Tom Hanx In Tha House
2021. április 26. írta: Nagy Judit Áfonya

Tom Hanx In Tha House

Tom egy kedves, korrekt fickó, ahogyan ezt eddig is tudtuk. Nincsenek botrányai, nem keveredik bele kétes ügyekbe. Nem panaszkodnak rá a kollégái, sőt, inkább példaképként hivatkoznak rá. Dicsérik a munkabírását, elhivatottságát, korrektségét. Minden adott tehát, hogy egy kvázi életrajzi kötet ne botrányszagtól, hanem csodálattól és tisztelettől legyen hangos a médiában. 

gavin-edwards-1200x627.jpg
Igen ám, csakhogy a kötet nem tipikus életrajz, hanem egyfajta gyűjteményes kötet, aminek csak az első harmadát teszi ki a zanzásított életrajzi összefoglaló. Ez az első circa 90 oldal viszont elég informatív, pláne azok számára, akik nem tartják magukat elvakult Tom Hanks rajongónak, viszont kedvelik, mi több, egyenesen szeretik és várják azokat a filmeket, amelyekben valamilyen karaktert megformál ez a jónevű és jóhírű hollywoodi figura. Ahogy az elvárható, a lineáris áttekintő a zilált családban eltöltött, költözésektől tarkított gyerek- és ifjúkor fontosabb pontjain át elkalauzolja a nyájas olvasót az első színházi szerepekig, tv-sorozatokig, majd híresebb szerepei mellett Tom két házasságával, magánéleti stabilitásával és gyermekei születésével tarkítottan a legemlékezetesebb filmes szerepeivel bezáróan gyorstalpalóként tárja elénk a színész csodálatos életét. Ami miatt viszont ez a rész azok számára is élvezhető, akik csupán 2-3 alakításából emlékeznek a mindig korrekt fickó karakteres arcára, az a könyv további kétharmadára ráhangoló emberi mélység. Sok apró kis adalék, amit nem tudtunk korunk állócsillagáról, és nem is feltétlen akartunk volna tudni, viszont most, hogy megtudtuk, árnyalja a róla kialakult pozitív képet, mint például az egész napos színházi kellékesi állás során szerzett tapasztalatok, vagy a mindig álló mellbimbók. Tom Hanks, aki egy időben elgondolkodott rajta, hogy nevét Hanx-re változtatja, igen makacs kitartással járta ki magának, hogy újabb és újabb szerepeket kaphasson, és ebben az sem gátolta, amikor nyolcadszorra kellett hoznia a szerethető balfék komikus karakterét. És pont ezzel a skatulyázottsággal el is tűnhetett volna a süllyesztőben, de aztán jött néhány romantikus hősszerelmes, meg jött Forrest Gump, és megszületett a szerepek között immár válogató, komoly figurákat is eljátszani képes, díjazott és tisztelt idősebb Tom, aki ledobta magáról az idétlenkedést, és olyan témák iránt hívta fel a figyelmet, mint az űrkutatás vagy az irodalom. 

46a79e751d1e28a06c49288006fe0164.jpg

Amiben a kötet viszont nem túl erős, az a kétharmadát kitevő, többnyire kollégáktól, stábtagoktól, szomszédoktól és barátoktól származó, csapongó anekdotázás. Itt ugyanis elvileg tematikus fejezetekre osztva nyerhetünk bepillantást Hanks filmjeibe, a kulisszák mögé akár, de valójában csak kedves kis bevillanásokat kapunk, fontosabb és lényegi információk nem derülnek ki a filmekről, forgatókönyvekről, bakikról. Hanks-ről is csak annyi pluszt kapunk, amennyit ő megenged az írónak, amennyiről úgy véli, hogy látnunk kell. Ahogy már a kötet elején fogalmaz, a munkájáról végtelen sokat tud mesélni, az életéről nem közöl ismeretlen részleteket. Többnyire ismert hobbijainak részletezése teszi ki ezeket az oldalakat, mint például az írógépgyűjtő-mániája, nem túl pozitív viszonya a modern informatikai eszközökkel, és a sportmeccsek iránti szenvedélye. Összességében a Tom Hanks szerint a világ nem feltétlen csakis Tom Hanksről, hanem a "Tom Hanx jelenségről" szóló, kellemes kötet, amit felesleges egyhuzamban olvasni. Sztorizások és apró puzzledarabkák közvetítője egy jófiú életéből. Egy még élő, és ma is alkotó művész - rajongókat is kiszolgáló - méltatása.

A kötetet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam el. 

Értékelés: 10/7.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3516509042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása