Különvélemény / Minority Report (2002)
2014. június 30. írta: danialves

Különvélemény / Minority Report (2002)

minority.jpegNem igazán hiszek a "régen minden jobb volt" modorosságban, azonban ha valami miatt hinnék, az pont a Különvélemény lenne. Hiszen régen Spielberg még tudott jó (valamint nem pusztán díjesőre belőtt) filmeket rendezni, régen Scott Frank még nem Farkas-jellegű filmeket jegyzett forgatókönyvíróként és régen még nem volt ördögtől való, hogy egy blockbuster ne a 70-es IQ-jú rétegeket célozza meg. 

A nem is annyira távoli jövőben a gyilkosság, mint bűn szinte teljesen megszűnt. Három különleges képességű egyén, a prekogok ugyanis előre látják ezeket a bűntényeket, és segítségükkel egy különleges egység ezt meg tudja akadályozni őket. Ennek az egységnek tagja John Anderton (Tom Cruise), akinek nincsenek kétségei a rendszer tökéletességével kapcsolatban, nem úgy, mint az ellenőrzésére kirendelt Danny Witwernek (Colin Farrell). Azonban amikor a következő vízió Andertont mutatja gyilkosként, főhősünk kénytelen átértékelni mindent, amit addig gondolt, ráadásul mindezt aközben, hogy korábbi kollégái elől kell menekülnie.

minority-report.jpgA Különvélemény egy olyan műfaji hibrid, amely szinte kifogástalan mindenben, amihez hozzányúl: egyszerre egy rejtélyes és fordulatos krimi, egy feszült és izgalmas thriller, egy látványos akciómozi, valamint egy azóta is hivatkozási alapként működő sci-fi. (Az eltelt évek során például szinte teljesen elfelejtettem a sztorit, de több ikonikus pillanatára szinte képről-képre emlékeztem.) A forgatókönyv anélkül fűzi össze ezeket a zsánereket egyetlen történetbe, hogy ellentmondásokba ütközne, vagy erőltetett megoldásokhoz kellene nyúlnia, sőt, sok esetben pontosan a fejemben kavargó kételyekre válaszolt. Ezen felül pedig akár a főszereplő háttértörténetéről, akár a különböző setupokról van szó, mindezeket remekül használja a sztoriban. Természetesen, mint sok mainstream alkotásban, itt is a mű emberi oldala veszik el kissé a történetmesélés kreativitása mögött (például a szabad akaraton való elmélkedésben sokkal több is lehetett volna, mint amennyit ez a film kihasznál), de ez nagyrészt bocsánatos bűnnek mondható.

Spielberg rendezésében pedig az az igazán feltűnő, hogy nem tűnik fel. Hiányoznak belőle a nagy mutatványok, a később évekig mutogatható bravúrok, azonban minden tökéletesen a helyén van, legyen szó látványos akciókról, a feszültség fokozásáról vagy éppen egy hosszú beállításban felvett párbeszédről. Ez igazán annak fényében értékelhető különösen, ha belegondolok, mennyi koncepciótlan és hibákkal terhes rendezést láttam a hasonló kategóriájú filmeknél az utóbbi időben.

Ennek fényében talán egy kissé furcsa, hogy azon kevés klasszikusok közé tartozik, amelyek nem is akartak (vagy talán nem tudtak?) lemásolni a következő években. De mindenképpen elmondható róla, hogy egy olyan darab, amelynek nagysága nem az instant hatásban, hanem az évek múlásával mérhető le igazán: egész pontosan abban, hogy hosszú idő után is érdemes és élvezetes újra elővenni.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr816290854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.06.30. 09:06:14

Még csak 1-2 hónapja láttam először. Korábban attól tartottam, hogy ezen a filmen is kiütközik a Spielberg-kór: a giccses oszkárhajhászás és a néző érzelmeinek végletekig való megerőszakolása: MOST kell meghatódnod, MOST kell sírnod, MOST kell örülnöd, stb.stb.

Kellemesen csalódtam, noha a CGI megkopott ennyi év távlatából, azért igazán élvezetes volt, hiszen a történet is tartogatott meglepetéseket. Nyilván elég hamar kiderül, ki a főgané, de a megoldás és a menekülés kifejezetten izgalmasan volt kivitelezve. A moralizálás is épp annyira volt benne, hogy ne legyen zavaró.

tjunior 2014.06.30. 12:36:15

Philip K. Dick hálás alapanyag

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.30. 12:38:57

@tjunior: Valahogy így. :)

Amúgy a film tényleg brutál jó. Azért Tom Cruise is tudja, hogy miben kell játszani.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.30. 12:42:20

@REMY: Tom Cruise a blockbusterek Kevin Spacey-je. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.30. 15:42:38

@danialves: :D És ezzel nem is mondtál hülyeséget :D

pamut 2014.07.01. 08:20:59

Nekem ez a film már kicsit steril, amolyan "hidegen profi". Jó film, van sokkal gyengébb Spielberg film is, de nem tartom számon a legjobbjai között sem.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2014.07.01. 08:25:55

Spielberg a Különvélemény előtt is készített már giccs filmet, és azt követően is jót. Ráadásul ez a film nem is régi, bő 10 éves. A váltás sokkal régebben történt, amikor a "gyerekből" "felnőtt" lett, az leginkább a Schindler listájánál figyelhető meg. Ami viszont 1993-as film, vagyis a MR előtt 9 évvel készült.

A Különvélemény szerintem amúgy egy szar film, nem tökéletes rendezés és pocsék színészi alakítások sorozata, nem érzek benne semmi magas IQ-t, de ez már az én hibám.

szekőcei 2014.07.01. 09:15:25

@tjunior: kár, hogy ezt a történetet is megerőszakolták, hogy hepiend legyen.. :(

Larry Silverstein 2014.07.01. 09:22:18

ritka szar film volt már a maga idejében is.

Larry Silverstein 2014.07.01. 09:28:21

Hány tucatszor jobb ennél 5letben és kivitelezésben is mondjuk a Mátrix ?

Nyomek 2014.07.01. 09:50:42

A cikkíróval egyetértek. Anno úgy jöttem ki a moziból, hogy évek óta a legjobb filmet láttam.
Pár hülye dolog volt benne:
- ahogy elrabolják a fiát, az nehezen elképzelhető,
- a szemműtétes faszi (Peter Stormare) a asszisztensnőjére miért volt jó akkora bibircsókot rakni? Ha a szemcsere megoldható, akkor a bibircsókeltávolítás miért nem?
- mik azok a CNC-zett egyedi fagolyók? Na ne má!
Egyébként a szereplők nagyon jól lettek castingolva. A legtöbb arcát azóta is vissza tudom idézni (Rufus, Gyógyfüves asszony, templomőr, börtönőr, még az elején lévő "gyilkos" és felesége is, és a főszereplőkről ne is beszéljünk).

randomuser1 2014.07.01. 10:00:14

namostakkor, ha mindenki kirajongta magát P.K. Dickért(aki amúgy faszán zseni, csak kár, h a legjobb könyveiből cask kistermes fesztiválfilmek lettek, mert a romkocsmák mlyén merengő tarisznyás bölcsészeken kívűl senki nem meri rámondani h látni vél benne valamiféle értelmet), akkor térjünk át arra kérdésre, spílberg mit is adott hozzá?
ő.. hát ugye izé..

Dr_utcai_arcos 2014.07.01. 14:16:07

Nagyon jól és profin összerakott film, nekem hozta amit előzetesen vártam, izgalmas, kikapcsoló. Ha muszáj lenne újra megnéznem, nem ellenkeznék, hogy jajj csak ez ne.

Dr_utcai_arcos 2014.07.01. 14:16:54

@Emmanuel Goldstein: Mint pl a Running man :)? (nehogy beleköss ;)!)

randomuser1 2014.07.01. 16:18:52

@Dr_utcai_arcos: az azért klasszikus, mert nem a spílberg rendezte!
süti beállítások módosítása