Tsotsi (2005)
2013. január 24. írta: danialves

Tsotsi (2005)

A hozzánk eljutó információk alapján nehéz volna elhinni, hogy létezett dél-afrikai filmgyártás a District 9 előtt, azonban itt az élő példa rá, hogy ez igaz. Gavin Hood alkotása 2006-ban a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat is hazavihette, egyáltalán nem érdemtelenül. 

Tsotsi (Presley Chweneyagae) egy johannesburgi nyomornegyedben él, és néhány emberes bandájával kisstílű lopásokból tartja el magát. A családjától elszökve hajléktalanként nőtt fel, de kemény és tisztességtelen munkával sikerült egy egzisztenciát felépítenie magának. Azonban egy autólopás alkalmával néhány kilométer után veszi észre, hogy a gépkocsival együtt a hátsó ülésen egy babát is elvitt. Tsotsi nem akarja az út szélén hagyni a gyereket, ezért úgy dönt, hogy magával viszi, és megpróbál gondoskodni róla.

Ebben a műben minden megtalálható, ami a hasonló jellegű filmeknek előnyére válhat: egyszerű, non-konvencionális történetmesélés, közvetlenség és remek hangulat. A rendező a legnagyobb természetességgel jeleníti meg a "slum"-ök sajátos világát, és a bennük élő embereket. Kifejezetten jók az ehhez választott zenék, amelyek tovább erősítik a hangulatot. Az igazi átütő erőt azonban a főszereplő kiváló játéka hozza meg, számomra érthetetlen, hogy a mainstream filmgyártásnak azóta sem sikerült Preley Chweneyagae-t felfedezni.

Elsősorban technikai téren felfedezhetőek még hiányosságok, illetve a történet alakítása sem mutatja feltétlenül az elvárható határozottságot, de alapvetően elmondható, hogy egy remek karakterdrámáról beszélünk, amely nem nélkülözi a fordulatokat és az érzelmes pillanatokat sem, ugyanakkor egy percig sem tűnik hatásvadásznak vagy giccsesnek. Kifejezetten mellőzi bizonyos dolgok szájba rágását, és hagy teret a gondolkodásnak, úgyhogy igazán csak a játékidő végével fog pár dolog összeállni.

Egy-két apróságot leszámítva nehéz hibát találni benne, igazi mesterműről beszélhetünk. És ismét nem hagyom ki a lehetőséget, hogy felhívjam rá a figyelmet, hogy egy minimális költségvetésű, független produkció tudta ezt elérni, amely ráadásul nem is az USA-ban született meg.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr574992507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása