A 2020. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei!
2020. augusztus 03. írta: P.A. Doorman

A 2020. évi Hugo-díj magyarul is olvasható nyertesei!

21596298402.jpg

Ebben az évben minden egy kicsit más. Januárban még senki nem gondolta, hogy be lehet zárni egy egész országot vagy, hogy idősávokban fogunk vásárolni járni és maszkokkal takarjuk el az arcunkat egy világjárvány  miatt. Kétségtelen, hogy nehéz időszak ez, de azért az emberben van, ami tartsa a lelket. Ilyen megtartó erő lehet az olvasás szeretete. A rajongás egy zsánerért vagy sorozatért, és mi adhat nagyobb örömet az embernek, mintha a kedvenceit díjazzák. Sajnos az idei Hugo-díj nem csak a vírus miatt más. Idén nem dúskálhatunk a magyar nyelvű tartalmakban, mint az előző években. De annak ellenére mégiscsak van okunk az örömre, hiszen egy egészen különleges, régóta várt magyar eredmény is rejlik a nemrég bejelentett díjak között.

 statements_1464449.jpg

Arkady Martine

A Memory Called Empire

Nyertes kategória: Best Novel/ Legjobb regény

A hazánkban 2021-ben megjelenő történet főszereplője egy Mahit Dzmare nevű nagykövet. Egy fontos űrállomás képviseletében érkezik a hatalmas Teixcalaanli Császárságba. Feladatát és küldetését kísérti elődje, Yskander rejtélyes halála. Az új nagykövetnek minden tehetségére és erejére szüksége lesz, hogy ne jusson elődje sorsára. Az utódlási gondokkal küzdő császárság egy igazi politikai aknamező, mely megfontolt lépéseket kíván, ha az ember élni akar. A kötet így látatlanban is nagyon érdekesnek tűnik, a klasszikus és modern sci-fi kedvelői egyaránt kívánságlistára tehetik. Ha minden jól megy a könyv jövőre érkezik a GABO SFF gondozásában, Kleinheincz Csilla fordításában.

 terseg_kesz.jpg

Fumax Kiadó

James S. A. Corey

A Térség

(Leviatán ébredése; Kalibán háborúja; Abaddon kapuja; Cibola meghódítása; Nemezis játékai; Babilon hamvai; Perszepolisz felemelkedése; Tiamat dühe)

Nyertes kategória: Best Series/ Legjobb könyvsorozat

A hazánkban 2013-ban megjelent Leviatán ébredése elindította a magyar olvasókat a Térség megismerésének hosszú útján. James S. A. Corey regényfolyamának nyolc része magyar nyelven is elérhető. Az emberiség jövőjét elregélő űropera egy monumentális sorozat, mely 2015-ben a tévé képernyőkön is megjelent. Legnagyobb bánatomra a sorozathoz a mai napig nem készült szinkron. Mindenesetre a sorozat mind a nyolc része olvasható magyar nyelven. Nem mellesleg igazán dekoratív kiadásban.

t_b.jpg

Takács Bogi

Nyertes kategória: Best Fan Writer/ Legjobb rajongói író

Blogunk 2018 óta minden évben összegyűjti a Hugo-díj  magyar nyelven is elérhető jelöltjeit, majd pedig a díj kiosztása után a nyertes művek magyar kiadásait is szemlézi. Lassan három éve minden, jelöltekről szóló írásomban megemlítettem Takács Bogit, akit mindhárom évben jelölték a legjobb rajongói író kategóriában. Ezt a kitüntetést azok a „civilek” kaphatják, akik a sci-fi zsánerhez kapcsolatos értékes cikket vagy blogbejegyzést írnak. Bogi is egy ilyen világlátott írónő, aki jelenleg Amerikában él. Honlapján azt írja, hogy spekulatív fikciókkal és költészettel foglalkozik. Mindemellett a Tor.comon publikál a zsánerrel kapcsolatos cikkeket és 2019-ben jelent meg az első novelláskötetéhez, The Trans Space Octopus Congregation címmel. Nagy öröm számomra, hogy a számos jelölés után most végre arról is írhatok, hogy az idei évben részesült ebben az elismerésben.Gratulálunk Takács Boginak!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6516100430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása