Jumanji (1995)
2016. szeptember 12. írta: danialves

Jumanji (1995)

jumanji.jpgHa a Jurassic Parkot számítjuk a kortárs blockbuster egyik előfutárának, a Jumanjit sem hagyhatjuk ki annak fejlődéséből: itt egy ugyanolyan lenyűgöző technológiával, azonban annak attraktív funkcióját teljes mértékig kihasználva, a történetmeséléssel alig törődve létrehozott szuperprodukcióról beszélhetünk. Johnston megmutatta, hogy egy kellően lenyűgöző és stílusos látványmozi mögé még annyi koncepciót sem kell rakni, mint Emmerich egy évvel későbbi romboláspornójába, ezzel pedig elefántcsordaként taposta ki az utat korunk hasonló fókusz mentén megvalósuló darabjai számára. Igaz, ettől a Jumanji még legkevésbé sem rossz, sőt, a maga egyszerű eszközeivel tulajdonképpen még szórakoztató film is.

A Jumanji (mint rengeteg más könyvadaptáció) leglényegesebb vonása a tetszetősen kidolgozott alapötlet: a társasjáték főszerepe nemcsak egy izgalmas kiindulópontot ad a történetnek, de egyben felállít egy olyan keretrendszert is, amelyek között biztonsággal mozoghat szereplő, néző és forgatókönyvíró egyaránt. A játékszabályok ismertetése után rögtön világos, mit és mit nem tehetnek meg az alkotók, ezzel pedig nemcsak a logikai bukfenceket könnyű elkerülni, de a nézőnek is viszonylag kevés erőfeszítésbe kerül, hogy kövesse az események logikáját. A forgatókönyv építkezésére azonban alapvetően nem az átgondoltság a jellemző: ugyan a keret megvan, ezen belül azonban nagyon kevés olyan motívumot dolgoznak ki, amely szerkezetet adna az eseménysornak, amelyet többnyire a különböző állatok és katasztrófák megjelenése (illetve a társasjáték állandó elhagyása) mozgat.

jumanji2.jpgKülönösen az utolsó harmadban lesz ez látványos, amikor már ténylegesen a Jumanji végigjátszása motiválja szereplőinket, ezzel egy tökéletes deus ex machina-generátorrá változtatva a játékot az írók számára. Igaz, addig más figurák (például Carl, a rendőr, vagy az antagonista, akinek motivációit még a maguk a szereplők sem értik) töltik be ugyanezt a szerepet. Természetesen a gyermeki nézőpontból valószínűleg kevésbé feltűnő ez az alkotói lustaság, és sokkal jobban működik is a film vidámparki jellege, amely erősen hajaz a stúdiók élményparkjaiban előszeretettel használt mozgóképes látványosságokra. És ne feledjük, 1995-ben a CGI borzasztóan gyerekcipőben jár még, ugyanakkor Joe Johnston igencsak ambiciózus mutatványokhoz vette elő a technológiát. Viszont az élő állatok megjelenítése és interakciója környezetükkel meglepően hitelesen sikerült, és még mai szemmel sem feltétlenül könnyű kiszúrni a trükköket.

És alapvetően a Jumanjit érdemes is egy erősen felső korhatáros produkcióként kezelni, amely ötleteivel, könnyű felfoghatóságával és bazári látványosságaival kiválóan kielégíti a fiatalabbakat, a komplexebb élményre vágyó felnőtt közönségnek viszont már nagyobb eséllyel okoz csalódást. De ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ne értékelhetnénk szórakoztató és bájos pillanatait.

7/10

A Jumanji teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2511689621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.09.12. 17:15:47

A Jumanji erényeit leginkább a Zatura című borzalom megtekintése után lehet értékelni.

Attila Racz 2016.09.12. 21:25:02

Nem mondjatok komolyan, h elkezdtek fikazni egy olyan kiraly filmet mint a Jumanji? Ez most komoly?

"a komplexebb élményre vágyó felnőtt közönségnek viszont már nagyobb eséllyel okoz csalódást"

Ez most vicc akar lenni? Egy mese ami tokeletesen hozta a csaladi kalandfilmet, amiben gyermek es felnott egyutt izgulhatott a szereplokert, ami valoban volt egyszerre vicces, ijeszto, kalandos, de megis 0-100 eves korig barkinek szorakoztato, egy felnott nem talalja meg benne a szamitasait? Ja ertem, ha valaki komplex igenyekkel rendelkezik, akkor annak a Haboru es beke, vagy valamelyik Shakespeare-i mu lehet csak alternativa?

A mai szuperhosos Disney biz-basz-t meg megertem, h mindenki fikazza (en is), mert valoban ertektelen marhasag mindegyik, ahol semmi mas nem tortenik, csak egy csomo elpusztithatatlan izomagy es par lufimellu csaj utik egymast, kozben vicceskednek es a nap vegen mindenki haver, de egy ilyen klassz filmet lehuzni, h a komplexebb igenyekkel rendelkezo felnotteknek csalodast okozna, sztem hatalmas bosszmeseg es ugy erzem, h egy snob ember takolmanya a cikk, aki csakazert is lehuzza azt ami egy generacionak a gyerekkori filmje.

Akkor adok egy kis municiot:

Tom es Jerry
Hupikek Torpikek
Oroszlankiraly
Aladdin

Ird meg mennyire sekelyesek es uresek.

Bobby Newmark 2016.09.12. 22:27:37

@Attila Racz: Hát ízlések és ficamok... én nem hiszem, hogy életemben még egyszer látni akarnám.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.12. 22:53:17

@Attila Racz: Én esküszöm, szeretem a Modorost, de annyira nem, hogy itt nyissuk újra...

borosnyuszi 2016.09.14. 19:53:47

Jumanji tisztességes munka, személy szerint én szeretem egy könnyű vasárnap délutàni matiné. A kornak megfelelő látványos CGI-vel. Az alapötlet, hogy megelevenedik egy társasjáték hátborzongatóan jó, kicsit félve nyúltam a Gazdálkodj okosan után miután megnéztem. Ebben a tekintettben elérte a célját, bár nekem is volt hiányérzetem, több is volt ebben a filmben. A kritika valamiért mellőzzi a színészi alakítások boncolgatását pedig lenne mitt mondani. Robin Williams hozta a kötelezőt mégis azt gondolom ezúttal alulmaradt a gyerekszereplőkkel szemben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.14. 20:20:52

@borosnyuszi: Igen, van abban valami, hogy Williams nem igazán adta vissza a dzsungelben edződött vadembert, egy kedves, joviális nagybácsinak tök jó, de ez a szerep tényleg nem passzolt hozzá.
süti beállítások módosítása