Terminátor - A halálosztó (1984)
2013. november 29. írta: danialves

Terminátor - A halálosztó (1984)

Terminator.jpg(Erről az egész klasszikus hétről, illetve a posztok összesítője.)

Néha én magam sem értem, miért nem tetszik szinte kivétel (A szakasz, 12 dühös ember, A dicsőség ösvényei stb.) nélkül minden, ami a 80-as években, vagy azelőtt készült. Azonban amikor előveszem a Terminátort, úgy érzem, ha nem is értettem meg teljesen ezt a jelenséget, valahogy közelebb kerültem a megoldáshoz. Ugyanis bár nem beszélhetünk rossz filmről, az összes idegesítő tulajdonságát annak köszönheti, hogy nem a megfelelő korban jött létre.

James Cameron egyértelműen újító volt abból a szempontból, hogy talán elsőként tette meg a gép - ember párharcot egy sci-fi tematikájának, azonban a hegyekben álló emberi koponyákon taposó terminátorok nyitóképe nevetséges hatásvadászatával rögtön megadja a komolyan vehetetlenség alaphangulatát. És még csak abba sem kell belegondolni, hogy nagyon sok milliárd embernek kellett meghalnia egymás-hegyén hátán, hogy a felszínen nagyobb gyakorisággal forduljon elő emberi csont, mint egy tömegsírban. Sokat elmond, hogy amikor a 4. részben ténylegesen ebbe világba került a cselekmény, akkor már érezte mindenki, hogy kicsit hülyén venné ki magát, ha Batman és Avatar egy rakás koponyán slattyogna, ennek köszönhetően pedig addigra sikerült egy értelmes posztapokaliptikus víziót felvázolni.

the-terminator.jpgAzonban az 1984-ben játszódó jelenetek környezetét látva még ez a szétrombolt jövő kifejezetten tetszetős, ugyanis a 80-as évekből pont a legsablonosabb és legidegesítőbb elemeket jeleníti meg ez a film. Mintha egy egész évtizednek kellett volna eltelnie, mire a filmesek rájöttek arra, hogy léteznek helyek a csatornagőzös sikátorok, a füstös, rossz hírű kocsmák és a hasonlóan lerobbant külvárosi motelek szentháromságán kívül. Én személy szerint szívesebben élnék Cameron terminátoros jövőképében, mint hogy ebben a világban egy napot is eltöltsek. És ha ez még nem lenne elég, zenei aláfestésként a kornak megfelelő szintetizátoros "muzsika" dukál, amely egyszerre próbálja megidézni az 50-es, 60-as évek horrorjainak irritáló, időről-időre felvisító diszharmóniáját és a modern elektronikus zene művi és dallamtalan voltát.

Mindezek tetejébe a Terminátor-széria magáénak tudhatja a világ legidegesítőbb női főszereplőjét. Nehéz megmondani, hogy volt-e valaha a filmtörténelemben ilyen arrogáns Messiás-tudattal rendelkező főhős, de Sarah Connor mindenképpen viszi a prímet. (A legmegdöbbentőbb az, hogy még így is van olyan kiéhezett férfi, aki hajlandó lefeküdni vele.) Ebből kiindulva nem is tudom eldönteni, hogy az őt alakító Linda Hamilton rosszul játszik, vagy éppen tökéletes átéléssel hozza ezt a velejéig irritáló figurát. Ha ki kellene emelnem egyetlen dolgot a második rész zseniális elemei közül, az biztosan az lenne, hogy végleg megszabadított minket ettől a karaktertől.

[Fun fact: a Terminátor társírójaként funkcionáló (és azóta semmilyen más megfilmesített forgatókönyvvel nem rendelkező) Gale Anne Hurd jelenleg annak a The Walking Dead-nek az executive producere, amely (micsoda meglepetés) tobzódik az idegesítő női szereplőkben.]

Persze ettől függetlenül egy korszakalkotó sci-firől és egyben egy remek akcióthrillerről van szó, amivel semmi baj nem lett volna, ha 10 évvel később készül, mint ahogyan ez meg is mutatkozott két remek (és egy némiképp izzadtságszagú, de szintén jó) folytatásában. Azonban így számomra csak azoknak a filmeknek a sorát gyarapítja, amelyek hiába jók, nincs az a pénz, amiért még egyszer megnézném őket.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr375554563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.29. 12:05:52

Miért te írtál róla? :D :P

Tökéletes korban készült, Cameron megmutathatta, hogy mit is tud valójában, és nem a CGI-re kellett rátámaszkodnia.

Azt tudtad, hogy eredetileg Lance Henriksen-t akarták Terminatornak?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.29. 12:25:39

@REMY: Kizárásos alapon, legalábbis senki más nem akart róla írni. Meg kellett egy negatív kritika. :D

Hát igen, az ilyen mai kutyaütők, mint Alfonso Cuarón, csak a CGI-re támaszkodva tudnak filmet csinálni, pfejjj. :D

Lance Henriksen-es dolgot meg mintha már olvastam volna, ahogy nézem imdb-n is fent van. De ahogy ott nézegetem, elég sok embert akartak eredetileg Terminátornak.

Dr_utcai_arcos 2013.11.29. 12:26:31

VÉGED!! :P Menekülj és bújj el!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.29. 12:27:28

@danialves: :D Én úgy gondolom, hogy ha a Terminator ma készülne el, akkor közel sem lenne ennyire jó, látványorgia ide vagy oda.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.29. 12:29:14

@REMY: Még jó, hogy volt 3 folytatása (na jó, a klasszikus történetnek 2), amin pontosan lemérhettük, hogy de, sőt. :D
De majd 2015-ben csekkolhatjuk újra.

Dr_utcai_arcos 2013.11.29. 12:30:27

No, szóval első Terminátor élményem Réges rég ( :( ) egy messzi galaxysban (poros borsodi falu): "Hú baszki, van benne egy akkora faszi, valami Svanegger? Svarcenbekker?, hát amikor átjön az időből, 5 perc csak amíg a kamera eljut a lábától a fejéig, baszki, akkkkkora háta van, hogy alig fért el a vászonra!!!!". Na, akkor döntöttem el, hogy ezt, ha megélem, még látnom kell. Aztán egy két évtized után leomlott a fal és ott volt az a kurva nagydarab ember előttem a videómagnó kissé kásás képén :D!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.29. 12:32:23

Én a Walking Dead idegesítő karaktereit Frank Darabontnak tudtam be, ő mesterien képes irritáló figurákat írni (Halálsoron, A köd) :)

Régen láttam már a Terminátor első részét, de én sem vagyok róla egyértelműen pozitív visszhanggal. Persze abban a korban, ennyi pénzből azért ez nem rossz teljesítmény.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.29. 12:34:33

@danialves: 1-2 képvisel minőséget. A többit nem is szabad egy lapon említeni velük. Az első 2 a remekmű mintapéldánya.

A 3 már csak bőrlehúzás a 4 meg szánalmas bohóckodás.

Várom a 2015-öst, mert a story (ha minden igaz lesz) akkor nem lesz rossz, viszont a kivitelezésben már nem bízok annyira. Ha tényleg visszatér Arnold, és tényleg ember lesz, akkor KI KELL NYÍRNI a filmben. De mivel manapság szeretnek biztonságosan játszani, és nem meghúzni a váratlant, így nem fogják megölni. Pedig az ütne igazán.

Dr_utcai_arcos 2013.11.29. 12:38:14

@lisztes: Már majdnem azt írtam, hogy mi az hogy "ennyi pénzből", de aztán megnéztem, 6.4 mió, míg Szellemirtók 32mi, Végtelen történet 27mi,Dűne 40mi méga Volt egyszer egy Amerika is 30!!! Hát így már kicsit más szemmel kell nézni! (Bár az első Freddyt kihozták 1.8-ból :) ).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.29. 12:41:23

@lisztes: Frank Darabont már kiszállt (akarom mondani, kirúgták) a sorozatból, mire igazán irritálóvá kezdtek volna válni ezek a szereplők. (2. évad vége, 3. évad.) Amúgy nem az van, hogy te nem nézel sorozatokat? :D :P
@REMY: Ugyan már, az Annapurna az egyetlen stúdió, ahol bízhatsz benne, hogy nem fognak szar filmet csinálni belőle.
Amúgy Arnoldot idáig kb. minden részben kinyírták, nem? Nagyon váratlan lenne, ha újra megtörténne :D
Mellesleg bőven jó a 3-4 is, csak nem úgy kell hozzájuk állni, hogy az első kettő után csak szart lehet csinálni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.29. 12:43:10

@danialves: Én nem úgy álltam hozzá, de sajnos csalódnom kellett. Amúgy a 3. részt többször is láttam ennek ellenére, mert mégis csak Terminator, de színvonal már közel sem volt a magasban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.29. 12:45:49

@danialves: De... A Walking Dead épphogy kihúzta nálam két évadig, de azt is csak azért, mert az asszonyt érdekelte. A harmadikba már bele sem kezdtem, annyira nem tud lekötni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.29. 12:55:09

@lisztes: Pedig a második a legszarabb évad talán, a 3. eleje aztán baromi jó (mondjuk a vége meg megint szar), a 4.-ről meg nem tudom mit gondoljak egyelőre.
De egyébként csak annak a sorozatnak sikerült elérnie nálam, hogy drukkoljak egy (pozitívnak szánt) karakter haláláért.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.11.29. 12:56:52

Nyilván fontos film a popkultúra, James Cameron pályájának, és Arnold karrierjének szempontjából is, de tapasztalataim szerint olyan nagyon nem szoktak elájulni tőle az emberek. Elsőrangú akciófilm, maradandó élmény, de a Robert Patrickes folytatás az, ami tényleg mestermű.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.29. 13:21:53

E az első rész csupán azért van, hogy a 2ik rész tényleg klasszikus lehessen.Aa 3ik egy remake-e csupán a 2nek, meg se kell említeni. a megváltás egész jó, de a többség valamiért nem szereti.

crazyfish 2014.04.15. 20:07:11

A skynet kijelölt megsemmisítésre...

Cameron egy zseni...az első film kísérletezés egy új karakterrel a kor technikai lehetőségeivel, a második kiforrott übercult film, a harmadik Loken (terminatrix) miatt megnézhető:))...a negyedi, nekem tetszett, Bale abszolút hiteles Connor, a hangulati elemek is rendben vannak...
és elérkeztünk a lényeghez NINCSENEK JÓ FORGATÓKÖNYVEK....mindent a látvánnyal akarnak eladni, jó példa rá a Tűzgyűrű...se füle se farka...

Az Alian II is azért lett übercult mert a mester csinálta és jó volt a forgatókönyv...és persze jók voltak a színészek...:))

Úgyhogy nem fikázd a T1...

hambig 2014.06.05. 13:27:14

Ez elég szarra sikerült cikk, nem volt sok értelme.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.05. 14:02:17

@hambig: Inkább ne kezdjük el méregetni, hogy minek van értelme, mert pl. a te kommented eléggé a lista alján helyezkedne el.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.04. 09:17:23

Egy-két dolgot a film védelmében:

A koponya hegyek talán tényleg túlzás egy picit, de azért gondolj csak bele, ha az ott egy hadszíntér, méghozzá esetleg egy stratégiailag fontos csomópont amelynek védelme rendkívül fontos ezért akár tömeges áldozatokat is megér (mint pl. a szovjeteknek Sztálingrád), akkor miért volna oly lehetetlen hogy már annyi ott az elesett áldozat? De még ha hihetetlen is, tényleg, mi van ha az ott egy (volt) tömegsír, egy olyan szektor ahol régebben tömegével irtották az embereket? Tehát egyfajta koncentrációs tábor, csak éppen a Skynet nem égetett el senkit.

Én nem gondolom azt hogy azokkal a képekkel Cameron el akarta volna hitetni az emberrel hogy már egész bolygó így meg van koponyával szórva.

A T1 és a T Salvation között meg márcsak azért is jelentős a különbség (már ami a megjelenített világot illeti), mert a T1 beli jövőképek 2029-ből valók, a Salvation pedig 2018-ban játszódik, ott még csak az elején vagyunk annak (a totális rombolásnak) ahova 2029-ben jutunk, legalábbis 2029-hez képest. És 11 év nagy idő, főleg háborúban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.04. 11:03:40

@convar: Abba gondolj bele, hogy ehhez nagyjából többször is ott tömegével meg kellett ölniük az embereket, akiket aztán otthagynak rohadni. Sztálingrádot sem úgy védték, hogy egymás nyakában ültek 3-an, ott sem láttál kupacokban temetetlen halottakat. Tehát ez valahogy úgy nézett ki, hogy a terminátorok összefogdosnak egy hatalmas embertömeget, és egy adott helyen legyilkolják őket, mert csak. Viszont sok ilyet nem láttunk tőlük, inkább csak lőtték, akit értek. Így meg azért ez inkább hatásvadászat, hogy térdig gázolnak az emberi maradványokban.

Ebben a timeline-dologba meg ne nagyon menjünk bele, a filmek is folyamatosan változtatták, hogy mi, mikor, hogyan történt, szerintem nem lehet következetesen összehasonlítani ezeket a dolgokat. Mindenesetre azért a T4-ben nem grasszált olyan sok ember, hogy 11 év alatt egy ekkora rakás koponya legyen belőlük.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.06. 21:50:17

@danialves: összesen pár percet látunk abból a bizonyos jövőből, ez alapján szted komoly következtetéseket lehet levonni a Skynet harcmodorát illetően, ill. azzal kapcs. hogy mi(lyen szörnyűsége)k történhettek addig?

De oké, legyen döntetlen. Egyébként ez a vita is remek példája annak hogy egy rajongó bármit meg tud magyarázni, akinek viszont nem tetszett a film az bármibe bele tud kötni - és az a poén hogy vhol mindkettőnek igaza van, hiszen ez az egész voltaképpen csak megközelítés kérdése :)

A timeline dologhoz: először azt írod hogy

"szerintem nem lehet következetesen összehasonlítani ezeket a dolgokat."

aztán meg hogy

"Mindenesetre azért a T4-ben nem grasszált olyan sok ember, hogy 11 év alatt egy ekkora rakás koponya legyen belőlük."

Látod, pedig te is megtetted.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.07. 02:30:22

@convar: Szerencsére még volt 3 db film, amelyekből rengeteget megtudhattunk a Skynet harcmodoráról, Terminátor 2-3-4-nek hívták őket. ;) Szerintem összességében a 4 film során alaposan kifejtették, hogy mi és hogyan történt a jövőben, valószínűleg, ha lett volna logikus magyarázat emögött, akkor azért belefért volna valamelyikbe.

Leírom neked azt a gondolatot újra egy kicsit egyértelműbben:
Ebbe a timeline-dologba meg ne nagyon menjünk bele, a filmek is folyamatosan változtatták, hogy mi, mikor, hogyan történt, szerintem nem lehet következetesen összehasonlítani ezeket a dolgokat. DE HA ESETLEG TOVÁBBRA IS RAGASZKODSZ HOZZÁ, HOGY EZT CSINÁLJUK, akkor azért a T4-ben nem grasszált olyan sok ember, hogy 11 év alatt egy ekkora rakás koponya legyen belőlük.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.10. 11:57:23

@danialves: rengeteget? A T2 T3-ban is vajon hány percet tehettek ki a jövőbeli képek? 1 percet? Esetleg kettőt?

Ha meg úgy érted elbeszélésekből, hát... akkor idézhetnél belőlük, mert én bizony nem emlékszem olyan mondatra ill. párbeszédre ami jelen kérdéskörben kétségkívül, egyértelmű referenciaként szolgálhatna (talán nem véletlenül).

A T4-ben meg még csak 2018-van, mint azt már tisztáztuk - bár jelzem, abban pont azt láthatjuk hogy már akkor elkezdődött az emberek módszeres begyűjtése ("gyűjtőkkel", ahogy a Salvationban hívták, Kyle Reeset is egy ilyen viszi be a Skynetbe), hogyha emlékszel rá. Szóval........

A másik dologban bocs, de úgy érzem továbbra is ellentmondásban vagy magaddal.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.10. 12:42:28

@convar: Nem tudom, nem ültem ott stopperrel, mindenesetre van egy olyan érzésem, hogy szignifikánsan többet tettek ki, mint az általad vizionált népirtások képei. ;) Egyébként ha esetleg arra van egyértelmű referenciád, akkor hallgatlak. Mert jelenleg ott tartunk, hogy beírtál valamit, amit semmi nem bizonyít, tőlem viszont elvárod, hogy minden kétséget kizáróan megcáfoljam. ("Bizonyítási kényszer áthárítása" érvelési hiba megvan?)

Az meg ne az én ellentmondásom legyen, hogy több ponton is támadható, amit írsz. Egyrészt ott, hogy évtizedeken átívelő koncepciót vársz el olyan filmektől, amelyeknél pl. az idővonal úgy változott, ahogy éppen eszükbe jutott, hogy most megint kéne egy folytatást készíteni. Másrészt meg ott, hogy még ha esetleg igaz lenne is ez a koncepció, a T4-ben már olyan alacsony a populáció, hogy képtelenség ekkora népirtást végrehajtani.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2014.08.16. 13:06:31

"Nem tudom, nem ültem ott stopperrel, mindenesetre van egy olyan érzésem, hogy szignifikánsan többet tettek ki, mint az általad vizionált népirtások képei. ;)"

"A T4-ben meg még csak 2018-van, mint azt már tisztáztuk - bár jelzem, abban pont azt láthatjuk hogy már akkor elkezdődött az emberek módszeres begyűjtése"

"Az meg ne az én ellentmondásom legyen, hogy több ponton is támadható, amit írsz."

Ahogyan a te álláspontod is - meg is tettem, több ízben is, csak te gyaklag tudomást sem veszel róluk. ("Mazsolázgatás" érvelési hiba megvan?)

Innentől kezdve ez egy parttalan vita, úgyhogy sztem itt hagyjuk abba.

RevoltED 2014.08.23. 13:11:49

Hmmmm.... negatív kritikát ritkán olvasok ezekről a klasszikusokról, de ízlések és pofonok. A régi filmeket illetően, nekem nagyon tetszik, hogy még a történet vázát valamilyen emberközpontú, érzelmekkel és értelemmel teli, kissé drámaibb hangvételű törénet szolgáltatja. Műfaji besorolásuk pedig csak formalitás. Ez a formula még ma is működik. Avatar az egyik példája ennek, a Gravitáció a másik. Viszont engem nagyon zavar, hogy egy mai filmet nem vagyok képes egyben megnézni, nem köt le és nem is marad meg bennem semmi amiért érdemes lenne megnéznem mégegyszer. A Terminátor 1984-ben, 30 évvel ezelőtt készült és még mindig hivatkozási alap... még mindig képes érzéseket kiváltani az emberből... melyik mai film lesz erre képes 15 év múlva? Miről is vitatkozunk?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.23. 19:12:01

@convar: Az emberek módszeres begyűjtése mióta egyenlő a népirtással?
Gondoltam a kettő közötti különbség nagyjából egyértelmű, ezért kértem, hogy írj már valami megdönthetetlen bizonyítékot erre, ha már tőlem is ezt várod el. De persze amint nem az általam leírtakkal való kötözködésből állt volna a vita, hirtelen parttalan és értelmetlen lett...

Amúgy az hogy jött össze, hogy ha a te álláspontod több ponton támadható, akkor én vagyok ellentmondásban, ha az enyém, akkor én vétettem érvelési hibát? Csak mert akkor a te logikáddal eszerint egyszerűen csak ellentmondásban vagy magaddal. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.23. 19:22:29

@RevoltED: Azért bőven érkeztek a Terminátor óta is hasonló jellegű filmek (már ha ezt nem kizárólag a blockbusterekre érted, de talán akkor is), mindenesetre a korszakalkotás legalább annyira "korszak", mint "alkotás". Magyarul elsőnek lenni valamiben legalább ér annyit, mint az érték, amit előállítasz.
Ma már százmilliószor jobb effekteket tudunk csinálni, mint Meliés az Utazás a Holdba c. filmben, aztán mégis mindenki tudja, miről beszélek. Mert ő volt az első, aki olyan effekteket készített. És szerintem ugyanezért lesz egyre kevesebb film, amelyre 30 év múlva is emlékezni fogunk. Mert amit meg lehetett csinálni a filmművészetben, azt nagyrészt megcsinálták. De a Gravitációra, Mementora, Harcosok klubjára biztosítalak, hogy 30 év múlva is emlékezni fogunk.

(Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy kíváncsi lennék, mennyire lenne hivatkozási alap a Terminátor, ha nincs a zseniális 2. rész, meg a másik kettő. Szerintem a szinergia-hatást se felejtsük ki ebből.)
süti beállítások módosítása