Sorozat: Homeland - 4. évad
2014. december 25. írta: danialves

Sorozat: Homeland - 4. évad

homeland40101503rjpg-552d17_960w.jpg(A poszt csak az első 3 szezon eseményeire nézve spoileres.)

A 3. évad végével a sorozat döntő pillanatoz érkezett. Az írók gyakorlatilag lezárták a történetet, hogy tulajdonképpen teljesen tiszta lappal indítsanak, sok nézőnél viszont ez volt az a pont, ahol végleg magára hagyták a szériát. Ami, valljuk be, valamennyire indokolt is volt: az évad nehézkes, hol túlnyújtott, hol kapkodó történetszövése sokára talált csak magára, és idővel hiába hozott pár korrekt részt, nem tudta megidézni az első két szezon színvonalát. Ugyanakkor ami első látásra öngyilkos húzásnak tűnt az alkotók részéről, tulajdonképpen megmentette a sorozatot: az írók éltek a tiszta lappal kezdés lehetőségével és új életet leheltek a Homelandbe.

Carrie-t (Claire Danes) Kabulban helyezték el állomásfőnökként, ami azt jelenti, hogy időközben megszületett lányát otthon kell hagynia nővérére és apjára. Azonban amikor az egyik dróntámadás katasztrofálisan sikerül, a kabuli bázist felszámolják, és hazarendelik a személyzetet. Carrie nem hagyja ennyiben a dolgot, és elhatározza, utánajár annak, ki miatt sikerült félre a támadás, egyben pedig a hírhedt terroristavezért, Hásszán Hákkánit is kézre akarja keríteni.

Brody halála az előzetes sejtéseink ellenére valójában a lehető legjobb dolog volt, ami a sorozattal történhetett. Már a korábbi évadkritikáimban is pedzegettem, hogy a Homeland egy olyan alapfelállásból indult ki, amelyet már egy évadon keresztül is nagyon erőltetetten lehetett csak végigvinni, háromról már nem is beszélve. Most viszont az írók megadták maguknak a lehetőséget, hogy ezt az egyre izzadságszagúbb fő szálat elhagyva kényelmesen megadják azt az élményt, ami miatt ezt a sorozatot szeretjük. Egy remek kémthrillert, amelyet a hírszerzés erkölcsi dilemmái és a benne küzdő emberek drámái vesznek körbe. De elsősorban mégiscsak az előbbi dominált, hála annak, rendezők pedig egyre jobbak és jobbak lettek abban, hogy nagy horderejű események nélkül is feszültséggel és izgalommal teli eseményeket hozzanak létre.

homeland_407_0075_r.jpgNagyon jót tett az is, hogy ezzel a váltással elmaradt rengeteg felesleges mellékszál is. Értelemszerűen Brody családja volt a legfőbb áldozat, de Carrie vagy Saul magánéleti elemeinek vagy a CIA belső politikájának hátrahagyása is segített azon, hogy egy sokkal esszenciálisabb és fókuszáltabb darab legyen a Homeland-ből. A fentiek helyét pedig jellemzően olyan szereplők és történések foglalták el, akik mind sokkal szervesebben kapcsolódtak az évad fő vonalához. Többek között az ő bevezetésük miatt is az előző szezonhoz hasonlóan most is 4-5 epizód kell ahhoz, mire beindultak az események, de a hosszú felvezetés végül meghálátja magát, és az évad további szakasza indokolta ennek létjogosultságát, miközben a 11. résszel egy gyönyörű csúcspontra futtatta ki az addigiakat.

Ezek után viszont az évadzáró sokat tett azért, hogy rossz szájízzel várjam az 5. szezont. Ugyanis itt mintha az írógárda minden addig felépített munkáját le akarta volna nullázni, villámgyorsan és kissé izzadtságszagúan elvarrták az összes szálat, hogy az egy évvel ezelőttiekhez hasonlóan ismét nyugvópontra vigyék a sorozat történetét. Ezt eleve nem láttam indokoltnak, azonban mindezt egy eléggé légből kapott magánéleti drámával párba állítva láthattuk, pont egy olyannal, amelyek hiányától többek között jó volt ez az évad. Úgyhogy a befejezés pont attól a hittől fosztott meg minket, hogy a lendület ezen a 11 epizódon túl is ki fog tartani, és a Homeland hosszabb távon is tud építkezni az eddigiekből. 

Tehát ismét nyitva áll az a kérdés, hogy mihez kezdenek majd jövőre, de ha így folytatják, akkor részemről nincs kérdés, hogy újra magára talál majd az alkotás. Hiszen elsőre mindenki azt gondolta, Brody nélkül nincs értelme a sorozatnak, a 4. évad ugyanakkor pontosan azt mutatta meg, hogy most már csak Brody nélkül van értelme a Homeland-nek. És bár ettől nem jutott még elképesztő magasságokba a széria (az 1. évad szintjét semmiképpen nem haladta meg), egy nagyon fájdalmas átalakítást vezényeltek le a showrunnerök, miközben a korábbiakhoz képest még előre is tudtak lépni. Úgyhogy aki tavaly ilyenkor feladta, az bátran tegyen még egy próbát, a továbbiakról pedig majd 2015 decemberében értekezünk.

A Homeland teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr977008597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napocskin9 2014.12.25. 16:35:24

Szerintem éppenhogy nem varrták el a szálakat. Lásd: Saul és Dar Adal találkozója, Carrie látogatása az anyjánál, és legfőképpen Quinn küldetése mind-mind olyan dolog, amiből a következő évadban lehet építkezni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.25. 17:13:59

@napocskin9: Most felsoroltál 3 olyan dolgot, amit pont az utolsó részben indítottak csak el, éppen az említett elvarrt szálak helyén. ;)
Quinn azért ment küldetésre, mert hipp-hopp feladta Hákkáni megszállott üldözését és szépen hazaállított, annak ellenére, hogy az egész ISI őt kereste, Carrie is azért foglalkozhatott az anyjával, mert hirtelen őt sem érdekli már az egész, egyedül a Saul - Dar Adal vonalon észlelhető valami folytonosság (bár egyelőre az is inkább a videó eltüntetéséről szólt).

AldoWinnfield 2014.12.25. 20:11:58

Carrie és Quinn 'ki akarok szállni" döntésével nem volt baj, mindkettőnek megvolt az előzménye igazából ( a vereség, az apa halála, a kisgyerek / Quinn szerelme Carrie iránt, az állandó tépelődését többször is említették, illetve az, hogy miután Carrie megakadályozta Hákkáni halálát, már nem volt esélye elkapni a genyát) Az anyuka feltűnése hirtelen volt, de azért az első három évadban építettek rá annyit, volt róla szó annyiszor, hogy ne érezzem túl megalapozatlannak a behozatalát. Minden esetre ennél rosszabb soha se legyen a Homeland, mert 3.-11. rész között csodálatos volt az évad a többi részben meg csak simán jó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.25. 20:33:16

@AldoWinnfield: Hát Quinnt addig sem igazán zavarta, hogy mennyi esélye volt elkapni, pont azért volt nagyon durva pálfordulás, hogy hirtelen észhez tért a megszállottságából.

Amúgy meg pl. Danára is elég sokat épített az első 3 évad, de azért kicsit furcsának tűnt volna, ha ebben a részben feltűnik... :D
Lehet ezt magyarázni, de azért szerintem eléggé látványos törés volt a 12. rész és az előző 11 eseményei között, és szerintem egyáltalán nem volt szükségszerű, hogy így lenullázzák az addigiakat.

AldoWinnfield 2014.12.25. 20:46:15

@danialves: Quinnek kevés esély volt elkapni, de tudta, hogy még a városban van és így megtalálhatja. Az után, hogy elment a városból Hákkáni egyedül, támogatás nélkül esélye sem volt és ezt tudta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.25. 21:07:43

@AldoWinnfield: Quinn egyáltalán nem gondolkodott racionálisan, addig is egyedül, támogatás nélkül tette a dolgát, konkrétan ki is nyíratta volna magát, ha Carrie nincs ott. Az egész 11. epizód arról szólt, hogy milyen megszállottan, minden észérvet félredobva cselekszik. Ezt nézve nekem eléggé túlzó, hogy attól gondolta meg magát, hogy már kevesebb esélye volt megtalálni Hákkánit.
süti beállítások módosítása