Elit halálosztók / Tropa de Elite (2007)
2013. január 19. írta: danialves

Elit halálosztók / Tropa de Elite (2007)

Brazília talán igazán 2002-ben tette fel magát a térképre filmek terén az Isten városa című művel, azonban azóta rendre bizonyították, hogy komoly tényezők ilyen téren, és tőlük mindig lehet egy-egy jó alkotásra számítani. Ez ennél a filmnél sem volt másképpen, más kérdés, hogy az Elit halálosztók amennyire jó, annyira hiányzik belőle a profizmus.

Nasciemento százados (Wagner Moura) a kis létszámú, de annál kíméletlenebb és annál hatékonyabb BOPE tagja. Ők azok, akik a korrupt rendőrséggel ellentétben maximális lojalitást mutatnak, legyen szó a favelákat uraló gengszterek likvidálásáról vagy a drogot terjesztő rendőrök lefüleléséről. Azonban hamarosan születő gyermeke miatt főhősünk úgy gondolja, hogy ideje egy kicsit veszélytelenebb foglalkozás után néznie, ehhez pedig meg kell találnia az utódját. Két egyenes és ambiciózus rendőrtiszt, Neto és Matias (Caio Junqueira és André Ramiro) a jelöltje, azonban bár ők ketten remek párost alkotnak, egyenként megvannak azok a hibáik, amelyek kétségessé teszik az alkalmasságukat.

Az elvileg megtörtént események alapján íródott történetet a főszereplő narrációja viszi előre, éppen ezért kicsit furcsa felépítésű. A fent leírt szituáció nagyjából a játékidő közepén áll elő (bár Nascimento szavaiból már az első percekben értesülünk róla), így addig az ide vezető utat és a karaktereket ismerjük meg. És bár ez a keret tényleg kicsit szokatlan, alapvetően jól működik. Ami viszont még inkább emeli a produkció színvonalát, az a hollywoodi filmekben sehol sem látható kegyetlen, tabudöntögető őszinteség. Attól kezdve, hogy az egyik szereplő hogyan igazítja el a beképzelt, lelkiismereti jótékonykodó, gazdag egyetemistákat, annak hiteles bemutatásán keresztül, hogy milyen trükkökkel próbálják a rendőrök saját zsebüket megtömni napi rutinjuk keretében, egészen odáig, hogy az elit kommandósok milyen embertelen módszereket is képesek bevetni a cél érdekében. Ez az alkotás meghazudtol mindent, amit a világról gondolunk, és a pozitív hős nélküli világképével képes valamennyire felnyitni a szemünket.

Azonban mint film, ezt nem a legjobban teszi. Leginkább költségvetési okokból rossz minőségű, rángatózó operatőri munkát kapunk, és ez még nem is szükségszerűen sülne el rosszul (ld. End of Watch), de a rendezés és a zene (illetve inkább utóbbi hiánya) kifejezetten kárára van a produkciónak. A mű egyre inkább egy kihagyott ziccerré alakul, amely bár intelligens és gondolatébresztő, nem tud hatást kiváltani és alig érinti meg a nézőt. Egy profi kiviteléssel egyenes út vezetett volna a legnagyobb klasszikusok közé.

Tehát egy minimális hatásvadászat és hozzáértő technikai megvalósítás nagyot dobott volna a végeredményen, amely így is remek, de végül azt fogjuk érezni, hogy lehetett volna sokkal jobb is. Ettől függetlenül azt az eredetiség és bátorság mindenképpen értékelhető, amely az európai és az ázsiai filmművészet után Brazíliába is kezd begyűrűzni.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr794983604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.20. 11:45:35

@Interstellar Overdrive: ez így van, egyébként holnap arról fog kikerülni egy kritika

de Florentia 2013.01.22. 14:05:25

SPOILER

Azért az megdöbbentő volt, amikor a füvező diákokra minden felszólítás nélkül tüzet nyitott az "elit osztag".

Mi indokolhat egy ilyen fellépést? Akár fikció, akár nem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 14:13:16

@de Florentia: SPOILER Sztem az egész filmben hangsúlyos volt, hogy a BOPE nem igazán az emberi jogok tiszteletben tartása mellett jár el, egyfajta "a cél szentesíti az eszközt" módszerrel. Nem mondanám, h volt okuk rá, egyszerűen a leghatékonyabban akarták megtisztítani a területet. De ha jól emlékszem, csak a fegyvereseket lőtték le, a szimplán füvező diákokat nem. (Igaz, tényleg felszólítás nélkül)

de Florentia 2013.01.22. 14:38:44

@danialves: Többek között ezzel a jelenettel elvesztették azt az aprócska fegyvertényt (legalábbis nálam), hogy a néző azonosulni tudjon a főszereplővel. Leginkább egy fanatikus karakter bontakozott ki, aki igazából nem a családja elvesztésének a gondolatától deprimálódik, hanem attól, hogy nem tud méltó utódot találni magának. Ez már annyira magasztos, hogy ilyen nincs is!:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 14:44:57

@de Florentia: Ez igaz, de sztem végig megvan ez a kettősség a főszereplőben és magában a BOPE-ban is. Morálisan erősen megkérdőjelezhető amit tesznek, mégis végül ez tűnik az egyetlen helyes útnak. De végső soron azért is tetszett a film, mert alapvetően nem fekete-fehér, nincsenek egyértelműen jó és rossz karakter.

de Florentia 2013.01.22. 15:02:24

@danialves: Ez a fogás a spagetti westerneknél remekül működött(nincsenek fekete-fehér karakterek),de ennél a filmnél szerintem rosszul alkalmazták. Pont azért mert a főhős moralitása enyhén szólva is megkérdőjelezhető. Ilyen a spagetti vonalnál nem fordulhatott elő.
Most jobb példa nem jut az eszembe, de pl.: A kód neve merkúr c. filmben mi motiválta Alec Baldwin karakterét, amikor legyalulta az autista srác családját? Vagy a kiskrapek hal meg, vagy azonosítják az összes CIA ügynököt. Jót akart az emberünk, de mégis ő volt a főgonosz.

de Florentia 2013.01.22. 15:57:15

@de Florentia: jobban visszagondolva előfordulhat, hogy Baldwin a saját pozícióját is féltette. Ez is kellet ahhoz, hogy negatív karakter legyen.:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 16:12:53

@de Florentia: Sztem ez jelentősen segítette a film hitelességét. A példád meg talán azért nem jó, mert a fsz. itt alapvetően meggyőződésből és nem kényszerűségből (az elveit feladva) ölt. Ha úgy vesszük, még alapvetően igazoltnak is lehet látni a tettét, sztem legalább annyira, mint egy spagetti western esetében.
De mondom, én különösen szeretem, ha nincs egyértelmű főhős, szóval nekem ez sokat nem vett el az élményből.
süti beállítások módosítása