Könyvkritika: Tim Marshall: A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére (2022)
2022. augusztus 26. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Tim Marshall: A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére (2022)

Hasznos történelem és földrajz óra

a_foldrajz_hatalma.jpg

Hasznos történelem és földrajz óra. Ezt nyújtja számunka Tim Marshall könyve. Nagy segítséget nyújt abban, hogy átlássuk bonyolult világunk egy szeletét, és meggyőződjünk arról, hogy minden mindennel összefügg. Döbbenetes élmény szembesülni azzal, hogy egyrészt meg kell ismerni egy ország múltját ahhoz, hogy megértsük, milyen döntéseket hoz a jelenben, másrészt pedig azzal, hogy tényleg mennyit számít a földrajz, a geopolitika a világ folyásában. Nagyon érdekes látni, milyen szempontokat kell figyelembe vennie például Ausztráliának, ahhoz, hogy a saját stratégiáját kialakítsa, hogy milyen hatalmi fenyegetésekkel kell szembenézni és hogyan kell egyensúlyoznia ezek között ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a maga számára az adott szituációból. Tíz térkép segítségével barangolhatunk világunk legkülönbözőbb tájain és döbbenhetünk rá arra, hogy egyszerre milyen kicsi és nagy is a hely, ahol élünk. A hozzám hasonló történelemrajongók számára igazi élmény megismerni például Etiópia történelmét, amely finoman szólva sem közismert, de még a Brit Birodalom történetében is akadnak olyan momentumok, amelyek az újdonság erejével tudnak hatni, vagyis mindenkinek érdemes időt szánnia arra, hogy elolvassa ezt a figyelemre méltó könyvet. Mert egyáltalán nem száraz történelmi tablót kapunk, hanem inkább segítséget ahhoz, hogy megismerjük az összefüggéseket, és belelássunk a nagypolitika boszorkánykonyhájába. Mert nem vonhatunk vállat például a Száhel-övezet eseményei felett, hiszen az ott történtek idővel át fognak gyűrűzni Európába is, ezért célszerű képben lenni az ottani helyzettel. A könyv legnagyobb erénye, hogy teljesen közérthetően mutatja be a történelmi, politikai és földrajzi tényeket, és vezet rá bennünket arra, hogy a hírek mögé lássunk, és felvázolja a jövőbeni lehetséges irányokat is.

Azt gondoljuk, hogy mindent tudnunk Nagy-Britanniáról, pedig ez egyáltalán nincs így. A múltját jól ismerjük (azért lehet még meglepetéseket okozni nekünk), azonban mi lesz a szigetországgal a Brexit után? Ausztrália hogyan lett fegyenckolóniából meghatározó helyi hatalom? Mi az a Száhel-övezet, és miért fontos tudnunk róla? Megannyi érdekes kérdés, amelyre most megkapjuk a válaszokat...

Mialatt éljük a kis életünket, óriási mennyiségben zuhannak ránk a hírek, sokszor csak kapkodjuk a fejünket, miközben megpróbáljuk követni az eseményeket. A sok kis információmorzsából azonban nehezen áll össze egy egységes egész kép, ezért nagyon hasznos forgatni ezt a könyvet, mivel óriási segítséget nyújt ahhoz, hogy értelmezni tudjuk világunkat, vagy legalábbis azt a részét, amellyel jelenleg foglalkozik a szerző. Nagyon széles a spektruma a témáknak, hiszen Ausztráliától egészen a világűrig terjed a skála. Igen, a  világűr is fontos, sőt, hosszú távon valószínűleg ez lesz a legfontosabb, hiszen már ma is elkezdődött egy űrverseny, amelynek rengeteg olyan aspektusa van, amelyet érdemes végiggondolni a szerző segítségével. Igazából sok új ismeretre nem teszünk szert a könyv olvasása közben - bár például Etiópia történelme tényleg nem közismert - , annál inkább rááll a szemünk arra, hogy meglássuk az összefüggéseket, hogy oda tudjunk figyelni a valóban fontos dolgokra. Mindezt rendkívül közönségbarát módon prezentálja számunkra a szerző, élmény olvasni ezt a könyvet. Az egyetlen problémám nekem az vele, hogy eléggé eklektikus, nincs közvetlen összefüggés a témák között, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Érdekes a földrajz szempontjából megközelíteni a történelmet, főként azért, mert nem ezt szoktuk meg. Itt nincsenek évszámhegyek, nagy csataleírások, kezelhetetlen mennyiségű történelmi személyiség, annál több magyarázat a nagypolitikai összefüggésekre. Miközben megismerjük az országok történelmét, arról is tudomást szerzünk, hogy ezen időszak alatt milyen szerepet játszottak a világban, hol tartanak most és mi várható a jövőben. A szerző nem jós, nincsenek óriási váteszi látomásai, inkább azt mutatja be nekünk, hogy a jelenlegi helyzeteknek a világpolitikai összefüggések ismeretében milyen kifutása lehet, józan leírást kapunk, nem film forgatókönyveket.  A 2021-es évvel bezárólag íródott meg ez a könyv, nyilván volt olyan esemény, amelyet nem láthatott előre a szerző, ennek ellenére mégis tökéletesen naprakész információkkal rendelkezhetünk neki köszönhetően sok országra vonatkozóan. A napi hírfolyammal küzdve valódi felüdülést tud nyújtani ez az alapos, mindenre kiterjedő elemzéseket tartalmazó alkotás.

Az én abszolút kedvencem a világűr volt, hiszen itt tényleg alapvetően a jövőről beszél a szerző, döbbenetes, hogy már most hol tart az űrverseny és mi várható a meglepően közeli években. Ez persze csak feltevés, mégis élmény eljátszani a gondolattal, hogyan fogjuk elérni a Marsot, miként jutunk el addig, hogy közlekedni tudjuk bolygók és akár galaxisok között, a sci-fik világa lassan, de biztosan valósággá válik, még ha várhatóan nem is a mi életünkben. Összefoglalva ez egy nagyon érdekes könyv, tele izgalmas leírásokkal és rengeteg olyan ismerettel, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk annak érdekében, hogy értelmezni tudjuk világunkat, vagy legalábbis annak egy szeletét. Tim Marsall remekül ír, mindvégig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését, a témák érdekesek, mindenkinek érdemes elolvasni ezt a könyvet, akit egy kicsit is érdekel az őt körülvevő világ.

9/10

A könyvet a Park Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4317914857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása