Hannibal Lecter napok : A bárányok hallgatnak (1991)
2012. október 09. írta: FroG

Hannibal Lecter napok : A bárányok hallgatnak (1991)

http://worldsstrongestlibrarian.com/wp-content/uploads/2011/05/hannibal-lecter.jpgA bárányok hallgatnak korunk egyik leghíresebb és legelismertebb pszichothrillere, amely már megjelenésekor nagy port kavart, erről árulkodik az 5 bezsebelt Oscar-díj. Azonban ekkor talán senki sem számított arra, hogy a mai napig ilyen töretlen sikernek örvendhet, és a kritikusok majd úton-útfélen ezzel definiálják a thriller fogalmát.

Clarice Starling (Jodie Foster) ugyan még nem végezte el nyomozói tanulmányait,  főnöke látszólag lehetetlen feladattal bízza meg: tanulmányoznia kell Dr. Hannibal Lecktert (Sir Anthony Hopkins) , aki a világ legveszedelmesebb sorozatgyilkosa, ennek ellenére brilliáns elme is. A helyzet bonyolultsága azonban tovább fokozódik, mikor kiderül Starling valódi feladata; meg kell győznie a kannibál doktort arról, hogy vázolja fel a Buffalo Bill (Ted Levin) nevű mániákus jellemét.

A Bárányok hallgatnak töretlen sikere korántsem érdemtelen, a film ugyanis mai szemmel nézve is rendkívül jól összerakott, a forgatókönyv zseniálisan felvázolt, a csavarok pedig rendkívül jól tálaltak. A siker egyik legnagyobb kulcsa az, hogy jóval többet kapunk, mint egy átlagos nyomozós-thriller. Leckter karakteréből adódóan ugyanis komoly pszichológiai fejtörők is várnak ránk, valamint jókora lélek-tanulmányi magot is kapunk a doktor és Starling kapcsolatából adódóan.

A film másik hatalmas piros pontja a cselekmény fokozatossága. Szerencsére a történet íve rendkívül jól van megalkotva, folyamatosan tisztul ki előttünk a kép a tettest- , és a hozzávezető utat illetően. Ez a fokozatosság a szereplők lelki világára is igaz, Clarice ugyanis látszólag ártatlan lányból változik át vaslogikájú , hidegvérű nyomozóvá, akinek a dolgok sűrűjében kell felnőnie a feladathoz. Ez a karakterfejlődés pedig megalapozza a film alapvető feszültségét, hisz valóban lesz kiért izgulnunk, ez pedig legfőképp Jodie Foster emberközeli játékával ér igazán valamit.

Két fő gonoszunk is rendkívül jól megírt és megalkotott. Buffalo Bill karaktere nem túl összetett, ellenben érezni rajta a nyers törekvést, amely nem ismer kegyelmet a következő áldozat iránt. Ted Levin nagyszerűen hozza a szerepet, főleg a mimikája nagyszerű, tényleg őrültnek tűnik. Sir Anthony Hopkins is tökéletes játékot produkál, és elképesztő tekintetével a nézőbe fagyasztja a szart is. Maga a doktor karaktere pedig a film egyik legrémítőbb pontja: a világ legveszélyesebb sorozatgyilkosa ugyanis korántsem egy nyáladzó idióta, hanem nagyszerű elméjű, kifinomult ízlésű , felső-középosztálybeli zseni, akinek valóban nem lenne semmi oka a gyilkolászásra.

A bárányok hallgatnak korunk legjobb thrillere, mert minden megvan benne, ami egy ilyen műfajú filmhez elengedhetetlen: nagyszerű karakterek, érdekfeszítő történet, és nagyszerű főgonosz(ok). Azt hiszem mindenkinek kötelező néznivaló, de a vértől irtózók azért néhányszor eltakarják majd a szemüket.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr544820617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fausto. 2012.10.09. 00:09:12

Nálam csak azért 9,5, mert a tizes fenn van tartva a három top kedvencnek.

Soha nem felejtem el, amikor először láttam, hosszú évekkel ezelőtt. Zseniális film, minden porciójában.

Ami még nagyot dob, hogy Demme következetesen áthágja a filmezés egyik legfontosabb szabályát, miszerint a szereplőknek TILOS a kamerába nézni. A rendező többi filmjénél ez annyira nem működik jól (pl. a Philadelphiában kifejezetten irritáló), de a Bárányok párbeszédes jeleneteiben tökéletesen megteremti azt a hangulatot, ami belefagyasztja a nézőt a székbe.

Hatalmas film, lehet újrázom a közeljövőben.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.09. 08:30:47

a legjobb hannibal film vitathatatlanul.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.10.09. 20:03:15

Én vagyok az egyetlen, akit Hopkins az első jelenetében valamiért borzasztóan Michael Fassbenderre emlékeztette?

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.09. 21:20:56

@danialves: Így, ahogy mondod, kicsit valóban hasonlít a mimikájuk.
süti beállítások módosítása