Szerb film / Srpski film (2010)
2012. május 31. írta: FroG

Szerb film / Srpski film (2010)

http://horroraddicts.files.wordpress.com/2011/04/a-serbian-film-srpski-film-movie-poster-2010.jpgA Szerb filmet szokás mostanában a legdurvább és legmerészebb filmként emlegetni, emellett néhányan Istenítik, csak mert "jajj, a brutalitás csak egy eszköz". Valóban az.. de minden művészetnek, legyen az zene, képzőművészet, vagy film, vannak határai.. Srdan Spasojevic pedig átlép minden mezsgyét, amelyet a cenzúra, vagy a jó ízlés szabott. FIGYELEM! A kritikában obszcén szavak is elhangozhatnak, így csak az arra érzéketlen olvasóknak ajánlom.

A történet középpontjában Milos ( Srdan Todorovic) áll, az expornós, aki megkapja a már sablonnak számító, utolsó melót a kilépéshez. Azonban főhősünknek nem átlagos felnőttfilmet kell forgatnia, hanem bedrogozott állapotban vadabbnál vadabb dolgokra veszi rá az őrült rendező, Vukmir ( Sergej Trifunovic), aki világ legkegyetlenebb pornóját akarja megrendezni, gondolom nem titok, hogy sikerül is neki.

 

Kezdeném talán a film csekély pozitívumaival. A Szerb film úgy-ahogy operatőri munkában szépen muzsikál, a színek végig élesek, és hangulatosak, a vágások pedig igen jó dinamikát adnak egy-egy jelenetnek. Emellett a már említett kameramunka letisztult szerencsére, nem kapunk arcokra fókuszáló, vagy ide-oda rángatózó képeket.

A film talán legnagyobb piros pontja a Milost alakító Srdan Todorovic, aki valóban nagyszerű színészi játékot mutat be, teljes mértékben beleéli magát az amúgy elég komplikált karakterébe. Todorovic egyszerre működik a játékidő alatt dühöngő állatként, családapaként, és vérgőzös gyilkológépként is, mindezeket hiba nélkül hozza az eddig kevésbé foglalkoztatott szerb színész. Ha már színészi játékok, az őrült Vukmirt alakító Sergej Trifunovic is kifejezetten jól teljesített, viszont a karakterének kijárt volna egy bődületes pofon, mondjuk egy péklapáttal. (Bár azt hiszem ez volt a cél.)

http://www.mannbeisstfilm.de/files/2233_3_1304977766.jpgNa, és akkor jöjjön a feketeleves, vagyis a film leggyengébb pontjai. Először is, a brutalitás úgy ahogy van, öncélú. Értem én, hogy mögöttes tartalom, meg hogy "jajj de romlottak vagyunk mi emberek" és még sorolhatnám az érveket, de kérdem én, mire mentség ez? Hát rohadtul semmire, mert ettől függetlenül ugyanúgy tartalmaz a film pedofíliát, nekrofíliát és vérfertőzést, és ugyanolyan széteső hülyeség lesz a végére.

Ha már szétesés, a forgatókönyv a film felénél megszűnik létezni,a sztoikus hangvétel brutális képsorokba vált, és annyira undorító dialógusok veszik át a helyet az amúgy egész jó szövegektől, hogy legszívesebben én csapkodtam volna a saját fejem azért, hogy belevágtam ebbe a lótúróba. Emellett láthatjuk a pornófilm forgatását, mindennel, mi "szem szájnak ingere", igazából a szerbek úgy látszik nem ismerik a cenzúrát.. bárcsak ismernék.

http://i19.fastpic.ru/big/2011/0403/9b/0498c55a19b1c33e723bd4c96d397c9b.pngDe nem, és erről árulkodik Srdan Spasojevic rendezői munkája is, a szerb direktor ugyanis a film felénél kiereszti a gyeplőt a kezei közül, és az ott elindított erőszakhullám olyan méreteket ölt, amely filmvászonhoz nem méltó, és gyalázatos. Emellett a brutalitással is úgy bánik, mint Pistike a játékaival, az agresszió a film végére elbagatelizálódik , amely elképesztő felelőtlenség, ha pont ezzel kapcsolatban akar valaki levonni konklúziót a saját "művéből".

Ne értsetek félre, én nem vitatom el a film "érdemeit", de azok valahogy eltörpülnek a méretes hibák mellett. Olvastam már sok helyen, hogy a Szerb film technikailag kifogásolhatatlan, ez valóban így van.. de kérdem én: Minek ez nekünk? Mi a szarért van szüksége az emberiségnek egy ilyen csapzott filmre, amely minden etikai határt átlép, a végére pedig öncélúak nevet magán, hogy "igen, ezt is megcsináltam." !? Viszont ami adott, az a mondanivaló, és az valóban helytálló, mondhatni sajnos. Büdös ez a világ, a mai fiatalság nagy része lelkileg undorító, a kegyetlenség pedig a legelburjánzottabb dolog a Földön. Viszont ez nem mentség semmire, a Szerb film ettől függetlenül gusztustalan, eltúlzott, és (bár van egy igen drámai csavar) összességében gagyi tálalásban érkezett, és ezt nem a technikai kvalitásaira értem, sokkal inkább a rendezésre. Számomra a nézhetetlenség határait súrolja, csak a mondanivalója, és Todorovic játéka menti meg valamelyest. (Na és persze senkinek nem ajánlom)

2/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr914555349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2012.05.31. 16:55:09

Túlontúl szigorú az osztályzat.

A színészek az én meglátásomban éppen hogy gyengék. A rendezőt alakító muksó túljátssza, a főszereplő is néha átesik a lovon, de a legrosszabbak a nők, akiket mintha tényleg pornófilmből szalasztottak volna.
Megmagyarázom: Láttál már olyanokat mozgóképen, miket ez mutatott? Járt már olyan mély gödörben egy cselekmény, mint ennél? Lehet, de én s te sem tudsz rá példát. Itt a lényeg. Megmutatta, hogy át lehet lépni erkölcsi korlátokat s megidézte a sok embernek csak szavak képében élő fogalmakat "jelentés szerint" és működnek.
Nem művészfilm ,de hasonlóan kell rá tekinteni. A pontozást feleslegesnek érzem ezen alkalommal.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.31. 17:17:04

@Death/Mortis: Lehet igazad van, de hiába átlépi ezeket a határokat, vagy épp meg mutatja, hogy átléphetőek, de ettől függetlenül nekem ez egyáltalán nem jött be, bármilyen magyarázat is van rá, hogy miért ilyen.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.31. 17:26:32

@Death/Mortis: Tehát érthetőbben (az előbb belekavarodtam): Értem én miért készült, csak egyáltalán nem tetszik a kitűzött célja, és az, amit a végén elér. A színészek szerintem szándékosan ilyen ripacsok, nekem pont ez jött be ehhez a stílushoz.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.31. 20:54:08

Szerintem zseniális film. 10/9.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.01. 16:11:40

Sokkal több volt az egészben. Ha a rendezőnek lett volna ízlése, akkor nem egy trash-filmbe átívelő gagyiparádét rendez.

A pontozással egyetértek!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.11.24. 11:00:25

@Cucuminator: megindokolnád ? :D nem gúnyból kérdezem, hanem komolyan nem értem, valakinek hogy tetszhet ez ennyire
süti beállítások módosítása