Frászkarika / Fright Night (2011)
2012. szeptember 01. írta: FroG

Frászkarika / Fright Night (2011)

http://ruthlessculture.files.wordpress.com/2011/09/fnj.jpgAz utóbbi évek vámpírfilmjei tocsogtak a nyáltól és a kliséktől, mondanom sem kell, ez legfőképp az Alkonyat hatásának köszönhető. Tavaly azonban Craig Gillespie gondolt egyet, és leporolta Frászkarika 25 évvel ezelőtti forgatókönyvét, és új köntösbe öltöztette azt, felemás sikerrel.

Charlie (Anton Yelchin) a gimi egyik legnagyobb arcává nőtte ki magát, a suli legmenőbb csajával jár és az iskola focicsapatának tagjaival barátkozik. Látszólag minden oké körülötte, míg nem a szomszédukba új lakó költözik ; Jerry (Colin Farrel) ugyanis rendkívül titokzatos és félelmetes . Charlie kutakodni kezd körülötte, és rájön a férfi valódi titkára: Jerry egy vámpír, aki a környékbeli lakosok vérére pályázik.

A Frászkarika (elődjéhez hasonlóan) ismét két stílus ötvözésével próbálkozik, tini-vígjáték- és horror elemeket is szőttek a cselekménybe. Ez jól is hangzik, azonban a megvalósításban bizony akadnak hatalmas fekete foltok. Az egyik legnagyobb probléma számomra Jerry kiléte volt, aki bár vámpír, mégsem tudtam úgy rettegni tőle, ahogy kellett volna. Ennek legfőbb okozója Colin Farrel, ő ugyanis  annyira elhiszi magáról hihetetlen jóképűségét, hogy színészkedni felejt el, és végig csak erőlködő grimaszok tengerét bocsájtja ki magából, a sminkje meg olyan, mintha egy doboz hintőpor borult volna az arcára.

http://4.bp.blogspot.com/-0NrN0D9cZgU/ThkuAbG30GI/AAAAAAAAAps/bXiOWG4ZImc/s1600/Fright-Night-2011-horror-movies-21222326-1600-900.jpgA másik hatalmas hiba Anton Yelchin, aki kissé párhuzamba vonható Tobey Maguire Pókemberével. Mindketten inkább nyomingerek, mint hatalmas hősök, mégis kőkemény szereplőnek állítják be őket, eközben inkább irritáló mint szerethető jellemet kaptak. Azért nem teljesen volt veszve Charlie karaktere, hisz egy-két esetlen pillanatán sikerült nevetnem, azonban így is sok pozitívumot hagytak benne.

A film tehát alapból negatív felütés volt nálam, azonban egy-két pozitívum mégis akad összességében. Ilyenek a vámpír sztereotípiák kifigurázásai, a klasszikus karódöfés és szenteltvíz mizéria kifordítása is jó, valamint a lezárás is kapott egy kisebb iróniát.

A Frászkarika semmiképpen sem maradandó élmény, igazán jó filmnek sem mondanám, de egy könnyed (ám elég véres) szórakozásnak teljesen megfelelő. Haveri társaságoknak és vámpír rajongóknak ajánlott főleg.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr644744018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.09.01. 12:35:54

Valaki magyarázza már meg nekem a film címét... xD Egyébként egyetértek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.09.01. 12:39:11

@Blade468: Na, ezt én is szeretném kérni valakitől.. tényleg nem értem . XD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.01. 17:36:14

nagyon eltalált az 5 pont nem is ér többet, kifejezetten gyenge lett a film.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.09.02. 09:04:11

Én is 5 pontot adtam rá anno. Voltak üdítő pillanatai, de sok unalmas része is. Farrellel nekem nem volt bajom, szerintem teljesen jó volt egy horror-vígjátékba a manapság divatos, jóképű vámpírokat kifigurázandó.
süti beállítások módosítása