Senkiföldje / No man's land (2001)
2013. április 02. írta: lui1698

Senkiföldje / No man's land (2001)

"Because I have a gun and you don't."

A boszniai háborúban, valamivel több, mint három év alatt közel százezer ember veszítette életét. Danis Tanovic, ezt az értelmetlen és kegyetlen vérontást választotta filmje témájául.

És bizony egy ritkán látható szatirikus drámát hozott össze, melyben nem kímél senkit. A harcoló felek, a békefenntartó csapatok, sőt még a média emberei is megkapják a magukét a filmben. A történet szerint, két katona ragad a frontok között húzódó üres lövészárokban. Az újonc szerb katona Nino és a sokat látott bosnyák Ciki, kölcsönösen utálja a másik felet, még ha ők maguk nem is tudják pontosan, hogy ki miatt is harcolnak éppen.

Tökéletesen kerül bemutatásra, hogy bizony ebben a szituációban soha nem volt, és nem is lehetett barátság, és mindkét fél egyaránt arra törekedett, hogy a másikat harcképtelenné tegye. Ennek bemutatása során használ a rendező sokszor szatirikus eszközöket, már-már viccesebb jeleneteket, mindezt úgy, hogy képes megőrizni a helyzetből fakadó drámaiságot. A történetben nagy szerepet kaptak, az ENSZ katonák, akik pontosan olyan teszetoszának vannak ábrázolva, mint amilyenek a valóságban is voltak, tehát érezhető, hogy ők ténylegesen nem szeretnének belefolyni az eseményekbe, csupán szemlélőként vannak jelen. Épp úgy, mint a média emberei, annyi különbséggel, hogy őket hajtja a sikerből fakadó népszerűség.

Tanovic mindezt remekül hozta össze ebben a történetben, és jól építette fel a katonák szituációjának bemutatását, és a külső emberek csatlakozását ezekhez az eseményekhez. Véleményem szerint kissé elhanyagolták a karakterek részletezését, hiszen ha őket jobban megismerjük, nagyobb drámai hatást válthattak volna ki, az amúgy egészen jó befejezéssel.Talán túlságosan sok munka volt abban, hogy ezt a szatirikus légkört megteremtsék, és a részletesebb jellemábrázolásra már nem jutott energiája a készítőknek.

A film elején és végén felcsendülő zene csak fokozza, a kiváltott drámai hatást, remekül funkcionál és kiváló választás volt a készítők részéről.

Mindent egybe vetve, viszont a Senkiföldje egy remek film, egy olyan háborúról, amelyről még sokat fognak vitatkozni az emberek. Légkörének és felépítésének köszönhetően, abszolút minőségi darab lett és ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekel a téma.

 

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr855187930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása