The Expendables 2 - A feláldozhatók 2 (2012)
2012. november 22. írta: FroG

The Expendables 2 - A feláldozhatók 2 (2012)

http://thecrat.com/wp-content/uploads/2012/08/the-expendables-jean-clause-van-damme.jpgMint már a Lockout kritikámnál említettem, nagyon szeretem a 80-as - 90-es évek akcióorgiáit, amelyekben nem épp a forgatókönyv frappásságán, vagy a szereplők naturális ábrázolásán volt a hangsúly. Mint minden hozzám hasonló ember, én is éltem - haltam Sylvester Stallone 2010-ben vászonra varázsolt Feláldozhatóiért, elsősorban a film által adott felhőtlen szórakozás- és a fantasztikus szereplőfelhozatal miatt. Így hát tűkön ülve vártam a második felvonást, amelyre ügyes-bajos dolgaim miatt nem tudtam moziba eljutni, de a dvd megjelenésével pótoltam. Lássuk hogy sikerült.

Barneyt (Sly) és csapatát egy repülőgép roncs széfjében tárolt számítógép megszerzésével bízza meg Mr. Church (Bruce Willis) , akinek főhőseink az első rész balul elsült üzlete óta tartoznak egyel. Azonban az adattároló megszerzése korántsem megy zökkenőmentesen; a kis zsoltoscsapatot megtámadja egy Vilian nevű (JCVD) illető, aki magáénak akarja tudni a gépen tárolt bányatérképet, hogy az ott tárolt plutóniummal kereskedjen.

http://www.expendablespremiere.com/uploads/4/2/6/4/4264382/4364961_orig.jpgA film előszelei közül a legfontosabb az volt, hogy Sly Simont West rendezőnek adta át a direktori széket, így az első rész kissé gyenge dirigálása után itt már biztosabb történetvezetést várhatott a nagyérdemű. Ennek ellenére a film mégsem lett akkora durranás, mint előzetesen gondolni lehetett ; sőt, számomra egy kisebb csalódással szolgált. A legnagyobb hiba mindenképpen az, hogy túlzottan sokat akartak markolni a készítők, átlépték a humorizálás és az önreflekció egészséges mértékét, a film ennek következményében egy-két elemet tekintve igen erőltetettre sikerült.

Mielőtt félreértenétek, nem arról van szó hogy nem szórakoztató a Feláldozhatók második felvonása, csak a kikacsintások és a szereplők előző filmjeire tett utalások jócskán túlzásba estek, ebből adódóan a film tónusa inkább bohókás, mint komolyan vehető. Ez nem is lenne túl nagy baj, az elődnél is működött ez a koncepció, csak néhány jelenetnél mégis inkább a komolykodás volt a cél, ami az előzetesen leírtak miatt nem állt túl jól a produkciónak.

Ennek ellenére a végkép mégis inkább pozitív, mint negatív, a sztárok és az "őrült" karaktereik ugyanis simán elviszik a hátukon a produkciót, és minden göröngyös akadályt könnyű szerrel ugranak át, ezzel sikeresen palástolva a film előzőleg felvázolt hibáját. Ami különösen tetszett, hogy az előbb említett érzelgősebb jeleneten kívül most már sokkal inkább az akcióra fókuszálnak a dolgok, nem kapjuk meg újra Statham családi drámáját, sőt, ennek "lezárására" egy igencsak humoros egysorost alkalmaztak Sly-ék. A már előbb említett akciók ismét rendben vannak, de néhány helyen zavaró volt a bele erőltetett cgi, sok robbanás, a véreffektek és egy helikopter lezuhanása is számítógépes technológiával volt megoldva, kissé felemás végeredménnyel.

http://img2-2.timeinc.net/ew/i/2012/08/06/chuck-norris.jpgA legnagyobb pozitívumot számomra az a Jean-Claude Van Damme jelentette, aki ritkán látható élvezettel játszotta el a teljhatalmú kiskakast, aki mindent megtesz hogy kibővítse a saját szemétdombját és vagyonát, a karaktere pedig nem csak tökös, de rendkívül stílusos és velőtrázóan hidegvérű is, ezzel végre átlépték az első rész legnagyobb negatívumának számító főgonosz problémát.

A Feláldozhatók 2 közel sem rossz film, tömény másfél óra ólomzápor és tesztoszteronbomba, azonban én egy kicsit többet vártam volna ennél a koncepciónál, néhány poén ugyanis kissé fárasztóan hatott, bár Chuck Norris cameoja eszméletlenül eltalált volt. Ajánlom minden akciónézőnek, meg azoknak is, akik a Schwarzi-Sly-JCVD kemény mag filmjein edződtek, ők biztosan imádni fogják.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr964919687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.11.22. 15:28:44

én az ő filmjeiken edződtem és 9/10-et meg is érdemelt a film. Egyetlen hibát tudok csak megemlíteni és az a CGI. Ritka silány minőséget képviseltek... manapság ez már nem megengedett, hacsak nem Mega Shark vs Giant Octopus a film címe.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.23. 08:37:18

Vastagon JCVD volt a legjobb az egész filmben.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.11.28. 09:17:18

Én nem az ő filmjeiken edződtem, mégis 2x néztem meg moziban és mindkét alkalommal imádtam, 8/10-et nekem simán megér.
süti beállítások módosítása