Amerikai szépség / American Beauty (1999)
2015. április 29. írta: danialves

Amerikai szépség / American Beauty (1999)

american-beauty-original.jpgHa azt állítom, hogy az ezredforduló volt a mainstream filmezés csúcspontja, akkor azt többek között olyan alkotások miatt teszem, mint az Amerikai szépség. Az ehhez hasonló bátor, szókimondó, ötletes és kifejezetten súlyos alkotások azóta is többnyire utolérhetetlenek maradtak, annyira, hogy még 2015-ből is nagyon szívesen nyúlunk vissza 1999 és 2000 filmterméséhez. Úgyhogy íme az én miértem!

Lester Burnham (Kevin Spacey) egy megtört, kiüresedett életű kertvárosi családapa, akinek boldogtalansága családjára is kivetül: felesége, Carolyn (Annette Benning) a látszat ellenére sikertelen ingatlanügynök, lánya, Jane (Thora Birch) pedig tinédzserként saját maga elfogadásával nem tud megküzdeni. Azonban amikor belép az életükbe Jane szexi barátnője (Mena Suvari), valamint a frissen a szomszédba költözött, furcsa szokásokkal rendelkező srác (Wes Bentley), mintha lehetőség nyílna mindegyikük számára, hogy levetkőzzék a mindennapi élet képmutatását és a beletörődést boldogtalanságukba.

american-beauty.jpgAlan Ball forgatókönyvét jellemzően csak a világ egyik legjobb szkriptjeként szokták emlegetni, és nehéz lenne kritikát megfogalmazni vele kapcsolatban. A mű már az első mondataival ("és egy éven belül meg fogok halni") beránt, és a továbbiakban egyre jobban sziporkázik szövegeivel, karakterei pedig mindenféle mesterkéltségtől mentesen stílusosak és jellegzetesek. De ami igazán lenyűgöző az Amerikai szépségben, hogy ezt a rengeteg szereplőt és történetszálat úgy fűzi egybe, hogy a témát más-más oldalról megvilágítva, de mégis szimbiózisban és egymást erősítve léteznek egymás mellett.

Éppen ez teszi kortalanná, valamint életkortól és nemtől függetlenül is élvezhetővé a produkciót, hiszen mindenki számára tartogat releváns üzenetet, ráadásul ez az üzenet talán nem is annyira különböző, mint gondolnánk. Hozzáteszem, nem mindig egyértelmű, hogy mélyebben is mögé kell-e látnunk annak, amit Ball végül egyre inkább a szatírák jelképes, de valójában abszolút didaktikus történetmesélésével tesz egyértelművé, azonban akárhogy is állunk az utolsó fél órához, mindenképpen ad valami értékes muníciót a film. Azt viszont nem állíthatom, hogy a színészek mindegyike képes ezt a kettősséget megvalósítani, sokan csak szereplőik karikírozott vonásait képesek megragadni (igaz, pl. Mena Suvari ezt zseniálisan teszi) és igazán csak Spacey és Cooper performanszát éreztem igazán teljesnek.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartom, hogy ez az egyszerűsítés szándékos összhangban a szatirikus tónussal, mint ahogy Sam Mendes is a karakterek környezetének szürkeségét próbálta megragadni a képi világon keresztül, ettől függetlenül utóbbi kapcsán azon nem tudok túllépni, hogy vizuálisan túlságosan is fantáziátlan a film. Úgy érzem, a rendező nem tudott megbirkózni a kihívással, hogy egy jórészt párbeszédekből álló művet képileg is megkapóvá tegyen, ami általánosságban hajlamos kissé lapossá tenni az élményt.

De ha maradéktalanul nem is lehetek elégedett, mégis a kedvenceim között kell emlegetnem az Amerikai szépséget. Elsősorban azért, mert képes egy komplex mondanivalót stílusosan megfogalmazni, de azért is, mert emögött, igen komoly írói bravúrok és szerkesztettség állnak. Ennyi pedig már bőven elég ahhoz, hogy a filmművészet egyik meghatározó és mai napig érvényes darabjaként beszélhessünk róla.

9/10

Az Amerikai szépség teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr337406334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2015.04.29. 09:33:42

Look at me. Jerking off under the shower. This will be my high point of the day. Its all downhill from here... Nehéz egy ilyen mondat után egy tingli tangli komédiát elképzelni :).

K.Leslee 2015.04.29. 19:08:01

Nem gondoltam volna hogy tetszik neked ez a film. Ha a Little Miss Sunshine szerinted alszent es felszines akkor ez nem tudom micsoda. De mindegy En mar teljesen feladom:-). Mindezek ellenere nekem is ez volt az egyik kedvenc filmem sokaig. Mara mar csak egy-ket jelenetet nezem meg neha.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.29. 23:40:19

@K.Leslee: Ebben a filmben mi lenne álszent és felszínes? :D

K.Leslee 2015.04.30. 01:16:07

@danialves: jol van, na, mittudomen mar hogy mit irtal arrol a filmrol:-).
Ezzel a filmmel csak az a baj hogy intelligensebb akar lenni onmaganal mikozben jelentosen leredukalja a sztorit meg az erzelmet ugy hogy egy amoba is megertse. Elvarja hogy csettintsunk mert Kevin Spacey ugy hagyja ott a ceget h megfenyegeti a fonokot aki ezert add neki egy rakas penzt. Mert igy mukodnek a dolgok valojaban. Erdekes h ettol meg mukodik a film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.30. 01:45:40

@K.Leslee: Ugye tudod, hogy megint olyat írtál, ami konkrétan szerepel a kritikámban? :)

Persze, működik, mert attól, hogy szájbarágós és le van egyszerűsítve, valójában nagyon sok mindent magukban hordozhatnak ezek a jelképes jelenetek, ha nekiállsz gondolkodni rajtuk.

SarahConnor 2015.04.30. 09:40:14

Nincs kedvenc zeném, együttesem, színészem, vagy színésznőm, de az Amerikai szépség A kedvenc filmem. Pont. Minden tökéletes benne, és időtlen az egész.

K.Leslee 2015.04.30. 11:48:06

@danialves: ugyanez igaz a Little Miss Sunshinera is:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.30. 11:52:00

@K.Leslee: De Little Miss Sunshine a legkevésbé sem szatíra, ott halálosan komolyan gondolják azokat a szövegeket, amiket előadnak.

K.Leslee 2015.04.30. 12:12:48

@danialves: ne tevesszenek meg a poenos jelenetek, mert az Amerikai Szepsegben is komolyan gondolnak mindent,(peldaul a fenti peldam) a konyhabolcsessegekkel, narracioval meg lebego zacskokkal egyutt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.30. 15:41:11

@K.Leslee: Hát ne haragudj, de ezzel baromira nem értek egyet. Az Amerikai szépség egy szatíra, és ennek megfelelően kell értelmezni, mint ahogy a Birdmanhez sem úgy állsz hozzá, hogy "milyen hülyeség, nem is szoktak odamenni a színészek leugatni a kritikusokat..."
süti beállítások módosítása