Mark 13 / Hardware (1990)
2015. június 03. írta: danialves

Mark 13 / Hardware (1990)

hardware.pngLegutóbb a The Blood of Heroes-nál hagytam el a zseniális, ámde erősen kezdetleges megoldásokkal operáló 90-es évekbeli sci-fik fonalát, hogy most ezzel a darabbal vegyem fel. Amely talán nem annyira B-filmes, sőt, még egyfajta kultstátuszra is számot tarthat, azonban a Hardware ettől még pont ugyanolyan izgalmasan sajátos, ugyanakkor megmosolyogtatóan ügyetlen mű.

Egy titokzatos gyűjtögető egy droid maradványaira talál a radioaktív sivatagban, amelyet a katona Moses-nek (Dylan McDermott) ad el. Moses ugyanis úgy gondolja, ez egy remek ajándék lehet barátnőjének, Jillnek (Stacey Travis), aki fémhulladékokból gyárt szobrokat a sivár disztópikus környezetben élő gazdagoknak. Azonban az egyikük sem sejti, hogy valójában egy leselejtezett harci robotot hoztak haza, amely ráadásul egyáltalán nem annyira halott, mint azt ők gondolják.

hardware_10_aka_m_a_r_k_13.jpgVannak filmek amelyeken tökéletesen látszik, hogy minden technikai kezdetlegességük ellenrée nem csak összegányolták őket, és a Hardware egy ezek közül. Ebben a filmben minden tárgynak, személynek, sőt, párbeszédnek külön története van, ahelyett, hogy Richard Stanley összedobált volna néhány jól kinéző panelt. A film legérdekesebb vonása pedig éppen abban rejtezik, hogy soha nem lehet eldönteni, egyes momentumai végül mennyit hordoznak magukban. Mert helyenként úgy tűnik, hogy egy zseniálisan megkomponált mese szeretne lenni a végnapjait élő, és saját maga ellen forduló emberiségről, és a makacsul az értéktelenségben hívő tagjairól. De ez a koncepció valahogy soha nem akar összeállni, amikor pedig a már-már öncélúan elmebeteg B-horror elemek keztek dominálni, minden további nélkül elhittem, hogy a Hardware nem akar több lenni egy helyenként nagyon is öncélú bűnös élvezetnél.

Ugyanakkor akármilyen értelmet hozzunk ki a produkciónak (akár azt is, hogy nincs neki), a lagymatag felvezetés és a kissé rossz ütemben adagolt feszültség ellenére is tulajdonképpen működnek látottak. Még a legzsigeribb szinten is lenyűgöző, amilyen stílusosan Stanley bevezet egyes fordulatokat, karaktereket, vagy éppen ahogy félszavakból a világot mutatja be. Az alkotás minden képkockája olyan vizualitással és eredetiséggel van megáldva, hogy lépten-nyomon arra vágytam, bárcsak többet kapnék belőle.

Paradox módon azonban nem gondolom a Hardware-t ettől még kifejezetten jónak, kétarcúsága, helyenként komikusan kisszerű vonásai ebben megakadályoznak, mégis magán hordozza egy kultikus mű jellemzőit. És ha nem is mestermű, az mindenképpen pozitívum, hogy legalább a sorba nem állt be.

7/10

A Mark 13 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr517513682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgecrusher 2015.06.04. 19:30:38

És: van benne Ministry! :) (Ministry - Stigmata)
süti beállítások módosítása