Könyvkritika - Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma (2021)
2021. február 16. írta: Luthien Lovemagic

Könyvkritika - Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma (2021)

Egy új kezdeményezés színvonalas első szárnypróbálgatása

kic-stigma.jpg

A Stigma témái azonnal felkeltették az érdeklődésemet, mert fontos társadalmi problémákat boncolgatnak változatos módon. Mielőtt olvasni kezdtem, felmerült bennem, hogy mi is az a KIC, mert még soha nem hallottam róla azelőtt. Bizonyára a cikk olvasói közül sokan így vagytok ezzel, így elsőként álljon itt egy rövid ismertető arról, milyen kezdeményezés is a Közösségi Írók Céhe.

A KIC-ről:

A világ kezdő írói mind telve vannak kreatív energiával, mégis a legtöbben félbehagyják, fiókba teszik, esetleg szégyellik műveiket. Csoportunk arra vállalkozik, hogy egy közösségbe gyűjtse ezt a sok kreatív energiát, és kézzel fogható eredményre juttassa.

Segít önbizalmat önteni a kétkedő tehetségekbe, megszervezni a nálunk alkotott művek megjelenését.

A Stigma antológia az első ilyen alkotás, melyet csapatunk írói és a vezetők önkéntes munkája hozott létre.

ITT csatlakozhattok hozzánk.

A lelkes szavakat olvasva nagyon megtetszett ez a kezdeményezés, mert kifejezetten a kezdő írókat célozza közvetlen, befogadó módon. Ezáltal ez a kezdeményezés nagyon jó löketet adhat akár az eddig fióknak író szerzőknek is.

A kötetről:

Mi születik abból, ha harmincnégy kezdő író egy közös cél érdekében írásra adja a fejét? Mi az, ami megmozgatott és cselekvésre késztetett ennyi elmét?
A világon számos olyan ember él, aki magán viseli a társadalom előítéleteit, sztereotípiáit.

Az írók a történeteken keresztül bepillantást engednek ezen sorsokba, élettörténetekbe és tragédiák fondorlatos szövevényébe.

A kötetben szereplő témák: Mentális-betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság. A novellák főhősei szemén keresztül megismerhetjük, milyen az életük úgy, hogy egy kicsit mások, mint a többiek.

A művek szerzői: Alex L. Hooper, Andy T. Miller, Barbara Liney Woods, Bodnár Gina, Broklynn Lee, Cain Godrich, Czipó Petra, Friewald Ruben, Jáger Dorottya, Julia RedHood, Kovács Kelemen Zoltán, Kucsora Zsolt, Lekli Medárd, L. J. Wesley, Majcher Artúr Bendegúz, M. Z. Chapelle, Molnár Regina, Németh Tünde, Palcsó László, Papp Vera, Papp Zsuzsi, Pengő Edit, S. Fischer, S. A. Locryn, Shadow, Surányi Gabriella, Szabó Cintia, Szili Petra, Szinayné Rigó Éva, Takács Dóra, Tom Bone, Tóth Győző, Vasvári Tamás

Az értékelés elején kitértem arra, hogy felkeltette a figyelmemet a kötet tematikája és a főbb irányvonalak, mert ezek mind fontos, napjainkban szinte kikerülhetetlen témák. De mielőtt belemennék a részletesebb elemzésbe, érdemes körüljárni magát a címet és annak jelentéstartalmát. A stigma szó eredeti jelentése vallási eredetű. Ahogy a Wikipedia írja: „A stigma testi jegy vagy fájdalom, amely olyan testtájakon jelenik meg, ami Jézus keresztre feszítését idézi.” Itt azonban inkább átvitten, mint megbélyegzés értendő, amik ez esetben a vallási értelmezéstől eltérően láthatatlanok, és emberek sütik rá többek közt a kötetben szereplő csoportokra.

A kötet az általam is felsorolt témákat járja körül pártatlanul, mindenféle ítélkezés nélkül, különféle véleményeket, élethelyzeteket felvonultatva. A szerzők intelligensen, értő módon nyúltak a saját témáikhoz, szívügyükként kezelve azt. Ez érződik az összes szövegen, ahogy az egész kezdeményezésen is.

Azonban nem minden a szív, mert a pozitívumok mellett vannak kisebb elcsúszások, aránytalanságok, amik mellett nem tudok elsiklani. Ez tetten érhető az egyes témák kidolgozottságán és a rájuk szánt novellák mennyiségén. Míg ugyanis az első rész, a Mentális-betegségek, LMBTQ vagy a hajléktalanság nagyon részletesen kidolgozott, és főleg az első kimondottan erős szövegekből áll, addig maradék két témakört, főleg a Tudatos gyermektelenséget kissé alulreprezentáltnak éreztem, nagyon kevés írás szólt erről, pedig lehetett volna több véleményt is felvonultatni ebben a témában, legalábbis a magam részéről szívesen olvastam volna. Vagy ott voltak az introvertáltság témakörét feldolgozó művek, amik közül néhány már-már inkább a mentális-betegségek témakör felé hajlik.

Viszont ezektől az apróbb aránytalanságoktól eltekintve egy gondosan összeválogatott kötetet kapunk, ahol sok-sok új írói hang fér meg egymás mellett; megannyi egyedi ötlettel felvértezve, és jól megszerkesztve, ami nem elhanyagolható szempont, sőt az egyik legfontosabb kezdő szerzők esetében, hogy a szerkesztő kihozza az erősségeiket. Ez itt érzésem szerint maximálisan megvolt. Az írók és a szerkesztő maximális összhangba kerültek egymással, így egy viszonylag egyenletes színvonalú kötetet sikerült létrehozniuk, amin látszik a lelkesedés.

A Stigma összességében egy jól összeválogatott kötet, amiben vannak kisebb elcsúszások és a választott témából kirívó szövegek, de mindent egybevetve egy minőségi antológiát kapunk. Maximálisan megfelel az alap célkitűzésének, ami nem más, mint az érzékenyítés. Ezt azonban nem erőszakosan, hanem finoman, de azért hangsúlyosan, a témákat minden oldalról körüljárva teszi.

Ajánlom minden olyan olvasónak, aki szereti a tabunak számító témákat, vagy éppen most ismerkedne velük. Előbbieknek azért, mert jó pár újabb történettel gazdagodhatnak, utóbbiaknak pedig azért, mert a kötet egyik témánál sem ront ajtóstul a házba, hanem fokozatosan és finoman érzékenyít.

8/10

A kötetről bővebben ITT írtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5816419822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása