Fedőneve: Donnie Brasco / Donnie Brasco (1997)
2014. július 01. írta: FilmBaráth

Fedőneve: Donnie Brasco / Donnie Brasco (1997)

donnie-brasci.jpgNagyon fáj, hogy mostanában mindenki temeti Johnny Depp-et, ennél már csak az rosszabb, hogy az utóbbi időben nem igazán volt sikeres filmje. Mivel idén és jövőre is több mozidarabban elő fog fordulni, ezért biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb visszaszerzi a nézők megbecsülését. A kalózkorszak óta valóban takarékra tette a színészi energiáit, inkább el nem ítélhető módon pénzt keresett, azonban én még nagyon is jól emlékszem, hogy milyen jó filmekben láthattam korábban, ezért amikor egyik nap a tévét nézve elborzadtam A magányos lovason, elementáris erővel tört rám a  vágy, hogy újra lássam ifjonti éveim egyik nagy kedvencét, amelyben Depp még apait-anyait beleadott a játékba, olyan partnerrel, mint Al Pacino. Nem csalódtam, ez az alkotás mai szemmel nézve sem poros!

Lefty, a már idősödő piti maffiózó (Al Pacino, ki más?) felfigyel egy tehetséges ifjúra, akinek az ékszerek az erősségei, és amikor megbizonyosodik a képességeiről, beszervezi a családba Donnie Brasco -t (Johnny Depp). Megkedveli a fiút, bízik benne, ami nem túl bölcs dolog, hiszen az FBI ügynöke, az a feladata, hogy beépüljön a maffiába, és információkat gyűjtsön. Túl jól sikerül a kitűzött cél, egyre mélyebbre merül az alvilág mocskába, miközben lassan, de biztosan tönkremegy a kapcsolata a feleségével, és döbbenten tapasztalja, hogy egyre inkább megkedveli Lefty-t, és már nem tudja, hová tartozik igazán...

Mindig ledöbbenek azon, hogy Al Pacino ezredik gengszterszerepében is meg tud újulni. Lefty figurája nagyon távol van az ikonikus keresztapa - képtől: a maffia feje helyett egy piti gengsztert alakít, aki fűnek-fának tartozik, nem tud feljebb lépni a ranglétrán, kiégett és keserű, ráadásul a fia is kábítószerfüggő. Mégis szerethető a karaktere, pont azért, mert annyira esendő, dacára annak, hogy alapvetően egy kegyetlen gyilkos, de hisz a maffia szabályaiban, soha nem szegné meg őket. Johnny Depp figurája is jól meg lett írva, pontosan figyelemmel kísérhetjük, hogyan lesz jó rendőrből jó maffiatag, hogyan veszíti el a családját, és saját magát. 

A forgatókönyv jól sikerült, a maffia belső működésére koncentrál, amelyet alapvetően a félelem és hatalomvágy tart össze. A kedélyes baráti csevej átmenet nélkül csap át kegyetlen erőszakba, a játékszabályokat mindenki ismeri, ahogyan azt is, hogy mi a következménye annak, ha ezeket valaki megszegi. És mégis, az FBI ügynök lassan rádöbben arra, hogy jobban érzi magát ebben a körben, mint a saját családjával, nem akar már jó fiú lenni, felesége legnagyobb fájdalmára egyre inkább átveszi a gengszterstílust. Lefty megkedveli a fiút, habár gyanút fog, mégsem tudja elhinni, hogy ő lenne a tégla. Az utolsó jelenetében pedig szavak nélkül is megmutatkozik a jelleme: a családjáról mindig gondoskodik, a maffia szabályai szerint él, még akkor is, ha ez az életébe kerül.

Kicsit lassan indul be a történet, de utána nem ereszti a nézőt, egyre jobban megkedveli Leftyt, egyre nagyobb szorongással figyeli Donnie jellemének torzulását, sajnálja a feleséget, aki mindent megtesz, hogy megmentse a kapcsolatukat. Nem csak a fő karakterek lettek jól megírva, a mellékszereplők sem szorultak teljesen háttérbe, főleg Lefty főnökének, Sonny-nak az alakja sikerült jól. Az operatőri munka kiváló, a vágás jó, a zene kifejező. Azonban a történet dinamikája időnként megtörik, akad néhány üresjárat, de összességében nagyon erős drámához van szerencsénk, zsigerig ható jelenetekkel. (Nekem az a kedvencem, amikor a kocsi hátsó ülésén ülő oroszlánt eteti a két főszereplő, és Lefty záróképe természetesen).

donnie-brasco-1997-02-g.jpgJó volt újra igazi színészi játékot látni Johnny Depp - től, tökéletes választás volt a szerepre, a karakter minden színét megmutatta nekünk. Azonban mégsem az övé a legerősebb alakítás a filmben, hanem Al Pacinóé. Az ő  kisszerű gengszterének rengeteg arca van, egyszerre kegyetlen és melegszívű, kicsinyesen féltékeny és igaz barát. Michael Madsen kiváló Sonny szerepében, Anna Hechének vannak szép pillanatai.

Mike Newel ütős drámát rendezett, az igaz történet alapján készült film nagyon jól sikerült, elsősorban azért, mert a két főszereplő karakterére koncentrált, a színészvezetés kiváló, sok maradandó jelenetet láthatunk, a párbeszédek erősek. Nem mestermű, de soha rosszabb gengszterfilmet!

Ha valaki igazán jó Johnny Depp  alakítást akar látni, feltétlenül nézze meg ezt a filmet!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr126401317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GranTorino 2014.07.01. 09:50:05

Megtaláltad a lényeget. Bizony ebben még színészek játéka volt a lényeg.
És az összes piszkosul jól csinálta.

Áh nem is tudok mit mondani, hihetetlenül nagy film, nézzétek, nézzétek!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.01. 12:43:37

nekem az fáj, hogy maga Depp temeti saját magát. :S Ahogy mostanában szerepet választ és azt mindet ugyan úgy adja elő. :S

De ez a film zseniális, michael corleone, mint másodvonalbeli sose felemelkedő gengszter frenetikus.
süti beállítások módosítása