Felkavar a szél / The Wind That Shakes the Barley (2006)
2012. május 16. írta: danialves

Felkavar a szél / The Wind That Shakes the Barley (2006)

http://kriszta-angel.hupont.hu/felhasznalok_uj/3/5/35096/kepfeltoltes/felkavar_a_szel.jpg Ken Loach alkotása, amely 2006-ban az Arany Pálmát is megnyerte, az ír polgárháborút mutatja be két testvér konfliktusán keresztül.

Damien (Cillian Murphy) London-ba készül, hogy ott orvosként dolgozzon, amit barátai és ismerősei számára felér egy árulással. Azonban az angol hadsereg kegyetlenkedéseinek hatására meggondolja magát, és beáll a fegyveres felkelés soraiba. Hamar kiderül viszont, hogy az emberek nagy részének a lázadás fő motivációja nem a nemzetiségi ellentétek, hanem a Marx által megálmodott osztályharc.

 Sajnos sok más film mellett ez a mű is beleesik a történelmi filmek azon hibájába, hogy egyszerre akarja krónikai pontossággal  megörökíteni az eseményeket, de ugyanakkor egy karakter önálló történetét is elmesélni. Azonban se egyik, se másik nem sikerül maradéktalanul. Damien gyakorlatilag a film 15. percére már meg is gondolta magát, és számomra érthetetlen módon lesz a jobb megélhetésért Angliába utazó orvosból elvhű, végsőkig kitartó forradalmár. A forgatókönyv pedig erősen csapong. Egyszer még egy akciójelenetbe hajló tűzpárbajt látunk, aztán meg egyszer csak már a vagyon újraelosztásáról vitatkoznak a szereplők egy bírósági ítélet kapcsán, ráadásul a karakterek felét még mindig nem tudtam megkülönbözteti a játékidő végére, pedig az egyikük addigra hangsúlyosabb szerepet is kapott.

http://static.est.hu/kepek/80/galeria/80177_galeria_felkavar_a_szel7.jpgAz alkotás tehát se egyik, se másik céljának nem tudja alárendelni magát, így egy egységes koncepció helyett inkább életképszerű jelenteket kapunk a háború összes fázisából. Ennek ellenére viszont a film gondolati világa és mondanivalója nagyon a helyén van, még ha a fenti hibákból kiindulva nem is tudja hatásosan átadni azt. Valamint a naturalisztikus ábrázolásmód (itt most ne vérben tocsogó jelentekre tessék gondolni) is ad egyfajta különlegességet az egésznek. A forgatókönyv hibáitól eltekintve viszont alapvetően minden rendben van. A rendezés, a színészi alakítások, a zene mind rendben vannak, bár kiemelkedőnek egyiket sem nevezném.

Lezárásképpen mindenképpen leszögezem, a Felkavar a szél nem rossz film alapvetően, de egy valódi elképzelésekkel rendelkező forgatókönyvíró sokat segíthetett volna azon, hogy egy sokkal élvezetesebb filmélményt nyújtson.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr954520537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása