Az 5 legjobb Wesley Snipes-film
2013. május 13. írta: FilmBaráth

Az 5 legjobb Wesley Snipes-film

Mit tehet az ember lánya, ha másfél hét alatt végignézte az összes Star Trek filmet, és már a fülén jön ki a világűr romantikája? Akciófilmet néz. Pontosabban nézne, ha lennénk olyanok, amelyeket érdemes megnézni. De nincsenek ilyenek, úgyhogy ismét a Penge című filmre hárult az a nemes feladat, hogy helyrerántsa zilált lelkivilágomat.

A film ezredszerre is remek, és jó alkalmat szolgáltat arra, hogy gyorsan végiggondoljam, mi is a helyzet az akciófilmek terén. Semmi jó, posvány a köbön. Középszerű filmek sora, amelyekben ugyanazokat a kliséket ismétlik. Most komolyan, normális, hogy megváltásként várom a Fast and Furious sokadik részét, mert egyszerűen nincs más? Hogyan süllyedtünk idáig? Régen ugyebár adva volt Stallone és Schwarzenegger, tódult rájuk a nép a mozikba, azonban a 90-es évek vége felé jött a nemzedékváltás: Wesley Snipes csücsült az akciófilmes trónra, és ott is maradt jó sokáig. Aztán jött a börtön és a trón azóta üresen áll. Na de kérem, mi ez a felháborodás? Mi az, hogy üres? Miért talán van méltó utód? The Rock? Na ne, azért ezt senki nem gondolta komolyan, ugye? Vin Dieselnek egész jó sansza volt rá, de újabban nagyon eltűnt, kíváncsian várom, hogy lesz-e dicsőséges feltámadás. Jason Statham? Hát, nézze, aki akarja, én nem fogom. Bruce Willis? Vannak jó pillanatai, de azért már erősen nyugdíjas tempóra kapcsolt. Igazából az a gond szerintem, hogy a CGI tönkrevágta a műfajt, teljes mértékben a látványra helyezik a hangsúlyt, a forgatókönyvek egy kaptafára készülnek, a humor és a sziporkázó párbeszédek szinte teljesen kimentek a divatból (emlékeztek a Beverly Hills-i zsarura? visszasírom azt a szöveget, ami abban volt, tényleg!), a mai akciófilmsztárok valóban jól fejlett izomzattal rendelkeznek, de hiányzik belőlük a karizma, bármikor lecserélhetők. Szóval, nem túl fényes a műfaj jelene, a jövő ennél már csak jobb lehet (a remény hal meg utoljára!).

A 90-es években volt szerintem a műfaj aranykora, Wesley Snipes legjobb filmjei is ekkora datálódnak. A sorrend teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a ti véleményeteket.

5. Gyilkos nap / Rising sun (1993)

rising-sun-sean-connery-wesley-snipes.jpg

Ez egy nagyon jó akcióthriller, melyben még nem Snipes a főszereplő (bár Sean Connery mellett mindenkinek nehéz labdába rúgni, nem igaz?), de mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, mert bár nem mérföldkő a műfajban, de elég tisztességesen össze lett rakva a film. Röviden arról szól, hogy egy japán vállalati buli során meggyilkolnak egy nőt. A nyomozás során a japánok folyamatosan keresztbe tesznek a hatóságoknak, akik ezért kénytelenek egy japán kultúrával foglalkozó szakértő (Connery, ki más?) segítéségét kérni. Nagyon izgalmas film, korrekt thriller, erős atmoszféra - teremtő erővel. Kár kihagyni!

4. Pénzvonat / Money Train (1996)

pénzvonat.jpg

Mi lesz abból, ha összeeresztjük Snipest és Woody Harrelsont, hozzájuk vágunk egy laza szövegű forgatókönyvet,  és megspékeljük látványos akciójelenetekkel? Egy sodró erejű, izgalmas akciófilm, mi más? A fiúk testvéreket játszanak, akik a metrórendőrség tagjaiként egy pénzt szállító vonatra felügyelnek. Azonban Woodynak anyagi gondjai támadnak, és a dolgok odáig fajulnak, hogy ki kell rabolniuk a vonatot. Sodró lendület, jó duma, ennyi elég is a felhőtlen kikapcsolódáshoz.


3. A pusztító / Demolition Man (1993)

 

demolition man_1.jpg

Ebben a filmben sokkal több volt, mint amennyi lett belőle. Huxley Szép új világ c. könyve ihlette a filmet, a forgatókönyv kifejezetten jól sikerült, a két főszereplő telitalálat volt, de hát egy akciófilmnek megvannak a maga határai, amit nem lehet a végsőkig feszegetni. A sztori a következő: Sly és Snipes jól elvannak egymással, aztán úgy alakul, hogy Slyt lefagyasztják, majd sok év múlva felélesztik, és egy teljesen új világban találja magát. De nem kell sokáig egyedül éreznie magát, ugyanis Snipes is újra feltűnik a színen. A filmben nekem legjobban a szöveg tetszik, még ma is betegre tudom nevetni magam rajta, bár a látvány sem utolsó.

2. Az 57-es utas / Passanger 57 (1992)

57-es utas.png

Bruce Payne egy nagyon jó színész, fogalmam sincs, miért ragadt benne a B (D,F..) filmek mocsarában, pedig nagyon erős a jelenléte a filmvásznon, sokkal több volt benne, kár érte, A film a 90-es évek Con Air-je (mekkora film volt az is, te jó ég!), van egy terroristánk (Payne), akit repülővel szállítanak új állomáshelyére, ámde a levegőben elszabadulnak az indulatok, amit Snipes-nak kell megfékeznie. Nagyon jó kis akciófilm, tele látványos akciókkal, a szöveg sem utolsó, és persze Payne mindenkit lemos a vászonról. Érdemes megnézni!

1. Penge / Blade (1998)

blade.jpg

"A" film, legalábbis szerintem. Az egyik legjobban sikerült képregényfilm, műfajt teremtett, legenda lett. Igazi cool akciófilm tele vámpírokkal, őrületes akciójelenetekkel, és persze Stephen Dorff (akiben szintén sokkal több volt, mint ami lett belőle) játéka sem megvetendő. A sztori: Penge egy félig vámpír lény, aki utálja a vámpírokat, mert ők ölték meg az anyját, ezért elég látványos és változatos módon küldi őket a másvilágra, miközben talpig dögös bőrnaciban flangál egy irtó nagy pengével súlyosbítva. Igazi dark film, nagyon erős atmoszférával, imádom!  Csak a folytatásokat tudnám felejteni (na jó, azért a második rész még egész jó volt..)!

+1 Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar / To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar! (1995)

Na, ez a film a kakukktojás, mert ez nem akciófilm, hanem egy nagyon különleges műfaji kísérlet, amelynek ugyan művészi értéke nem sok van, ámde nem hagyhatjuk ki az életünkből, hogy Snipes, Patrick Swayze(!) és John Leguizamo transzvesztitának öltözve esnek-kelnek a filmvásznon. Kár, hogy az alapötletet nem fejtették ki jobban, megmaradtak a felszínen, de azért még is nagyon vicces tud lenni, amikor Swayze archidratálási tippeket ad, Snipes és Leguizamo felváltva hisztiznek, nem semmi élmény így látni őket, megér egy próbát!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr145295547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.13. 08:19:01

A pusztítóban valami zseniális, hogy nem a gonosz (Snipes) a pusztító, hanem a jó a rendőr sly.

és tényleg a penge a legjobb filmje. :)

Én is akarok kommentelni 2013.05.13. 14:35:07

Nekem is ezek a filmek jutottak eszembe... de izé... van még ezeken kívül is filmje? :) Tudom, Penge 2, Penge 3 :) De ezeken kívül?

dutch 2013.05.13. 14:37:20

Nekem az első helyen a Penge helyett (ami annyira nem jött be) a Zsákolj ha tudsz! áll, persze szigorúan eredeti szinkronnal (vagy angolul). A többivel teljesen egyetértek. Remélem látjuk még az öreget valami jó filmben.

dutch 2013.05.13. 14:40:22

@dutch: Ha szigorúan csak az akciófilmeket nézzük, akkor persze ZSHT nem érvényes.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.13. 15:00:39

@dutch: a zsákolj ha tudsz tényleg jó film! El is feletettem.

norbert79 2013.05.13. 15:40:38

Ha már pusztító, azért az is kapott pár jogos kifigurázást... :)
www.youtube.com/watch?v=wvJiYrRcfQo - Szerintem elég jól összefoglalja a filmet :)

eMJe 2013.05.13. 15:54:43

kár ezért a fickóért...

a zsákolj, ha tudsz jó film :) nekem a harc művészete is tetszett

viszont a new jack city nem, ahogy az a film sem, ahol valami orvlövészt játszik, és egy nő a másik főszereplő, aki 90%-ban hotdogos kocsi mellett áll :)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2013.05.13. 16:43:44

Nekem a nagy kedvencem a Gyilkosság a Fehér házban, kifejezetetten színvonalas bűnügyi film, annak minden kellékével: nyomozással, csavarral, izgalmakkal.

A Vitathatatlant lefelejteni a listáról elég nagy bűn, a Gyilkos nap helyett simán befére!

Ezt ismeritek?

www.imdb.com/title/tt0489070/

Amikor először láttam, nagyot ütött. Jó kombinációja az elmebeteg sorozatgyilkosos és a gengszeteres filmnek.

cenzuratroll bosszanto 2013.05.13. 17:11:15

"Huxley Szép új világ c. könyve ihlette a filmet, a forgatókönyv kifejezetten jól sikerült, "

Valaki már egyszer morogta, hogy nem igaz és nem Nemerétől lopták, de nekem speciel megvan Nemere "Holtak harca" c. könyve a filmnél 4-5 évvel korábbi kiadásban, amiben még a mondatok is szinte ugyanazok, nem beszélve a sztoriról.

kunavar 2013.05.13. 17:42:26

Az ilyen egy-egy színészre kihegyezett méltatás, nagyon jó. Főként azoknak, kik még nem látták minden filmjét. Azonban, akkor lenne igazi, ha ilyenkor, a méltatott filmek irányító kapcsát is mutatnák. A rajongóknak azért, hogy töményen élvezhessék, az érdeklődőknek azért, hogy kéznél legyen, mikor kedvük szottyan egyet-egyet megnézni!

Diopapa_sok 2013.05.13. 18:26:39

New Jack City-ben nagyon jól játszotta a felkapaszkodott elmebeteg drogdílert szvsz... Színészkednie pedig többet kellett ott mint pl a Blade-ben..

aranyláz 2013.05.13. 18:34:25

Nekem is a Zsákolj, ha tudsz a kedvenc, magasan, és megunhatatlanul. A Vitathatatlan is nagyon jó szerintem.

tibsi 2013.05.13. 18:36:46

Ha jól rémlik, decemberben szabadul a 3 éves büntiből. Remélem, még szerepelni fog pár ütős akciófilmben!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.05.13. 18:39:22

@tibsi: Már kiszabadult nemrég, most - ha jól rémlik - házi őrizetben van. Egyébként ha az akciófilmjeit nem nézzük, szerintem a Dzsungelláz a legkiemelkedőbb filmje.

kifordított nagyanyó 2013.05.13. 18:49:23

Hát a Pénzvonat egy nagy rakás szarkaláb volt.
Biztos van helyette más ami belefér a top 5-be.

Darkcomet 2013.05.13. 18:55:07

@cenzuratroll bosszanto: Speciel nekem is megvan, és bizony szerintem is onnan lopták. Vagy legalábbis valaki súgott a forgatókönyv írónak.

báró Leopold 2013.05.13. 18:59:54

@norbert79: ennek mi köze a pusztítóhoz? Ez a Judge Dredd, amit linkeltél

Bubba Rogowski 2013.05.13. 19:14:49

Wong Foo-t kidobni, mert egy kalap szamóca. Nem a téma miatt, hanem mert a Priscilla nagyon gyenge amcsi verziója. Helyette toljuk be a Rajongót, mert az jó.
Pusztító örök kedvenc!

fzs.1933 2013.05.13. 19:46:40

Lehet, csak én látom így, de majd' az összes akciókaraktere ugyanaz a sablon volt. Az is igaz, hogy nekem nagyon bejött ez a stílus. Szeretem a filmjeit. Kár, hogy elkalandozott a filmektől...

padlogaz 2013.05.13. 20:13:40

a harc mestere, anne archerrel és donald sutherlanddel. szvsz a legjobb filmje.

jbl 2013.05.13. 21:13:42

bármelyik helyre: Egyéjszakás kaland

szerintem

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.14. 01:00:19

nekem tetszik ez a lista, a Sempai-Khodaj Gyilkos Nap nekem külön kedvencem, pedig nem csipázom Snipest

a Pénzvonat nem gyere be, tudom volt egy tékás kultusza, meg a HBO ronggyá járatta, de egy annyira történet nélküli összedobott film, hogy inkább nosztalgiából kerülhetett ide is

a Pusztító meg Nemere regényéből született (egyrészt Nemere már csak felismeri mit írt, másrészt az amcsik rendre monitorozzák a kelet tehetségeit, és lopnak mint atom) nem is értem a Szép Új Világ hogy keveredett ide, először hallom ezt a feltételezést, és mint a könyv beható ismerőse, egy közös kapcsolódási pontot nem tudnék felfedezni

akkor már több köze van az Austin Powershez, igaz az később készült :D

"szarni lehet?"

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.05.14. 10:44:00

Örülök ennek a posztnak, ugyanis Wesley Snipes munkássága így hirtelen az egyetlen dolog, amit a rabszolgaság eltörlésének javára tudok írni, DE...

A listával erősen vitatkoznék. És nem csupán a helyezésekkel, hanem már azzal a ténnyel is, hogy a szerző mindössze öt szereplőre redukálta azt, holott ennyivel lehetetlen áttekinteni színészóriásunk páratlan munkásságát! (Ja, és a Wong Fooért is illene bocsánatot kérni...)

10. Penge
9. A harc mestere
8. A rajongó
7. Pénzvonat
6. A szökevény 2.
5. Gyilkosság a Fehér Házban
4. Halálugrás
3. Gyilkos nap
2. Az 57-es utas
1. A pusztító

(A Pengét csak azért raktam a listára, mert elismerem, hogy látványos, ráadásul az egyik legismertebb alkotása, viszont a vámpíroktól falra mászom. Akkor már inkább a Vitathatatlan...)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.14. 12:32:05

@"the dragon": azért a Pengében lévő vámpírok nem ez a mai homi vámpír stíl, meg nem is a gótikus anne rice féle, hanem elég modernek, nem???

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.05.14. 17:56:50

@doggfather:

Nyilván az én készülékemben van a hiba, de lett légyen akármiféle is a vámpír Tom Cruisetól Leslie Nielsenig, még sosem sikerült megkedvelnem egyiküket sem... Biztos azért, mert nincs tükörképük, vagy mi a szösz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.15. 10:07:41

@"the dragon": jah, hogy a vámpír, mint szörny nem tetszik? Akkor tényleg nincs mit tenni. :)

hzf · http://tummtumm.blogspot.com/ 2014.07.31. 21:04:39

New Jack City inkább mint a pénzvonat...

Dr_utcai_arcos 2014.07.31. 22:13:18

@hzf: Életem első másolt DVD-je volt. Mint az első szerelem...Living just enough, just enough for the city!

Veder1 2014.08.01. 00:22:55

Egyertelműen a New Jack City volt a legjobb filmje, már ha az alakításait is értékeljük. A legviccesebb meg a Pusztító.

Már kint van rég óta most néztem meg a Felàldozhatók 3-ban (tudom, shame on me)

Veder1 2014.08.01. 00:24:17

ja hogy ez egy tavalyi cikk, akkor értem

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.01. 10:36:51

ez most mitől lett index címlapos? mitől aktuális?

ZakMcKracken 2014.08.01. 10:43:43

"Huxley Szép új világ c. könyve ihlette a filmet". Meg a nagyiván f....t.

Erről hallottál?:
moly.hu/konyvek/nemere-istvan-holtak-harca-jatszma-tizmilliardert

Holtak harca. Anno még mintha valami pereskedés is lett volna ebből kifolyólag.

ZakMcKracken 2014.08.01. 10:45:05

@scal: Ott a pont! Mikor megláttam egyből tudtam, hogy a Szép új világnak köze nincs hozzá.

FilmBaráth 2014.08.01. 10:50:55

@doggfather: tegnap volt Snipes szülinapja:-)

Dr_utcai_arcos 2014.08.01. 10:59:27

@ZakMcKracken: Erről azért jó lenne, ha lenne valami pontos utalás, mert "az úgy emlékszem, mintha valaki látta volna azt az embert aki..." elég ingatag talaj. Az pedig, hogy egy 80-as évek közepén írt Nemere könyv -ami szerintem Nemere talán egyik legjobb könyve az Élni életveszélyes sorozat mellett- lenne az alapja, hát... végül is.

ZakMcKracken 2014.08.01. 11:06:42

@Dr_utcai_arcos:
olvasonaplo.sfblogs.net/2009/01/14/nemere-istvan-holtak-harca-masodik-kiadas/

A hozzászólások között van, hogy "Nemere évek óta felemlegeti minden lehetséges helyen, hogy a film ötletét az ő regényéből lopták, de erre nincs bizonyíték. Állítólag valaki javasolta neki a pereskedést, de nem vállalta be."

"mintha valami pereskedés is lett volna" tehát mintha. Nem voltam benne biztos, és nem is állítottam 100%-ra:)

Dr_utcai_arcos 2014.08.01. 11:17:44

@ZakMcKracken: www.origo.hu/archivum/20101125-interju-nemere-istvan-iroval.html Érdekes. Ha a lehetséges profitot nézzük, ma szerintem biztos találna valakit aki haszonért vállalta volna. Meg ezeknek nincs "lejárati ideje" akár még most is megérné szétnéznie -bár pont nem ő az a típusú ember- de azért 1-2 $misi az még neki is pénz lenne.

ZakMcKracken 2014.08.01. 11:55:53

@Dr_utcai_arcos: Megkérné valamelyik jogászpolitikusunkat és az tuti elvállalná. Anyjukat is megb***ák két forint plusz bevételért:DDDDDDDDD

Dr_utcai_arcos 2014.08.01. 12:55:48

@ZakMcKracken: Komolyabb Hwood-i cégeknek az előszobájáig nem jutnának...ide ÜGYVÉD kellene. Nem ezek a fingkergetők.

Az EREDETI 2014.08.01. 13:16:02

Szinten zenesz. Ezeken az akciofilmeken nottem fel. Wesley snipes hatalmas szinesz. Ottvan a harc mestere 2 ami egy felejtheto film de az az egy hotelszobas verekedes elviszi a hatan az egeszet. Szeretem a stilust ahogy verekszik. A penget az egyik nyariszunetben majdnem minden nap megneztem. az ejtoernyos filmje is jo.

A tobbivel is egyet kell ertsek. Ma eleg gyengusz forgatokonyvirok es szineszek vegetalnak az iparban. A regi szineszek mint stallone vagy swarceneger meg 50 evesen is odaveri oket.(bullet to the head, vagy a hajobortonos.) hol vannak ma mar olyan filmek mint a kulonosen veszejes vag y az utolso cserkesz amiben vilagbajnok parbeszedek vannak. Zoldfulu vag terminal velocity.

Dr_utcai_arcos 2014.08.01. 14:04:05

@Az EREDETI: Scott Adkins megjelenése szerencsére elég rendesen megkavarta a pocsolyát, ha nem adná el magát néhány tényleg nézhetetlen szarhoz pl. Sárkány szeme vagy mi a fos, amiben "tudóst" !!! próbál meg játszani és az össz verekedés egy Lundgrennek lenyomott saller, akkor lehetne belőle az évtized meghatározó akciósztárja!
süti beállítások módosítása