a maga papírlap mélységével is szimpatikus tud maradni.

us2.png
A filmnek ennek ellenére vannak nagyobb hibái is. Például, nem tudom megbocsátani John Hyams rendezőnek azt, hogy a film végéig jegelte JCVD karakterét, amikor meg vásznon van a nagy öreg, csak elmélkedik vagy bölcsességeket próbál letuszkolni a néző torkán. Ugyanakkor ezt a hiányosságot a film lezárása valamennyire orvosolja, de ennek ellenére is érezhető marad. A másik nagyobb hibát számomra az alkalmanként megjelenő, viszont annál idegesítőbb villogó effektus jelentette, ami nem csak zavaró a szemnek, de a funkciója sem igazán tisztázott a film végén sem.


A leszámolás napja ugyanakkor minden hibája ellenére hozza azt, amit egy néző elvár egy agyatlan, tökös-véres akciófilmtől. Aki ennél többet akar, és vaslogikát vagy rögrealitást szeretne, az ne John Hyams tavalyi filmjénél keresse. De aki csak egy mondhatni könnyed ám szórakoztató délutáni akciómozira vágyik, az mindenképpen próbálkozzon be az új Tökéletes katonával.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr265443625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása