Villámkritikák: Red State (2011), The Sacrament (2013)
2014. október 25. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: Red State (2011), The Sacrament (2013)

Valami különös véletlen folytán a közelmúltban két, a vallási szekták világával foglalkozó,  viszonylag újabb keletű horror(közeli) filmet tekintettem meg, mindkettőt egy-egy többé-kevésbé ismert és elismert rendezőtől. Különös véletlen továbbá az is, hogy jelen pillanatban mindkét alkotás ugyanazon a pontszámon (6,2) áll az imdb-n. Ennyi együttállás után egyszerűen MUSZÁJ volt egy poszton belül megemlékeznem a két műről.

Red State (2011)

Red State 1.pngAz Isten verje meg Kevin Smith-t! A Jay és Néma Bob-filmekkel befutott, sajátos humorú rendező készített egy filmet, ami olyan zavarba ejtő és megfoghatatlan, mint egy őrült vallási vezető hagymázas beszéde.

A Red State annak ellenére nem horrorfilm, hogy tartalmaz igen véres és sokkoló jeleneteket. Nem vígjáték, pedig kifacsart, gonosz humora van. Nem akciófilm, pedig ropognak benne azok a fegyverek rendesen. Ez bizony egy szerzői film, a kőkemény, nem könnyen megszerethető fajtából. Nincsenek benne igazi főszereplők, nincsenek benne hagyományos fordulatok, nincs katarzis. A karakterek, a történet, és a dramaturgia is en bloc alárendelődik a nagybetűs Mondanivalónak.

De mi is az a mondanivaló? Véleményem szerint úgy általában a mai világban tapasztalható értékválság. Ebben a moziban görbe tükröt kap a fiatalság, a vallás, a karhatalom, minden. Senki nem tudja, mi a helyes, mi az igaz út, még az is lehet, hogy a legőrültebb nézőpont a valós.

A fentiek ellenére én mégsem éreztem azt, hogy a Red State megváltoztatta volna a világnézetemet, vagy legalább kellőképpen elgondolkodtatott volna. Kevin Smith rendezése ezúttal egyszerűen nem tudott beszippantani a film világába. Ez az alkotás nem áll össze működő egésszé, megmarad a szerzői öncélúság eszközének, mivel hiányzik belőle az az összekötő anyag, ami miatt élvezetes lenne a megtekintése. Agyzsibbasztó mozi, de sajnos nem a jó értelemben. 6/10

The Sacrament (2013)

sacrement.jpgTi West a jelenkori horror nagy reménysége. Bár filmjei általában nem bírnak igazán formabontó történettel, olyan erős hangulatteremtő képességgel rendelkezik, amely szinte süt a vászonról. Ahogy Az ördög háza és A fogadósok is sajátos, igen megragadó atmoszférájú mozik voltak, úgy a valós eseményeket feldolgozó The Sacrament sem marad le mögöttük hangulat terén.

Az 1978-as jonestowni mészárlás inspirálta történet önmagában nem egy nagy szám, mint ahogy a found footage narratíva sem az. Mégis, Ti West képes ezen elemek felhasználásával egy feszültséggel teli, kifejezetten nyomasztó filmet letenni az asztalra, ami lassú tempója ellenére szinte rabul ejti nézője figyelmét - könnyedén veszi tehát azt az akadályt, amelynél Kevin Smith (lsd. fentebb) elbukott. West végtelenül szimpla eszközökkel dolgozik, de kiváló színészei (elsősorban a szektavezért alakító Gene Jones), ügyes nondiegetikus zenehasználata, a dokumentarista jelleghez való következetes ragaszkodása, valamint hanyagnak tűnő, de valójában pontosan megtervezett kamerakezelése segítségével valódi minőséget tud előállítani.

Ez a film azonban nem rendelkezik olyan nagyívű ambícióval és olyan globális jellegű mondanivalóval, mint a Red State. A The Sacrament hatásos és hihető módon szól a hitről, amely nem csupán erőt és menedéket adhat, de pusztító erő, "gyilkos vírus" is lehet, ami tömegeket vezethet a halálba. Az alkotás ennél többet viszont nemigen tesz (legalábbis értelmezési síkon), ezért a tőlem kapott pontszáma sem lehet kiemelkedően magas. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr496825091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Witwicky 2014.10.25. 12:57:10

A Red state-ről már hallottam,viszont valahogy nem hoz lázba,annál inkább Ti West filmje!Tudom,hogy nem egy húzónév(még),de valamiért a hangulatteremtés miatt,ahogy azt írtad is :) Ezt meg kell néznem!

S.Witwicky 2014.10.25. 12:59:52

Bocsi lemaradt a mondat vége:szóval a hangulatteremtés miatt fognak meg a filmjei. :)

Dr_utcai_arcos 2014.10.25. 15:08:12

@S.Witwicky: te inkább arra válaszolj, hogy tényleg megvolt Megan Fox a forgatási szünetben??

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.26. 07:54:31

@S.Witwicky: Ti Westet én is nagyon bírom, Lucky Mckee mellett ő a másik "fiatal" horror-favoritom mostanság.

K.Leslee 2014.10.26. 11:12:30

A The Sacrament nekem valahogy tetszett, ellenben a Red State-tel.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.26. 11:15:38

@K.Leslee: Ezúton is köszönöm - újfent - az ajánlást! ;)

K.Leslee 2014.10.26. 12:00:40

@Werewolfrulez: ja, hogy EN ajanlottam. Eskuszom hogy elfelejtettem:-)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.27. 07:33:54

@K.Leslee: Egy másik blog kommentrovatában ajánlottad, még egy-két hónappal ezelőtt :)

K.Leslee 2014.10.27. 23:49:34

@Werewolfrulez: mar emlekszem, ahol ajanlottad a The Den-t. Sajnos meg nem jutottam el a vegeig.
süti beállítások módosítása