A sötét lovag: Felemelkedés / The Dark Knight Rises (2012)
2012. július 26. írta: danialves

A sötét lovag: Felemelkedés / The Dark Knight Rises (2012)

"The secret impresses no one. The trick you use it for is everything."

Mondanom sem kell, ekkora várakozással, ugyanakkor ekkora elvárásokkal nem ültem le filmet nézni, talán életem során még soha. Ugyanakkor azt az érzést sem tapasztaltam még soha, ami akkor tört elő belőlem, amikor a végefőcím kezdetekor felhangzott a taps a moziteremben.

8 év telt el azóta, hogy megjelent a Batman:Kezdődik  hogy Batman Harvey Dent holtteste fölött megígérte Gordonnak, hogy magára vállalja annak bűneit, Gotham érdekében. Bruce Wayne azóta remeteként él újjáépült villájában, elzárkózva a világtól. Még arra sem hajlandó, hogy a cégével foglalkozzon, de egyszer csak (a világ egyik legjobb nyitójelenetével) betoppan a város életébe Bane, aki minden korábbinál veszélyesebb és végzetesebb ellenfélnek bizonyul.

Ahogy az előzetesek is ígérték, egy valóban grandiózus befejezése született a trilógiának. A forgatókönyv szokásos történetvezetést, párbeszédeket és fordulatokat hozza (és egyben rúgat egy hatalmas kapufát azokkal, akik már hónapok óta találgatták a végkifejletet). A film maximálisan minden végletet kihasznál hangulati szinten, az előző rész hozzá képest egy fordulatos, ámde földhözragadt akciófilm. Nolan ismét remekül alkalmazza az ott megismert módszerét, amikor 3-4 helyszínből összevágva járatja csúcsra az izgalmakat, és ehhez a szokásos gárda ismét hozzáteszi a magáért. Wally Pfister operatőri munkája nem hagy semmilyen kívánnivalót maga után, Hans Zimmer zenéje pedig hatalmast hangulati löketet ad a képsoroknak. Bár csak egy új motívumot tudtam fölfedezni (Bane's Chant), ezt a régiekkel együtt a lehető legtökéletesebben alkalmazzák. A karaktereknél talán nem dolgoztak olyan erős alapanyagból a Nolan-tesók, mint a második felvonásnál, de mindenkiből kihozták a maximumot. Gyakorlatilag a játékidő nagy része alatt Bane a főszereplő (ezzel kapcsolatban ugyanakkor volt egy hiányosság), és Tom Hardy méltó utódja lett Heath Ledgernek (még ha nem is érhet fel hozzá). Egy maszkkal az arcán csak a szemeit és a hangját használva (feliratos verzió előnyei) valósítja meg tökéletesen a szerepét. Legnagyobb félelmem, a Macskanő is bevált, mind karakter (enyhe bevezetetlenséget leszámítva) és meglepő módon színész terén is. John Blake (Joseph Gordon-Levitt) helyét is jól megtalálták a történetben, bár már egyre inkább kezd az az érzésem lenni, hogy Gordon-Levitt mindig ugyanazt a szerepet játssza el évek óta.

"Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled."

Az a baj, hogy különösebben objektíven észérvekkel nem akarom értékelni ezt az alkotást, mert nem is tudom. Valahol a 150. perc környékén még a fenti bekezdésben leírtak jártak a fejemben, hasonlítgattam A sötét lovaghoz, és vártam a nagy durranást. Lehet, hogy szentimentális vagyok, de nem egy kedvenc filmemnél ültem úgy 10 perccel a vége előtt, hogy "ez eddig jó volt, de mi hiányzik még?",  hogy majd a stáblistánál azt mondjam: "Semmi".  És itt is hasonló történt, az utolsó jelentek katarzisa egyszerűen átlökött alakításokon, karaktereken, történetvezetésen, hogy csak annyi maradjon, hogy ez a mű egyszerűen zseniális. Nyilván ebből mindenki leszűrheti mire számítson, szigorúan elemezve nem tökéletes film a Felemelkedés, de filmélménynek az.

"That's why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call "The Prestige"."

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr984678449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.26. 17:23:21

Az íráson belül egy-két dologgal tudnék vitatkozni, de a végértékeléssel kétségtelenül egyet értek. Nem tudom, láttam e már valaha is jobb filmet ennél a mesterműnél.

Borsesz · http://borsesz.blog.hu/ 2012.07.27. 10:16:26

Annyi ellen mondanivalóm van, hogy 10/10-es film nem létezik! A maximum csakis 9,9 pont lehet, de 10-es film nincs...

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.27. 11:24:51

@Borsesz: De akik csak egész számokkal pontoznak 1-től 10-ig, azoknak hadd legyen már :D

A film nekem tetszett, de közel se tartom tökéletesnek. A TDK szvsz sokkal grandiózusabb volt, ott csapott össze Batman a legnagyobb ellenfelével. Várható volt, hogy azt nem fogják überelni, az volt a csúcsok csúcsa, amit ebben a trilógiában el lehetett érni. Ettől persze még remek a film, de nálam "csak" 8/10.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.27. 12:54:20

@Borsesz: Miért ne lenne 10/10-es film? Számomra az kap ilyen osztályzatot (Mechanikus Narancs, Nem vénnek való vidék, Becstelen Briganty és Oldboy) amely film vagy önfeledten szórakoztat, vagy valamelyest befolyásolja az életemet. Szubjektív osztályzatban pedig igen is van 10/10-es film.

Death/Mortis 2012.07.27. 13:30:14

Hát, én ha nem is másik végletbe, de más helyre sorolom magam. Számomra, szinte csalódás lett. Akartam szeretni, tényleg; a Sötét lovag iránti gyermekes lelkesedésem még ma is kitart, a kedvenc akciófilmem, Nolan kiugró filmográfiájában is előkelő helyen áll; de a trilógia zárása sajnos nem. Átavanzsált igazi blockbuster-ré: túl gyorsan váltanak innen-oda, onnan-ide, a hangsúlyozás rossz helyen áll, a cselekmény sehol nincs az előző epizódhoz képest, rengeteg a hirtelen-ott-van-és-kész( Spoiler pl. az a "megmászhatatlan börtön"), a csavar nem csak felesleges, de rosszul kalibrálták a történetfolyamba, Bane SPOILER halála túl gyorsan jön, pedig messze a legérdekesebb karakter a mozgóképen, a színészek némelyike gyengélkedik(főleg Levitt, akit eddig nem sok helyen láttam s itt sem kedveltette meg magát velem), az utolsó percek pedig lebőgés kategóriásak, tiszta Amerika, ha úgy tetszik.
Hardy által megformált karakter azonban óriás-löket, neki kellene spin-off, nem a Farkas-ból Deadpool-nak.

Persze a Sötét lovag okán még mindig istenítem a sorozatot, tehát nálam olyan 73-74%-ra futott ki.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.27. 13:46:29

én se szeretek 10/10-et adni/írni, mert nincs tökéletes film/zene/akármi, így nem kaphat maximum pontot se.

(azért néha én is alkalmazom)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.27. 17:04:57

@Borsesz: És mi értelme van annak, hogy egy 1-9.9es skálán értékelünk? Akkor látnék valami rációt benne, ha meglenne az esély, hogy látok valaha is jobb filmet a 10-eseimnél, de én úgy pontoztam, hogy erre nincs lehetőség. A Te szavaiddal élve: azért pontozok 1től 10ig, mert 11es (10.1es) film nincs.

Borsesz · http://borsesz.blog.hu/ 2012.07.28. 10:41:53

@Dr.Jones: @FroG: @danialves: A kritikus akkor jó és megbízható, ha nem lehet őt befolyásolni, ill. nem elfogult. Egy szóval sem gondolom azt, hogy valamelyikbe is beletartoznátok, de ezt tényleg jegyezzétek meg. Mint minden művészeti ágazatot, a filmeket is lehet az egekig emelni egyes kritikákkal. Lehet dicsérni, lehet magasztalni, de a 10/10-es film nem más, mint egy hazugság önmagadnak. Még ha ez az új Sötét Lovag is olyannyira jó, ahogyan ti vagy esetleg én gondolom - mert szerintem is rohadt jó volt - még akkor sem üti meg a tökéletesség, a kiegyensúlyozottságot és a maximális színvonalt. Én már megtanultam életem során, hogy bármi olyan jó, mint amilyennek tűnik, abban egészen biztos, hogy van valami hiba. Még ha az csak egy kis apró hiba, de akkor is szúrja az ember szemét. Jelen esetben ezt a filmet is ha végignéznénk újra, meg újra, meg újra, biztosan felfedezünk valamit. Bármit, amit esetleg máshogyan is meglehetett volna oldani.

Mint minden alkotás, semmi sem tökéletes. Éppen ezért nem értem ezt az egész pontozást. Vissza is vonnám az előzőleg elhangzott 9 és 9,9 ponthatáromat, mert annak se lenne sok értelme. Hiszen gondoljatok bele. A kritika, mint a nevében is benne van, kritizál és nem magasztal. Ez egy véleménykifejtés volt, amivel nincs is semmi baj, de nincs jelentősége / helye itt a számoknak. Persze, attól még lehet nevezni egy cikket, vagy videót kritikának, de ha végig csak dicsérjük az alkotást, akkor nincs racionális rendszere a pontozásnak.

Persze ez is egy szubjektív vélemény volt és elfogadom ha másképpen látjátok...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.28. 11:04:13

@Borsesz: Minden vélemény szubjektív, pont ezért vélemény. Te, én, a kommentelők azért értékelik különbözően, mert valamilyen irányban, valamilyen szinten elfogultak. (Persze igyekszünk mindig a lehető leginkább objektívek lenni, de ha abból indulunk ki, hogy nem mindenkinek ugyanaz a véleménye egy műről, akkor ez soha nem sikerül tökéletesen senkinek)
Ismét mondom, hogy a 10/10 nem azt jelenti, hogy tökéletes film, hanem ez a skála végpontja. Mivel (ahogy írod) tökéletes film nincs, ezért a 10/10 a nem tökéletes, de a lehető legjobb alkotásoknak van fenntartva. Hibát ebben is lehet találni bőven, de ezt már leírtam az utolsó bekezdésben.
Azt meg nem értem, hogy ha valami tetszett, azt miért kellene elhallgatnom és csak a negatívat leírnom helyette. Az én szemszögemben a kritika egy olyan értékelés, amiben elférnek a pozitívumok és a negatívumok. És ha előbbiből van több, akkor csak dicsérni fogom a filmet. A szám pedig csak összefoglalása ennek. És természetesen szubjektív, mint ahogy az írás is az. Pont annyi helye van, mint egy véleménynek.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.28. 12:01:08

@Borsesz: @danialves: off: Én úgy vagyok ezzel (és szerintem sokan), hogy nem magát az alkotást osztályzom, hanem egy tízes skálán azt mérem, hogy személyemnek mennyire tetszett az adott mű. Elvégre ki is vagyok én, hogy megmondjam a tutit más munkájáról. :)

Erről a Batman-filmről jelentősen megoszlanak a vélemények. A TDK-n is csak Joker karaktere dobott, de azért majd megnézem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.29. 08:54:25

@Death/Mortis: SPOILER

Bane halála(??) elképesztően gyenge lett ahhoz képest, hogy előtte mekkora ásznak lett beállítva...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.29. 10:19:37

@doggfather: Számomra is ezt volt az a hiányosság, amit említettem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.29. 11:46:25

@danialves: meg gotham se úgy néz ki, mint gotham (mármint az eddigi filmekben), hol a magasvasút pl?!?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.29. 12:05:57

@doggfather: Magasvasút már a TDK-ban sem volt, sőt azt is nagyrészt LA-ben és New Yorkban forgatták (És ott került a filmbe másik Wayne Building). Számomra egyébként ezek a helyszínváltozások teljesen más hangulatot kölcsönöztek mind3 résznek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.29. 12:50:56

@danialves: tudom, de itt a szétbombázott város miatt sokkal több látkép volt, így jobban feltűnt, hogy sehol nem látni.
süti beállítások módosítása