Könyvkritika: Michel de Gréce: Szentpétervári fehér éjszakák (2021)
2022. január 26. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Michel de Gréce: Szentpétervári fehér éjszakák (2021)

Azok az éjszakák pontosan olyanok voltak, mint amilyennek elképzeljük

szentpetervari_feher_ejszakak.jpg

Azok az éjszakák pontosan olyanok voltak, mint amilyennek elképzeljük. Buják, feslettek, dekadensek. De így mulat egy igazi orosz nagyherceg. Aki olyannyira extrém életet élt, hogy még a sokat látott Romanovok sem tudtak mit kezdeni vele, ezért nemes egyszerűséggel kiradírozták az életükből. Így történt, hogy a család fekete báránya a mérhetetlen luxusból száműzetésbe került, és élete végéig felügyelet alatt maradt. Történelemrajongóként azonnal kíváncsi lettem az elfelejtett nagyhercegre, Nyikolaj Konsztantyinovics Romanovra, aki nem kispályázott, ott tört borsot főnemesi családja orra alá, ahol tehette. Aztán egyszer túllőtt a célon, amiért drága árat fizetett. Emberünk finoman szólva sem vetette meg a női nemet, szerette az italt, szeretett mulatni, szenvedélyes volt, azt tervezte, hogy elveszi élete szerelmét, az amerikai luxuskurtizánt, Fanny Lear-t. A két velejéig romlott fiatal nagyon egymásra talált (sőt, volt egy olyan időszakuk, amikor egy harmadik személlyel is megosztották az ágyukat, tényleg nem voltak szívbajosak), bejárták a világot, élték az életüket, hogy aztán mindent elrontsanak. Nyikolajnak sokat elnézett a család, de azt már nem, hogy lopott a családi ékszerekből, őrültnek nyilvánították és örökre száműzték. A lányt pedig kitoloncolták az országból, így nem lett belőle nagyhercegnő, a későbbi sorsa pedig előre láthatóan szomorú volt. Nyikolaj a távoli Türkmenisztában sem tagadta meg önmagát, élete végéig falta a nőket, azonban ezen kívül sokat tett új lakóhelyének felvirágoztatásáért, öntözőcsatornákat építtetett és modernizálta a települést, ahol lakott. Különleges ember volt, akit méltatlanul feledtek el, érdemes megismerkedni az élettörténetével.

Nyikolaj anyja kedvenc fia volt, megkapott mindent az élettől, jóképű volt, daliás, hihetetlen luxusban élt, minden nőt megkapott, akit akart, ígéretes katonai karrier előtt állt. Aztán végzetesen szerelmes lett Fanny Lear-be, aki nagyon szerette az ékszereket, az utazásokat és a szórakozást. Mindent meg is kapott az ő Nyikolajától, azonban amikor elkezdtek eltűnni a családi ékszerek, a cár közbelépett...

Tényleg döbbenet, hogy mekkora luxusban élt egy orosz nagyherceg, ahogyan az is, hogy mindeközben mennyire nem kapott semmilyen szeretetet a családjától. Hiába volt édesanyja kedvenc gyermeke, mégis nagyon durva nevelő keze között nőtt fel, amely végzetesen torzította a személyiségét. Törte a női szíveket, élte a léha életét, egészen addig, amíg nem találkozott Fannyval, akivel tényleg kimaxolták azokat a sokat emlegetett fehér éjszakákat, nem tagadtak meg maguktól semmit. Nyikolaj komolyan gondolta, hogy elveszi kedvesét, és a család még hajlott is volna talán erre, de aztán jött a lopási botrány, és a cári család kitaszította a fekete bárányt. Édesanyja sohasem látogatta meg a száműzetés évei alatt, testvéreit is csak évtizedek múlva látta viszont. A fiatal férfi kezdetben talán még örült is, hogy megszabadult végre a kötöttségektől, azonban élete végéig nagyherceg maradt, vagyis vigyázott rá a titkosrendőrség, ráadásul folyamatos orvosi felügyelet alatt állt. Anyagi gondjai nem voltak, ő azonban nem csak magára költötte a pénzét, sokat tett azért, hogy környezetét fejlessze, és végül otthon érezte magát száműzetése helyszínén.

Habár rabláncait sohasem tudta levetni, azért nem kellett félteni Nyikolajt, dekadenciában verhetetlen volt, gyakorlatilag bigámiában élt, a "hivatalos" felesége mellett (akivel kötött házasságát azonban érvénytelennek nyilvánították) szeretőt is tartott, mindkettejüktől több gyerekük született, akik között megosztotta az idejét. Mindezek mellett azonban "természetesen" egyéb női kalandjai is akadtak, vagyis finoman szólva is viharos volt a magánélete. Azonban a helyiek még ezt is elnézték neki, hiszen annyit jót tett értük, hogy később ő volt az egyetlen Romanov, akinek megkímélték az életét. Fanny élete is tanulságos, a lány úszott a luxusban, hogy aztán nincstelenül, mindenki által elfeledve haljon meg. Döbbenetes sorsok, szenvedélyes szerelem, sokrétű korrajz a Romanov-dinasztia utolsó időszakáról.

Filmszerű a leírás, azonban kicsit csapongó a történetvezetés, és néha egy kicsit hatásvadász, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Nekem összességében nem volt hiányérzetem, mindent megtudhattunk Nyikolajról és egy régen letűnt korszakról,  bepillantást nyerhettünk a cári család budoárjaiba és abba az elképzelhetetlenül fényűző életbe, amit éltek. Főhősünk színes egyénisége mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődést, és minden feslettsége ellenére is szimpatikus tudott maradni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy expedíciókat vezetett, amelynek tudományos eredményei nagyon fontosak voltak a térség szempontjából. Ez egy nagyon jó történelmi életrajz, nem kevés pikantériával fűszerezve, bűnösen romlott főhőssel, akinek életét nagyon is érdemes megismerni mindennek ellenére.

8/10

A könyvet az Alexandra Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5116823958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása