Sorozat: Hannibal – első évad
2013. június 24. írta: Walter White

Sorozat: Hannibal – első évad

HannibalTV_4.jpgAz idei év sorozat felhozatalát tekintve talán a Hannibal körül van a legnagyobb “hype”. Ez  köszönhető annak, hogy egy ismert regény/film története került sorozat formájában feldolgozásra. Emellett köszönhető annak is, hogy Bryan Fullernek az évad során sikerült többször is meglepnie, megbotránkoztatnia és ámulatba ejtenie a nézőket. Nézzünk mit is érdemes tudni a Hannibálról.  

A Thomas Harris alkotta Hannibal Lectert úgy gondolom csak nagyon keveseknek kell bemutatni. A nagy többség már találkozott vagy az amerikai író tetralógiájával vagy a regénysorozat valamelyik megfilmesített változatával (az 5 filmről itt, itt, itt, itt és itt olvashattatok). Dr Hannibal Lecter elismert pszichiáter, egy fedhetetlennek tűnő karakter, aki mindenkit ámulatba ejt hatalmas szaktudásával és precizitásával. Azonban jelen esetben is csal a látszat. Lecter pszichopata, plusz mellékesen a kannibalizmust sem veti meg. Így teljesen más megvilágításba kerül a doktor sokak által irigyelt szakácsművészete. Fuller sorozatának is természetesen az egyik központi szereplője Hannibal (Mads Mikkelsen). A másik Will Graham (Hugh Dancy) az FBI különleges ügynöke. Igen talán a legtalálóbb kifejezés Graham karakterére a különleges. Nem mindennapi képességgel rendelkezik, az átlagnál jóval nagyobb empatikus készséggel van megáldva. Ezt pedig igen hatékonyan képes felhasználni a sorozatgyilkosok felkutatásában. Ez a képesség egyben áldás és átok. Emberek életét menti meg, de mindez felőrli őt, ennek is tudható be, hogy finoman szólva labilis idegileg. Viszont szakmájában a legjobb. Ezért Jack Crawford (Laurence Fishburne) képtelen nélkülözni, azt is megkockáztatja, hogy talán Will élete lesz az ára a megannyi sikeresen megoldott ügynek. Lecter és Will Graham között különös kapcsolat alakul ki. A doktor páciensének és - a maga beteg módján - egyben barátjának is tekinti a nyomozót. Érzi, hogy Graham is más, mint a többi ember, érzi, hogy sok közös van bennük, ( és sok nem közös) kár, hogy a kitüntetett figyelem nem igazán válik a páciens javára.

hannibal2-650x433.jpgHa egy szóban kellene jellemezzem a sorozatot, azt mondanám, hogy kiegyensúlyozatlan. Vannak részek, amelyek nagyon jóra sikerültek, de vannak olyanok is, amelyeknek semmi helyük nincs az összképben. Rengeteg vonalon fut a történés. Egy idő után az egyik legfontosabb kérdés már az, hogy a végére sikerül-e valamilyen szinten összevarrni a szálakat, vagy az egész marad egy nagy lecsó. A lecsót nem feltétlenül negatív értelemben mondom. Mert a sok szál külön-külön is érdekes és értékes, csak ha nem ér össze, nem érzi a néző a kapcsolatot, akkor joggal fejezi be a Hannibált negatív szájízzel. A fináléra valamilyen szinten összeállt a kép, de sajnos nem teljesen. Bizonyos kérdésekre a választ sokáig késleltetik. Ez egy adott ideig izgalmas, viszont, ha túlzásba megy, akkor már inkább idegesítő. Néha az volt az érzésem, hogy a Hannibal egy idegesítő sorozat. Egyes helyzeteket profin megoldottak, odafigyelve a legapróbb részletekre is, mások viszont összecsapottra sikeredtek.

Ha még egy szóban kellene karakterizálnom Bryan Fuller alkotását, akkor a művészetet említeném. Ez az irány az, ami kiemeli a Hannibált a tucat, nyomozós sorozatok közül. Normális esetben egy gyilkosság undorító, egyszerű és rideg. Ebben az esetben a legtöbb gyilkosság nagybetűs művészet. A végletekig ki van dolgozva, mind a vizualitás, mind pedig az emberölés miértje. Ezekhez még hozzájön a helyenként már-már filozofikus párbeszédek tömkelege. Olyanok ezek, mint a sorozatban szereplő ételek, borok. Ízlelni kell őket türelmesen, jól megrágni, csak utána megemészteni. Sok esetben volt rá példa, hogy egy félmondat, egy elejtett szókapcsolat kiemelt fontossággal bírt a későbbiekben.

Hannibal_www.kepfeltoltes.hu_.pngNem lehet nem megemlíteni és nem megdicsérni a színészi gárda alakítását. Mads Mikkelsen minden gesztusát az elegancia, a felsőbbrendűség jellemzi. Ő nem egy piti sorozatgyilkos, ő egy művész, akinek az alkotása a maga nemében ámulatba ejtő. Ha Mikkelsen játékát a magabiztosság, a letisztultság jellemzi, akkor Hugh Dancy ennek a tökéletes ellentéte. Végig igen hatásosan alakítja az instabil, rettegésben élő Will Grahamet. Az ő játékának nincs olyan mértékű aurája, mint a Mikkelsenének, de még így is olyat alakít, amit egyhamar nem felejt el a néző. A főbb szereplők közül még mindenképp kötelező megemlíteni Laurence Fishburne-t. Crawford nyomozó karakterében van talán még a legtöbb tartalék, őt ismertük meg legkevésbé.

Összességében elmondható, hogy a Hannibal az egyik legkülönlegesebb jelenleg futó sorozat. Az elsőévesek között pedig vitathatatlan a helye az elitben. Ha sikerül az első évadra jellemző hullámvasút effektust kiküszöbölni, akkor az elkövetkező évek egyik legnépszerűbbje lesz. Az első évad ismerkedésnek jó volt. Van karaktere, képes a nézőre hatni, igaz nem mindig pozitív értelemben. Néhány teljesen felesleges szál mellőzése és néhány fontosabb vonal még inkább kiemelése viszont minőségi változást és javulást hozna a második évadra.

8/10

A Hannibal teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr315375048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.24. 14:17:42

Jól éreztem, hogy szkáli ügynök tudja/sejti, hogy hannibal kannibál, de minimum beteg?!

nagyon jó évad volt mindenesetre, Hannibal bitang jó volt benne az tuti.

Walter White 2013.06.24. 14:33:21

@doggfather: Én úgy fogalmaznék érzi, hogy valami nem kerek Hannibállal kapcsolatban. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.24. 14:59:57

@Walter White: de azt jól éreztem, hogy a csaj is érezte?!

Walter White 2013.06.24. 17:07:51

@doggfather:
Attól függ, hogy melyik csajra gondolsz? A doktornő? Ő szerintem tudat alatt már érez valamit, de még nem tudja konkrétan megfogalmazni.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.06.24. 21:34:59

@doggfather: azért az fura volt, mikor a vacsinál megjegyezte, hogy szerinte ez nem borjúhús

@Walter White: Nekem egyébként a sorozat befejezése annyira nem jött be, de az egész hangulata és Hannibál megformálása viszont tényleg zseniálisra sikeredett. Arra leszek kiváncsi, hogy a 2. évadban mit tudnak még ehhez hozzátenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.25. 09:17:19

@serial sinner: ugye? Meg, hogy lassan rájönnek a "mintájára". Ezt a kifejezést eddig a sorozatgyilkosokkal kapcsolatban használták csak a soriban.

régi_vendég 2013.06.25. 13:52:57

előrebocsájtom, hogy 2 epizódot néztem csak meg, és nem csak az időhiány miatt. nekem pl egyáltalán nem jön be a két főszereplő. harris könyveit kívülről fújom. lehet, h ez a baj. engem ez a nagyon skandináv, nagyon letisztult hannibál nem tudott megfogni, nincs meg benne az a könnyedség amit hopkins zseniálisan hozott. én egy precíz svédet látok csak, aki klafán gyilkol pont. aki olvasta a vörös sárkányt az biztos h nem egy ilyen tétova az árnyékától is rettegő graham-et képzelt el. (most azt hogy a két story sem jön össze azt hagyjuk is. pl hobbs története az első részben. mármint a könyv és a sorozat nem passzol helyenként) én elfogadom, h nem kell követni a korábbi nagyfilmeket, könyveket az ott megformált karaktereket stb, csak akkor nem értem h ez mitől a hannibál? nagyon vártam ezt a sorozatot, de nekem eddig csalódás. lehet megnézem még az elmaradt részeket, ha egyszer sok időm lesz, de két epizód után nekem inkább tűnt ez egy újabb jól megkomponált borzongós nyomozós sorozatnak, mint a hannibál előzményének, és ezt én sajnálom a legjobban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.25. 15:09:30

@régi_vendég: nem vagyok benne biztos, hogy előzménynek szánták.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.25. 16:57:19

@doggfather: Biztos, hogy nem előzménynek szánták, azt hiszem pont a napokban nyilatkozta le valaki a produkció részéről, hogy meg akarják haladni kronológiailag a Vörös sárkányt. (Ha jól emlékszem, 7 évadot terveznek)

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.06.25. 21:47:51

@doggfather: Szerintem azért nem tud mindenről, mert a korábbi terápiák során Hannibál durván megjátszotta magát. pl: Will megsiratása

@régi_vendég: Szinte minden adaptációnál viták vannak arról, hogy a mennyire kövessé a könyvet, a hardcore könyvrajongók meg mindig fanyalognak.
Ha önmagában nézzük a sztorit szerintem ez így nagyon kompakt, és nekem pont ez tetszik benne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.26. 09:26:43

@serial sinner: azért írtam, hogy tudja/sejti. ;)

@danialves: én is így tudtam, de akkor meg nem kell, hogy feltétlenül a vörös sárkányhoz fusson a 7ik évad vége.
Amolyan alternatív hannibal is lehet ez a sorozat.
süti beállítások módosítása